Επίσκεψη στο αρχοντικό Δόλγκηρα

Την Τετάρτη 10 Απριλίου ,οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το αρχοντικό Δόλγκηρα. Η ξενάγηση στον χώρο  πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή κύριο Τάκη Σιάσιο.

Ο κύριος Σιάσιος  υποδέχτηκε τα παιδιά  με πολλή χαρά και αγάπη. Αναφέρθηκε στην ιστορία του αρχοντικού, στους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου και στην πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο : «Εφημερίς»  που εκδόθηκε στη Βιέννη. Το αρχοντικό Δόλγκηρα λειτουργεί από το 2003 ως λαογραφικό μουσείο ,καθώς ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρκίδες Πούλιου ανέλαβε το σημαντικό έργο της αναστήλωσής του.

Οι μαθητές εξερεύνησαν  τους χώρους  του αρχοντικού : το κατώι, τον χειμωνιάτικο οντά, το κεραστάρι, τον καλό οντά ,τον καφέ οντά ,την κρεβατοκάμαρα .Θαύμασαν τις υπέροχες τοιχογραφίες ,τα ξυλόγλυπτα  ταβάνια και τα παλιά αντικείμενα που το  κοσμούν ,τα οποία έχουν δωρίσει στον σύλλογο Σιατιστινοί. Έμαθαν την ετυμολογία διαφόρων λέξεων: καναβέτα, μιντέρι, σοφράς ,σαρμάντζα, σνι , γουργουλιάτα, μαγκάλι, γκιούμια, λανάρια κ.α.

Ήταν μια ξεχωριστή επίσκεψη για την οποία ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τάκη Σιάσιο και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρκίδες Πούλιου.

Δείτε το βίντεο:ΕΔΩ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης