Δρυς ή βελανιδιά:Το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄τάξης

 Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας επισκεφτήκαμε τη Μανούσεια βιβλιοθήκη, για να παρακολουθήσουμε  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο:«Βελανιδιά  ή δρυς :το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων».

  Εκεί μας υποδέχτηκε η κυρία Μόρφω, που μας μίλησε για το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων τη  Βελανιδιά. Αρχικά παρατηρήσαμε  ένα κλαδί βελανιδιάς και τα φύλλα της. Μάθαμε  ότι οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν και φρόντιζαν το περιβάλλον. Κάτω  από τα δέντρα της βελανιδιάς, που ήταν το δέντρο του Δία,ξάπλωναν οι ιερείς και έπαιρναν ενέργεια, για να  απαντήσουν στους χρησμούς. Μιλήσαμε  για  το μαντείο της Δωδώνης,που  ήταν πιο παλιό από το Μαντείο των Δελφών. Μας έκανε εντύπωση  ο τρόπος με τον οποίο απαντούσαν  στους χρησμούς οι ιερείς και το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην αρχαιότητα, είχαν τα ίδια προβλήματα με εμάς σήμερα.

  Στο  τέλος παίξαμε ένα παιχνίδι αναπαριστώντας τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι χρησμοί στην αρχαία Ελλάδα. Κάποιοι  από εμάς έγιναν  ιερείς,ενώ οι υπόλοιποι γράψαμε τα ερωτήματά μας σε μικρά χαρτάκια, που έμοιαζαν με τα μολύβδινα ελάσματα των αρχαίων Ελλήνων. Οι ιερείς φυσικά έπρεπε να μας δώσουν απαντήσεις,οι οποίες μερικές φορές ήταν πολύ αστείες.Το παιχνίδι αυτό μας άρεσε πολύ,ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό και  γι΄αυτό ζητήσαμε να το ξαναπαίξουμε.

    Αυτή η επίσκεψη μας έμεινε αξέχαστη.Θα θέλαμε να ξαναπάμε σύντομα και να παρακολουθήσουμε και ένα από τα άλλα προγράμματα που παρουσιάζει η κυρία Μόρφω.

  Όλοι οι μαθητές της Ε΄τάξης,την ευχαριστούμε πολύ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης