Περί οικολογίας …

Ζητήματα οικολογίας στον τόπο μας….

Στις δεκαετίες 1960 και 1970 άρχισε το ενδιαφέρον για την οικολογική περιβαλλοντική οικονομία .Η έννοια της περιβαλλοντικής οικονομίας βασίζεται στην υπόθεση ότι όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες παρέχονται από το φυσικό περιβάλλον και θα είχαν οικονομική αξία εάν  ενσωματώνονται σε ένα πραγματικό σύστημα αγοράς. Η ανάγκη να αποτιμηθούν οι φυσικοί πόροι πυροδοτείται από την εξάντληση των φυσικών πόρων.

Χωματερή Δήμου Θέρμης 

χωματερη (1)

Στο μεγαλύτερο οικολογικό- εκπαιδευτικό πάρκο, αναπλασμένου χώρου ταφής απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει μετατραπεί σταδιακά το πρώην «νεκροταφείο» απορριμμάτων στη θέση «Καλαμάκι» των Ταγαράδων του δήμου Θέρμης. Ο χώρος ελεγχόμενης ταφής απορριμμάτων των Ταγαράδων από το 1981 μέχρι και το 2008, αποτέλεσε τον μοναδικό επίσημο χώρο ταφής του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

 

Οφέλη του περιβάλλοντος

Η αποκατάσταση του χώρου ταφής συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και στη δημιουργία ενός  περιβαλλοντικού πάρκου που παρέχει τη δυνατότητα αναψυχής και αθλοπαιδιών  τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμού νερού.

Φράγμα Θέρμης

φραγμα (1)

Από το βουνό της Θεσσαλονίκης, τον Χορτιάτη, πηγάζει το ρέμα του Βαθύλακου, το οποίο χύνεται στον Θερμαϊκό κόλπο,  αφού πρώτα ενωθεί με τον ποταμό Ανθεμούντα.

Μία από τις στάσεις που κάνει το νερό στο πέρασμα του είναι και στο Φράγμα  Θέρμης, το οποίο δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση το 1993 και είναι το πρώτο φράγμα της περιοχής. Το φράγμα βρίσκεται βορειοανατολικά του οικισμού της Θέρμης, ο οποίος είναι και η έδρα του ομώνυμου δήμου, μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία μαγευτική περιοχή, με μία τεχνητή λίμνη, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη, έχει πολλά δένδρα, κυρίως πεύκα και κυπαρίσσια και έναν σημαντικό αριθμό διαφορετικών ειδών πουλιών, όπως κορμοράνους, ερωδιούς και πάπιες, ενώ δεν λείπουν και οι αμφίβιες χελώνες, τα βατράχια καθώς και τα φίδια. Στην καρδιά αυτού του πράσινου και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δροσερού τοπίου, υπάρχει ένα αναψυκτήριο, κάτι ανάμεσα σε Café και ταβέρνα, καθώς και μία παιδική χαρά.

Είναι ένας πολύ ευχάριστος προορισμός για καθημερινή απόδραση από την ένταση της πόλης. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα, που ως συνήθως ο ελεύθερος μας χρόνος είναι περισσότερος, υπάρχει και η δυνατότητα πεζοπορίας 9,3 χλμ. προς το βουνό, κατά μήκος του ρέματος, με αφετηρία το φράγμα και κατάληξη 4 χλμ. μετά την πλατεία του Πανοράματος.

 

ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΜΟΡΑΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ