Το ηλιακό μας σύστημα

Το Ηλιακό Σύστημα Ηλιακό Σύστημα ονομάζουμε τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται (γυρίζουν) γύρω από αυτόν. Εκτός από τους πλανήτες , το Ηλιακό μας Σύστημα περιλαμβάνει τους νάνους πλανήτες , τους δορυφόρους (φεγγάρια ) των πλανητών , τους αστεροειδείς , τους κομήτες , και την αστρική σκόνη . Οτιδήποτε υπάρχει στο Ηλιακό μας Σύστημα γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στο Ηλιακό μας Σύστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα σώμα τόσο περισσότερο έλκει (τραβάει) τα άλλα σώματα με μία δύναμη που λέγεται βαρύτητα . Η βαρύτητα, λοιπόν, είναι αυτή η δύναμη που αναγκάζει τους πλανήτες και τα άλλα ουράνια σώματα να γυρίζουν γύρω από τον Ήλιο και δεν τα αφήνει να φύγουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία της μάζας του συστήματος βρίσκεται στον Ήλιο, με την πλειοψηφία της υπόλοιπης μάζας να περιέχεται στον Δία.

Στο εσωτερικό τμήμα του Ηλιακού Συστήματος οι τέσσερις μικρότεροι πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, οι οποίοι είναι γήινοι πλανήτες, που αποτελούνται κυρίως από βράχο και μέταλλα.

Οι τέσσερις εξωτερικοί πλανήτες είναι γιγαντιαίοι πλανήτες, έχουν πολύ μεγαλύτερη μάζα από τους γήινους. Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες, ο Δίας και ο Κρόνος, είναι γίγαντες αερίου, που αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Οι δύο εξώτεροι πλανήτες, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, είναι γίγαντες πάγου, που αποτελούνται κυρίως από ουσίες με σχετικά υψηλά σημεία τήξης σε σύγκριση με το υδρογόνο και το ήλιο, όπως νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Ο πιο μακρινός πλανήτης, ο Ποσειδώνας, απέχει 30 αστρονομικές μονάδες (4,5 δις χιλιόμετρα) από τον Ήλιο.

Και οι οκτώ πλανήτες έχουν σχεδόν κυκλικές τροχιές οι οποίες βρίσκονται πάνω σε έναν σχεδόν επίπεδο δίσκο που ονομάζεται εκλειπτική.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης