ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

κατάλογος

ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο νομός μας διαθέτει  φαράγγια πολλών εκατομμυρίων χρόνων, τα οποία διατηρούν μέχρι σήμερα την άγρια ζωή και την ομορφιά τους, καθώς κάποια από αυτά έχουν ανακηρυχθεί από τα ομορφότερα στην Ελλάδα.

  1. Το κόκκινο φαράγγι του Αλιάκμονα είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Με μήκος μόλις 12 χιλιόμετρα ξεκινάει από τη Ζάβορδα και καταλήγει στο φράγμα του Ιλαρίωνα, με αποκορύφωμα το τμήμα στο ύψος του φρουρίου. Η ιστορία του φαραγγιού άρχισε πριν 270 εκατ. Χρόνια. Τα πετρώματα του, που σήμερα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Δεσκάτης,   συγκροτούσαν τότε την Πελαγονία, μια αρχαία ήπειρο. Ο ηπειρωτικός φλοιός της άρχισε σπάει, δημιουργώντας τον ωκεανό της Τηθύος. Η παρουσία της Τηθύος διατηρείται σήμερα στο φαράγγι του Αλιάκμονα. Έτσι, κοιτώντας μια σειρά πολύχρωμων πετρωμάτων, είμαστε μάρτυρες της ρήξης της Πελαγονίας κ την καταστροφή της Τηθύος.
  1. Το φαράγγι των Σερβίων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, γιατί συνδυάζει τη βυζαντινή παράδοση με τη φυσική δημιουργία.

Το μήκος του φαραγγιού πλησιάζει τα τρία χιλιόμετρα, Με μέγιστο ύψος τα 200 μέτρα. Η είσοδος  του βρίσκεται στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Στο σημείο αυτό συναντάμε μια μοναδική εικόνα συνδυασμού χλωρίδας και πανίδας.  Αυτή η εικόνα, καθώς και οι πανέμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί συνθέτουν μια αγριότητα, βάζοντας το φαράγγι των Σερβίων ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα.

 

 

3.Το φαράγγι του τριγωνικού ή το φαράγγι της Κατερίνας όπως αλλιώς ονομάζεται, ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα και ξεκινά από το Μεταξά Σερβίων και καταλήγει στο Ρύμνιο

 

 

4.Ο Χάβος του οποίου το όνομα προέρχεται από το χάος, έχει μήκος 1000 μέτρα και το βάθος του κάτω από 120 μέτρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό ίσως και σε όλο τον κόσμο είναι πως είναι φαρδύ στη βάση του,30-40 μέτρα, στενό στο μέσο του ύψους,1-3μέτρα, και στο πάνω χείλος του,10 μέτρα περίπου, ενώ σε κάποιο σημείο το πάνω χείλος του είναι σχεδόν κλειστό. Η γοητεία, το μυστήριο, η ομορφιά, η αρμονία και η μαγεία της άγριας φύσης στο μεγαλείο τους. Η διάβαση είναι σχετικά εύκολη και η διαδρομή γεμάτη πράσινο, ένα μαγευτικό τοπίο που σε μαγεύει.

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΙΜΠΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ.

 

Σχολιάστε

Top