ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το σχολείο μας, η φωλιά των μαθητικών μας χρόνων…

Το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1986 στη συνοικία μας (Αβέρωφ), προκειμένου να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του είχε 303 μαθητές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει χιλιάδες άλλοι. Σήμερα φοιτούν 315 μαθητές. Πρώτος διευθυντής ήταν ο φυσικός Αντώνης Κορδέλλας, ενώ σήμερα είναι ο γεωλόγος κ. Ανδρέου Στέργιος.

Αρχικά το σχολείο δεν είχε τον δικό του χώρο, αλλά στεγάστηκε προσωρινά στο κτίριο του 13ου Δημοτικού Σχολείου, λειτουργώντας άλλοτε πρωί και άλλοτε απόγευμα σε εναλλασσόμενο αντίθετο ωράριο με το αντίστοιχο δημοτικό σχολείο. Απέκτησε το δικό του διδακτήριο το 1997 σε ένα οικόπεδο τριών στρεμμάτων περίπου, στη συμβολή των οδών Λακώνων και Λευκίππου. Οι άλλες δύο οδοί που συμπληρώνουν τον περίβολο είναι οι Μέμνονος και Λεμεσού.

Το σχολείο είναι διαμορφωμένο σε δυο επίπεδα, ισόγειο και πρώτο όροφο, με πολλές αίθουσες και βοηθητικούς χώρους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ονόματα των τεσσάρων οδών, που το περιβάλλουν…

Λάκωνες: Οι κάτοικοι της Λακωνίας…, οι αρχαίοι Λακεδαιμόνιοι. Δύναμη…

Λεύκιππος: Έλληνας φιλόσοφος του 5ου αι. π.Χ. από τα Άβδηρα ή την Μίλητο, εισηγητής της ατομικής θεωρίας, δάσκαλος του Δημόκριτου. Διατύπωσε πρώτος την υπόθεση ότι η ύλη αποτελείται από άτομα [πηγή: Βικιπαίδεια]…

Λεμεσός: Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις της Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τουρκικής εισβολής χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος [πηγή: Βικιπαίδεια]…

Μέμνων: Στην ελληνική μυθολογία ο Μέμνων ήταν βασιλιάς της Αιθιοπίας, γιος της Ηούς και του Τιθωνού, εγγονός του Λαομέδοντα και ανιψιός του Πριάμου. Όταν βασίλευε στην Αιθιοπία, την περίοδο του Τρωικού Πολέμου, προσέτρεξε αρωγός στον θείο του Πρίαμο, εναντίον των Ελλήνων. Τα κατορθώματα του Μέμνονα στον πόλεμο αυτό περιγράφονται στη «Μικρή Ιλιάδα» και στο επικό ποίημα «Αιθιοπίς». Ο Μέμνων μονομάχησε με τον Αίαντα, χωρίς να υπάρξει νικητής. Στο πεδίο της μάχης βρέθηκε αντιμέτωπος του Αντιλόχου (που είχε τρέξει να βοηθήσει τον πατέρα του Νέστορα, που κινδύνευε) και τον σκότωσε. Τότε ο Αχιλλέας, φίλος του Αντίλοχου, όρμησε εναντίον του Μέμνονα. Η Ηώς και η μητέρα του Αχιλλέα, η Θέτις, φοβήθηκαν για την τύχη των παιδιών τους και ικέτευσαν τον Δία να παρέμβει. Ο Δίας ζύγισε τις μοίρες των δύο μαχητών και η μοίρα του Μέμνονα βάρυνε περισσότερο στον ζυγό. Μετά από αυτό, ο Αχιλλέας σκότωσε τον Μέμνονα, αλλά η Ηώς πέτυχε από τον Δία να καταστεί ο γιος της αθάνατος. Η Ηώς παρέλαβε το σώμα του Μέμνονα από την Τροία και το μετέφερε στην Αιθιοπία. Τα δάκρυα που έχυσε τότε η Ηώς, η θεότητα της Αυγής, έγιναν κατά τον μύθο οι σταγόνες της δρόσου, που βρίσκουμε πολλά πρωινά επάνω στα φυτά [πηγή: Βικιπαίδεια]…

Ας φροντίσουμε όλοι μας (μαθητές, καθηγητές και γονείς) να διατηρήσουμε όμορφο το σχολείο μας, όπως όμορφες θα είναι και οι αναμνήσεις μας από το πέρασμά μας από αυτό!

Πιππή Ελευθερία/ Τοπαλίδη Ευθυμία/ Τριανταφύλλου Αναστασία,  Β΄2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης