Ατμοσφαιρική ρύπανη – παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) έθεσε σε εφαρμογή το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα των ευρωπαϊκών πόλεων. Μπορείτε να ελέγχετε την ποιότητα του αέρα των δύο τελευταίων ετών στην πόλη σας και να τη συγκρίνετε με την αντίστοιχη ποιότητα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

map

Στο νέο παρατηρητήριο του ΕΟΠ για την ποιότητα του αέρα των πόλεων, οι πόλεις κατατάσσονται, από την πιο καθαρή έως την πιο μολυσμένη, με βάση τα μέσα επίπεδα των λεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων, ή των ΑΣ2,5, όπως καταγράφηκαν τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη.

Την περίοδο 2019-2020 οι τρεις πιο καθαρές πόλεις της Ευρώπης όσον αφορά την ποιότητα του αέρα ήταν οι: Umeå (Σουηδία), Tampere (Φινλανδία) και Funchal (Πορτογαλία). Οι τρεις πιο μολυσμένες πόλεις ήταν οι: Nowy Sacz (Πολωνία), Cremona (Ιταλία) και Slavonski Brod (Κροατία).

Από τις 323 πόλεις που περιλαμβάνει το παρατηρητήριο, η ποιότητα του αέρα σε 127 πόλεις χαρακτηρίζεται καλή, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ΑΣ2,5 δεν υπερβαίνει την κατευθυντήρια τιμή που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την υγεία των πολιτών (10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ή 10 μg/m3).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως ετήσια οριακή τιμή για τα ΑΣ2,5 τα 25 μg/m3 στο πλαίσιο των πολιτικών της για τον καθαρό αέρα στην Ευρώπη. Το παρατηρητήριο αξιολογεί τη μακροχρόνια ποιότητα του αέρα ως «πολύ κακή» όταν τα επίπεδα των ΑΣ2,5 προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν αυτήν την ανώτατη τιμή, με πέντε πόλεις στην Πολωνία, την Κροατία και την Ιταλία να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια είναι ο ατμοσφαιρικός ρύπος που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο και ασθένειες. Το παρατηρητήριο περιλαμβάνει πληροφορίες για τη μακροχρόνια ποιότητα του αέρα σε κάθε πόλη. Η μακροχρόνια έκθεση σε ΑΣ2,5 προκαλεί καρδιοαγγειακές παθήσεις και παθήσεις του αναπνευστικού.

Μολονότι η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη παρουσιάζει αισθητή βελτίωση την τελευταία δεκαετία, στην τελευταία ετήσια αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα που διενεργήθηκε από τον ΕΟΠ διαπιστώθηκε ότι το 2018 η έκθεση στα λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια προκάλεσε περίπου 417.000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: Ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης