Χαιρετισμός από την Νέα Υόρκη

 

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την έκδοση του πρώτου τεύχους της σχολικής εφημερίδας του σχολείου μας. Μια εξαιρετική συλλογική προσπάθεια με πρωταγωνιστές τους μαθητές του 2ου γυμνασίου Ωραιοκάστρου που με μεράκι και ενθουσιασμό ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους με τη συγγραφή επίκαιρων άρθρων.

Θυμάμαι πως την περσινή χρονιά κάθε βδομάδα τα μέλη της ομάδας, οι μικροί μας αρθρογράφοι, ήταν  πιστοί στο ραντεβού μαζί μας για να καταθέσουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους. Από αυτό το υπέροχο ταξίδι εμείς, ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος, βγάλαμε σίγουρα πολλά συμπεράσματα. Καταρχάς, αντιληφθήκαμε ότι οι μαθητές, όταν τους δοθεί το κατάλληλο βήμα, μπορούν να μεγαλουργήσουν. Έχουν αστείρευτες ιδέες, εκδηλώνουν τη δημιουργικότητά τους, εκφράζονται ελευθέρα και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Επιπλέον, διατυπώνουν κρίσεις για θέματα που τους ενδιαφέρουν, εξοικειώνονται με την έρευνα και τη συλλογή πληροφορίων και τέλος συντάσσουν κείμενα αξιοποιώντας τον δικό τους αυθεντικό λόγο.

Διαπιστώσαμε πως, κάθε φορά που οι μαθητές παίρνουν πρωτοβουλίες και εξωτερικεύουν τους προβληματισμούς τους, εμείς οι μεγαλύτεροι, γονείς και εκπαιδευτικοί, κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο των παιδιών. Οι απόψεις των μαθητών μπορεί πολλές φορές να μας εκπλήσσουν αλλά σίγουρα μπορούν να μας διαφωτίσουν και να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε κάποια γεγονότα με μια άλλη ματιά, μέσα από την οπτική των μικρών μας μαθητών. Η σχολική εφημερίδα επομένως, αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας και έκφρασης, μια δημιουργική δραστηριότητα που συν τοις άλλοις συμβάλλει στην εξωστρέφεια του σχολείου και αναδεικνύει τις οργανωτικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών. Εμείς οι εκπαιδευτικοί, ως υπεύθυνοι του προγράμματος για τη σχολική εφημερίδα, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη από τη δημιουργία και την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας, δώσαμε υπόσχεση να συνεχιστεί αυτή η ευχάριστη δημιουργική ενασχόληση και τη φετινή χρονιά.

Η ζωή όμως έχει πολλές εκπλήξεις! H φετινή χρονιά με βρίσκει με απόσπαση στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Brooklyn της Νέας Υόρκης! Πριν αναχωρήσω βέβαια για τις ΗΠΑ, στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τις υπεύθυνες συνάδελφους του προγράμματος της σχολικής εφημερίδας, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είπαμε πως η εφημερίδα μας, «Το Βήμα του 2ου » θα έχει και ανταποκριτή στη Νέα Υόρκη…. Πέρασαν μήνες από τότε κι εγώ πλέον σε νέο περιβάλλον προσπαθώ να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα διδάσκοντας στο σχολείο  Dimitrios & Georgia Kaloidis (DGK) Greek Parochial School. Νέα ζωή, νέες εμπειρίες σε άλλη ήπειρο με νέους μαθητές. Δάσκαλος σε ελληνοπούλα (κι όχι μόνο) που διψούν για κάθε τι ελληνικό, που μιλούν για την Ελλάδα, την ελληνική ιστορία και την Ορθοδοξία και λάμπει το πρόσωπό τους! Μεγάλη πρόκληση, θα πει κάνεις, να βρεθώ σε μια ξένη χώρα μακριά από συγγενείς και φίλους…..Για μένα όμως, μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να διδάξω την ελληνική γλώσσα σε παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. Η ζωή μας άλλωστε είναι απρόβλεπτη, όπως ένα ταξίδι…. Σε ένα ταξίδι μπορεί να συναντήσουμε φουρτούνες αλλά και ούριους ανέμους. Σιγουρά όμως μέσα από το ταξίδι της ζωής αποκομίζουμε γνώσεις και εμπειρίες που αν τις αξιοποιήσουμε ίσως γίνουμε καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτεροι άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού λοιπόν, έλαβα ένα μήνυμα από τις συνάδελφους που με ενημέρωσαν ότι η έκδοση της σχολικής εφημερίδας  θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά. Ευχάριστα τα νέα! Χάρηκα όμως, ιδιαίτερα, όταν μου ζήτησαν συνεργασία και συγκεκριμένα να συμμετέχουν οι μαθητές του σχολείου μου στη Νέα Υόρκη με τη συγγραφή άρθρων. Απάντησα θετικά στην πρόταση και μετά τις απαραίτητες ενέργειες με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του νέου σχολείου ενημέρωσα τους μαθητές μου στη Νέα Υόρκη, αν επιθυμούν να είναι αρθρογράφοι, ανταποκριτές σε σχολική εφημερίδα της Ελλάδος. Οι μαθητές του DGK ενθουσιάστηκαν και φυσικά αποδέχτηκαν την πρόταση.

Μια νέα συνεργασία λοιπόν ξεκινά ανάμεσα στο 2ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου και στο DGK του Brooklyn!

Το Βήμα του 2ου, η ψηφιακή μας εφημερίδα μεγαλώνει! Ανοίγει τα φτερά της στα πέρατα του κόσμου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι μαθητές των σχολείων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, συνδημιουργοί και συνοδοιπόροι θα μας ταξιδεύουν μέσα από τα άρθρα τους.

Ακολουθεί το πρώτο δείγμα γραφής από μαθητές της 6th Grade και 7th Grade του Dimitrios &Georgia Kaloidis, Greek Parochial School, με θέμα τα Χριστούγεννα.

Λεωνίδας Παπούλιας

Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος  2023

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης