Ζώα σε χειμερία νάρκη

Χειμερία νάρκη ονομάζεται η κατάσταση μακράς ύπνωσης που περιέρχονται πολλά ζώα την περίοδο του χειμώνα, κυρίως ζώα που ζουν σε ψυχρότερα μέρη.

Οι σκαντζόχοιροι, πολλά ψάρια αρκτικών περιοχών ερπετά και αμφίβια περιέρχονατι σε χειμερία νάρκη. Κατά τη χειμερία νάρκη, ο μεταβολισμός των ζώων αυτών επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται αισθητά.

Γενικά η χειμερία νάρκη αρχίζει όταν ο καιρός κρυώνει και η αναζήτηση τροφής είναι πολύ δυσχερής, ενώ η θερμοκρασία του σώματος των θηλαστικών διατηρείται στο συνηθισμένο επίπεδο που όμως μπορεί και να φθάσει τους 0° (όπως στη περίπτωση των χαμστερς), ή να φθάσει ακόμη και στη θερμοκρασία περιβάλλοντος (π.χ. νυχτερίδες).

Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη εξ ανάγκης είναι μεγάλου μεγέ’πέφτουνθους, επειδή ακριβώς αυτά μπορούν να έχουν αρκετό απόθεμα τροφής

Στο νηπιαγωγείο αρέσει πολύ στα παιδιά να μαθαίνουν για τα ζώα που «πέφτουν» σε χειμερία νάρκη. Δραματοποιούμε τον ύπνο της αρκούδας, ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε ζωάκια. Κάνουμε παιχίδια με αυτά κινητικά, γλωσσικά, μαθηματικά.

 

(πηγές: wikipedia)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης