Το πρόγραμμα «ΚΛΙΚ-Προστάτευσε το»

ΑΠΟ: admin - Απρ• 16•18

Η εκπαιδευτική δράση «Κλικ, προστάτευσέ το!» είναι συνέχεια των αντίστοιχων δράσεων των σχολικών ετών 2014-15, 2015-16 και 2016-17. Αποτελεί πρόταση ολοκληρωμένου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Διοργανώνεται από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελ. Κορδελιού & Βερτίσκου, στο πλαίσιο του τοπικού θεματικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κλικ, προστάτευσέ το!».

Η εκπαιδευτική δράση, ως πλήρες πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτείνεται να περιλαμβάνει τις παρακάτω φάσεις:

Πρώτη φάση – ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Τα παιδιά ερευνούν και παρατηρούν τον τόπο τους με κεντρικό ερώτημα «τι πιστεύω ότι αξίζει να προστατευτεί σήμερα, είτε γιατί ήδη απειλείται είτε γιατί μπορεί να κινδυνεύσει στο μέλλον». Με εργαλείο τη φωτογραφία αλλά και τις συνεντεύξεις σε κατοίκους της περιοχής, τη βιβλιογραφική έρευνα κ.λπ. τα παιδιά, ατομικά και ομαδικά, συλλέγουν δεδομένα. Τα παιδιά καταθέτουν τις προτάσεις τους. Η ομάδα επιλέγει πού θα εστιάσει το ενδιαφέρον της. Η ομάδα ερευνά, συζητά και καταλήγει για το κάθε υποψήφιο θέμα. Στο τέλος, η ομάδα επιλέγει το θέμα με βάση τη δυνατότητα δράσης και τη δυνατότητα φωτογράφισης.

Δεύτερη φάση – ΔΡΑΣΗ

Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών προς την επίτευξη του στόχου της ομάδας, που μπορεί να είναι η επίλυση ενός περιβαλλοντικού ζητήματος στη γειτονιά τους ή το σχολείο τους.

Τρίτη φάση – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στο τέλος κάθε χρονιάς διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας μαθητών και  εκπαιδευτικών και εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων κάθε περιβαλλοντικής ομάδας των σχολείων του δικτύου.

One Comment

Σχολιάστε

Top