Δρόμοι με ιστορία…

Μια μέρα έφερε η κουβέντα στην τάξη μας την ερώτηση:
- Γιατί οι δρόμοι έχουν ονόματα;
Το σκεφτήκαμε λίγο και βρήκαμε μερικές απαντήσεις.
- Για να ξέρει πού να φέρει την πίτσα ο διανομέας.
- Για να μη χάνεται το πακέτο που έχουμε παραγγείλει.
- Για να έχουμε μια διεύθυνση να πούμε, όταν μας ρωτάνε «πού μένεις;».
- Για να τιμήσουμε ανθρώπους που ξεχώρισαν για την προσφορά τους.
Αλλά ποιος αποφασίζει για τα ονόματα των δρόμων και γιατί ο δρόμος μας λέγεται έτσι;
Με την καθοδήγηση του δασκάλου μας Χρήστου Κακαβά και τη βοήθεια του δασκάλου μας της Πληροφορικής Ανδρέα Μπρόκου αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας και τις παρουσιάζουμε εδώ.

 

SKOUFA-400

Ο Νικόλαος Σκουφάς ήταν  Έλληνας επανάστατης και ιδρυτικό  μέλος της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Το επώνυμο «Σκουφάς» προήλθε από το επάγγελμα που ασκούσε στα νεανικά του χρόνια, ως κατασκευαστής σκούφων. Η προσφορά του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, ως συνιδρυτή της  Φιλικής Εταιρείας, θεωρείται πάρα πολύ σημαντική.

LAKONIAS-400

Ο νομός Λακωνίας είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα).   Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος (Μυρτώο Πέλαγος), τον Μεσσηνιακό κόλπο και τον Λακωνικό κόλπο. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα). Ανάμεσά τους βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα και η Σπάρτη. Συνορεύει στα βόρεια με τον νομό Αρκαδίας και στα δυτικά με τον νομό Μεσσηνίας. Στον νομό Λακωνίας ανήκει και το κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος.

ARISTOMENOUS-400

Ο Αριστομένης υπήρξε ο αρχηγός και ο ήρωας των Μεσσηνίων  κατά το Β΄ Μεσσηνιακό πόλεμο (685-668π.Χ.). Στον μακροχρόνιο αυτό πόλεμο για την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από τους Σπαρτιάτες, ο Αριστομένης είχε πολλές στρατιωτικιές επυτιχίες, όμως η προδοσία του Αριστοκράτη, βασιλιά της Αρκαδίας,που απέσυρε τα στρατεύματά του σε μία κρίσιμη μάχη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου. Ο Αριστομένης μαζί με τον στρατό του και τους υπόλοιπους Μεσσήνιους κλείστηκε στο φρούριο της Εΐρας, όπου και πολιορκήθηκε για 11 χρόνια (682-671 π.Χ.), οπότε και προδόθηκε για δεύτερη φορά από τον Αριστοκράτη. Ο Αριστομένης πέθανε στη Ρόδο, κοντά στον βασιλιά Δαμάγητο,ο οποίος ήταν γαμπρός του από την τρίτη κόρη του.

SKIATHOU-400

Η Σκιάθος είναι νησί της Ελλάδας που βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων.Έχει έκταση περίπου 47 τετρ. χλμ.

KOTYLIOU-400

Το Κοτύλιο είναι χωριό στον νομό Αρκαδίας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τον Παλάτο και το Στρογγυλό αποτελούν την τοπική κοινότητα Κοτυλίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλούπολης και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 64 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 148 κατοίκων.

THALI-400

Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ο πρώτος από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος. Γεννήθηκε  στη Μίλητο το 640 π.Χ. ή το 624 π.Χ. (Οι ακριβείς ημερομηνίες της γέννησης και θανάτου του Θαλή δεν είναι γνωστές, αλλά προσδιορίζονται από σκόρπιες αναφορές αρχαίων συγγραφέων.).

Ο Θαλής προσπάθησε να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα χωρίς να χρησιμοποιεί τη μυθολογία, όπως γινόταν μέχρι την εποχή του, π.χ. την εξήγηση της εναλλαγής των εποχών με τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης.

Ο Θαλής  ήταν σπουδαίος γεωμέτρης. Κέρδισε μάλιστα τον θαυμασμό των Αιγυπτίων μετρώντας το ύψος των πυραμίδων, βασιζόμενος στο μήκος της σκιάς τους και της σκιάς μιας ράβδου που κάρφωνε στο έδαφος.

Γνωστό στη γεωμετρία είναι το Θεώρημα του Θαλή.

KONSTANTINOUPOLEOS-400

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλης της Τουρκίας. Αποτελεί το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα τον οικιστή των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ. Από το 330 μ.Χ., στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ονομάστηκε Νέα Ρώμη και αργότερα Κωνσταντινούπολη. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κεράτιου κόλπου στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο.
Η σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική, με ανθρώπους από ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι το κυριότερο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης τόσο για τα εμπορικά αγαθά όσο και για τους ταξιδιώτες.

SAMOTHRAKIS-400

Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το τρίτο ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο μετά από την Κρήτη και την Εύβοια.

ZEAS-400

Λιμάνι Ζέας ή παλαιότερα Πασαλιμάνι είναι το δεύτερο λιμάνι του Πειραιά με σχήμα κυκλικό.
Κατά την αρχαιότητα ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία λιμάνια της Αθήνας: της Ζέας, της Μουνιχίας και του Κανθάρου (το σημερινό κεντρικό λιμάνι). Το λιμάνι αυτό λεγόταν από τους αρχαίους Αθηναίους «Ζέα», όπως εξακριβώθηκε από επιγραφή που βρέθηκε στον μυχό του λιμανιού μπροστά από τη σημερινή πλατεία Κανάρη.

IERAPETRAS-400

Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη  σε  πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου και η τέταρτη μεγαλύτερη της Κρήτης. Βρίσκεται 95 χμ. νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο,  242 χμ. από τα Χανιά και 36 χμ. νότια από τον Άγιο Νικόλαο.

AETORRAHIS-400

Βρήκαμε τρία χωριά με το όνομα αυτό:
Η Αετορράχη που είναι χωριό του νομού Ηλείας,βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του και συνορεύει με τον νομό Αχαΐας.

Αετορράχη λέγεται και ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας. Ανήκει στη δημοτική ενότητα Τροπαίων κι έχει 58 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011.

Αετορράχη λέγεται επίσης κι ένα χωριό του δήμου Ελασσόνας στον νομό Λάρισας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της είναι 77 μόνιμοι κάτοικοι.

TELAMONOS-400

Ο Τελαμώνας ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας από την Αίγινα. Ήταν γιος του Αιακού και της Γλαύκης ή της Ενδηίδας.  Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Τελαμώνας έλαβε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Επίσης βοήθησε και τον Ηρακλή στην εκστρατεία κατά του Λαομέδοντα, καθώς και στην κλοπή της ζώνης της Ιππολύτης.

Με την εργασία αυτή ασχολήθηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δ1:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΒΕΝΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΟΣΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΓΕΝΝΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΓΕΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
ΓΚΙΟΚΑ ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΟΡΟΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΓΚΟΡΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΦΟΙΒΟΣ
ΚΑΡΔΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΣΩΤΑΚΗΣ ΡΟΔΑΜΑΝΘΟΣ-ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΜΠΙΛΗ ΙΡΙΣ
ΠΕΡΙΠΑΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ-ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΤΣΑΦΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης