Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Τι είναι ;

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΜΤΣ) είναι μια ψυχική πάθηση που μπορεί να προκληθεί όταν κάποιος εκτεθεί σε ένα τραυματικό γεγονός.

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός αποκτούν αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και αναμνήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Όταν οι παραπάνω αρνητικές αντιδράσεις δεν υποχωρούν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή κάποιου, τότε ίσως υπάρχει ΔΜΤΣ.

Τι προκαλεί το ΔΜΤΣ;

Η ΔΜΤΣ προκαλείται όταν ένα άτομο εκτίθεται σε κίνδυνο ή απειλείται με θάνατο, σοβαρό τραυματισμό ή σεξουαλική βία. Τα άτομα ενδέχεται να εκτεθούν σε ένα τραυματικό γεγονός απευθείας, ως αυτόπτες μάρτυρες, μαθαίνοντας για αυτό ή λόγω επαναλαμβανόμενης έκθεσης (π.χ μάρτυρες δολοφονίας ή θανάτου, τροχαίου ατυχήματος, πόλεμος, τρομοκρατικές επιθέσεις) .

Τι συμβαίνει όταν κάποιος πάσχει από ΔΜΤΣ;

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μπορεί να βιώσουν συναισθήματα όπως θλίψη, στεναχώρια, άγχος, ενοχή και θυμό μετά από κάποια τραυματική εμπειρία. Βέβαια αυτό δεν είναι σαφής ένδειξη ότι κάποιος πάσχει από ΔΜΤΣ. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ΔΜΤΣ εμφανίζουν  συχνά κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα, τα όποια μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να εκδηλωθούν. Κάποια από τα συμπτώματα με τις κατηγορίες τους είναι τα εξής:

Επαναδίπλωση συμπτωμάτων: αναμνήσεις, όνειρα

Συμπτώματα αποφυγής: Διασχιστική αμνησία ,αποστασιοποίηση

Συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση: Αρνητικές πεποιθήσεις και        προσδοκίες, αρνητικά συναισθήματα

 Συμπτώματα εγρήγορσης και αντιδραστικότητα: εύκολος τρόμος, δυσκολία συγκέντρωσης.

Ποιες είναι οι θεραπείες:

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική θεραπεία.  Οι ψυχοθεραπείες για το ΔΜΤΣ επικεντρώνονται στην τραυματική εμπειρία και όχι στην ζωή του ατόμου πριν από αυτή.

Για την ΔΜΤΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντικαταθλιπτικά  ή άλλα φάρμακα εάν η ψυχοθεραπεία δεν λειτουργεί.

 

Μπιτζίδου  “Ελενα

Οικονόμου  Θεοδοσία