Σαν Σήμερα…

yannis_tsarouchis_1972_mais

                                                                              yannis_tsarouchis_1972_mais

                                                                                               ΜΑΙΟΣ
Ο πέμπτος μήνας του ημερολογίου, διάρκειας 31 ημερών. Αρχικά ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου (Majus) και πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεότητα Μαία (λατινικά Μάγια), μητέρα του θεού Ερμή. Ήταν η θεά της γονιμότητας και ετιμάτο με θυσίες χοιριδίων στο βωμό της.
Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, η ονομασία Μάιος προέρχεται:
• Από τη λατινική λέξη μάγιορ, που είναι ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου μάγκνους = μεγάλος. (Πλούταρχος)
• Από τη λατινική λέξη μαγιέστας = μεγαλειότητα. (Οβίδιος)
• Από τους «μαγιόρες», τους ενδόξους προγόνους των Ρωμαίων, στους οποίους ήταν αφιερωμένος.
Επί αυτοκράτορος Κλαυδίου, η Σύγκλητος πρότεινε την αλλαγή της ονομασίας του Μάιου σε Κλαύδιο, για να φανεί αρεστή στον ισχυρό άνδρα της Ρώμης, όμως η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Τα γεγονότα… σαν σήμερα
Την 1η Μαΐου 1886 πραγματοποιείται, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, γενική απεργία με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.
Εργατική Πρωτομαγιά
Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Screen-shot-2010-11-30-at-8.15.29-AM
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ” αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».
Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

6468

Την 1η Μαΐου 1827, η Γ” Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

Η Γ” Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος. Το νέο Σύνταγμα στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787. Ενίσχυε σημαντικά τον αστικοφιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, ενώ έπαυε να έχει προσωρινή ισχύ όπως τα προηγούμενα, υποδηλώνοντας τη βούληση των επαναστατών για πλήρη ανεξαρτησία (και όχι καθεστώς υποτέλειας). Στο νέο Σύνταγμα κατοχυρώνονταν η λαϊκή κυριαρχία («η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»), η ισονομία, η ανεξιθρησκία, καταργούνταν οι τίτλοι ευγενείας, ενώ προβλεπόταν άσυλο για τους κατατρεγμένους.

2 Μαΐου

1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία, αιμομιξία, προδοσία και μαγεία.

1919 -Αποβιβάζεται στη Σμύρνη η 1η Μεραρχία Του Ελληνικού Στρατού και γίνεται δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

1955- Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με το βραβείο «Πούλιτζερ» για το θεατρικό του έργο «Λυσσασμένη Γάτα». 1982- Βρετανικό υποβρύχιο βυθίζει το αργεντίνικο θωρηκτό «Στρατηγός Μπελγκράνο» κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς.
3 Μαΐου

1494- Ο Χριστόφορος Κολόμβος αντικρίζει για πρώτη φορά την Τζαμάικα.
1837- Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ” όλη την ανατολική Μεσόγειο. Μια ιδέα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια που υλοποιήθηκε από τον Βαυαρό Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα.
4 Μαΐου

1905-Για πρώτη φορά, ηλεκτροφωτίζεται η οδός Αθηνάς στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

1912-Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.
1941 – Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Χίο.

1994- Επικυρώνεται, στο Κάιρο της Αιγύπτου, η «Συμφωνία του Όσλο» από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, που προέβλεπε την παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Ιεριχούς.

5 Μαΐου

1789- Συνέρχεται στις Βερσαλλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.

1897- Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)

1949- Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

6 Μαΐου

1527 – Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη. Σκοτώνονται 147 Ελβετοί φρουροί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους, μαχόμενοι εναντίον των δυνάμεων του Καρόλου Ε΄ προκειμένου να διαφύγει ο Πάπας Κλήμης Ζ΄.

1876 – Σφαγή των Προξένων (Γαλλίας και Γερμανίας) στη Θεσσαλονίκη, από τον τουρκικό όχλο.

1889- Όταν ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει, για πρώτη φορά, την είσοδό του για το κοινό.

1937-Μία τραγωδία λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Το αερόπλοιο Χίντεμπουργκ καταστρέφεται από πυρκαγιά κατά την άφιξή του στο Νιου Τζέρσεϊ, παρασύροντας στο θάνατο 36 ανθρώπου.

1942 – Β” Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι τελευταίες δυνάμεις των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες παραδίδονται στην Ιαπωνία.

7 Μαΐου

558-Ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταρρέει από σεισμό και ο Ιουστινιανός Α” διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του.

1821 – Η Ελληνική Επανάσταση εξαπλώνεται στις Μηλιές Μαγνησίας, στο Βόλο και στο Βελεστίνο.

1832-Η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με ανώτατο άρχοντα τον Όθωνα.

1927 – Ο Άγγελος Σικελιανός διοργανώνει τις πρώτες δελφικές εορτές στους Δελφούς.

ContentSegment_16184478$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg

 

8 Μαΐου

1821 – Ομάδα Ελλήνων αγωνιστών, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, στη Γραβιά του Παρνασσού, ανακόπτει την πορεία 8.000 Τούρκων στρατιωτών προς την Άμφισσα.

1933-Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών, για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση των Ινδών από την Αγγλία.

1945-Ο  Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει το Βερολίνο, σημαίνοντας το  τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

 images

9 Μαΐου

1936-Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Δέκα διαδηλωτές έπεσαν νεκροί εκείνο το απόγευμα. Ο Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημα «Επιτάφιος» εμπνευσμένος από τα τραγικά γεγονότα, το οποίο μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

protomagia-1936

1945 - Πρώτη μέρα ειρήνης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η 9η Μαΐου ανακηρύσσεται ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

1945 – Ο Κόκκινος Στρατός ελευθερώνει την Πράγα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

1994 – Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

960089_585950851460524_1915085810_n

10 Μαΐου

1497-Ο Αμέρικο Βεσπούκι, ο Ιταλός έμπορος και χαρτογράφος, αναχωρεί από το Κάντιθ για το πρώτο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο.

1503-Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϋμάν και τα ονομάζει «Λας Τορτούγας» -Οι Χελώνες- εξαιτίας των πολλών χελωνών που υπήρχαν εκεί.

1925 – Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.

1940 – Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Γαλλία.

11 Μαΐου

330-Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη Νέα Ρώμη (παλιό Βυζάντιο), πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού Κράτους. Η «Επτάλοφος πόλη» θα μετονομαστεί αργότερα σε Κωνσταντινούπολη προς τιμή του και θα αποτελέσει σταδιακά και για 1.100. χρόνια την πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους και τον προμαχώνα του Ελληνοχριστιανικού Πνεύματος.

1926-Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα… Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.

1927-Ιδρύεται η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στο Λος Άντζελες. Γνωστότερη στους κινηματογραφόφιλους ως Ακαδημία, απονέμει κάθε χρόνο τα Βραβεία Όσκαρ.

12 Μαΐου

 1453Άλλη μια μεγάλη έφοδος του σουλτάνου, Μωάμεθ του Β΄αποκρούεται από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους άνδρες του. 

1821-Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τριπόλεως.

1886-Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την οποία τερματίζονται οι εχθροπραξίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα της Θεσσαλίας. Η ανακωχή ήταν αποτέλεσμα της άτυχης για την Ελλάδα εξελίξεως της καταστάσεως, εξαιτίας της στρατιωτικής αδυναμίας της και του αποκλεισμού που της έκαναν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

13 Μαΐου

1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς.

1888 – Με την υπογραφή του «Χρυσού Νόμου» («Lei Áurea») ο θεσμός της δουλείας καταργείται στη Βραζιλία. Η δουλεία στην Ελλάδα είχε απαγορευτεί ήδη αμέσως μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν στη νεότερη ιστορία τη δουλεία. Το σύνταγμα του 1822, του 1823 όπως και του 1844 όριζαν ότι «εις την ελληνική επικράτειαν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος.

1912-Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος  πραγματοποίησε με το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου Henry Farman την πρώτη πτήση του στην Ελλάδα και στη συνέχεια συμμετείχε στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια.

 1978: Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

 14 Μαΐου

1920-Hμέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

1948-Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης. Αυτό σημαίνει την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος του κράτους ήταν ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

 15 Μαΐου

1618-Ο Γιοχάνες Κέπλερ επαληθεύει και διατυπώνει την ιδέα του για την κίνηση των πλανητών, που έγινε γνωστή και ως τρίτος νόμος του Κέπλερ.

1756 – Ξεκινά ο Επταετής Πόλεμος, με την Αγγλία να κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1905-Ιδρύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Λας Βέγκας, στην πολιτεία της Νεβάδα.

1948 – Το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία.

1955 – Υπογράφεται η συνθήκη με την οποία η Αυστρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

 1988 - Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια πολέμου.

16 Μαΐου

1527 - Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία.

1920-Ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Ορεστιάδα.

1929-Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.

Oscars_1929

17 Μαΐου

1792-Ξεκινά να λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Εμμανουήλ Παππάς κηρύσσει στις Καρυές του Αγίου Όρους την έναρξη της επανάστασης στη Μακεδονία

1902-Όταν ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακάλυψε τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

9bd1f86718d25f1bedd62a99e9c49140

 1914 – Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1918 – Μάχη του Σκρα, περιφανής νίκη των Ελλήνων κατά των Γερμανο-Βουλγάρων.

 1919 – Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Θείρα Αϊδινίου στη Μικρά Ασία.

 1920 – Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδας στη Βόρεια Ήπειρο.

18 Μαΐου

1803 -Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία, στην ιστορία έμειναν γνωστοί ως «Ναπολεόντιοι πόλεμοι».

1821 - Μάχη των Δολιανών: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 300 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από την μάχη αυτή ο Νικηταράς έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος».

1954-Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 19 Μαΐου

1919-Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923  Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 ΕλλήνωνΟι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

521885_540055146045489_1997732071_n

20 Μαΐου

1825 – Η Μάχη στο Μανιάκι: Ο Παπαφλέσσας με λιγοστούς άνδρες πέφτουν μαχόμενοι κατά υπεραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ. Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν μια από τις πολεμικές συμπλοκές της επανάστασης του ’21 με νικηφόρα έκβαση για τους Αιγύπτιους και ήττα των Ελλήνων.

1867-Η Βασίλισσα Βικτωρία θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall.

1927-Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί και ολοκληρώνει την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.

1941-Ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την αντίσταση που συνάντησαν οι ναζιστικές δυνάμεις όσο και για τις απώλειες που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.

1944 – Ολοκληρώνει τις εργασίες του το Συνέδριο του Λιβάνου όπου και συνομολογείται το «Εθνικό Σύμφωνο» μεταξύ όλων των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων.
 21 Μαΐου

1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα Αρκαδίας.

1864-Τα Επτάνησα ενώνονται επίσημα με την Ελλάδα.

1927-Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό στην ιστορία.

22 Μαΐου

334 π.Χ. – Ο μακεδονικός στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου νικά τον Δαρείο Γ” της Περσίας στη Μάχη του Γρανικού.

1822-Δολοφονείται στο Ναύπλιο η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης.

1947 - Τίθεται σε ισχύ νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση του κομμουνισμού, ο οποίος θα γίνει ευρύτερα γνωστός ως Δόγμα Τρούμαν.

 1960-Στη νότιο Χιλή, σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

 23 Μαΐου

 1453-Ο Μωάμεθ Β” προτείνει για πρώτη φορά στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη, με ανταλλάγματα, αλλά ο αυτοκράτορας αρνείται…. και απαντά:

 «Το δε την πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστιν ούτε άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών«.

 Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ” όσους κατοικούν σ” αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση (που πήραμε) με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας.

 1911-Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού. Οι σημαντικότερες μεταβολές που επέφερε η αναθεώρηση του 1911 ήταν η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός των θεσμών.

 24 Μαΐου

1883 - Στις ΗΠΑ, παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν, αποκτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας της εποχής της. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.

1915-Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη εφεύρεσή του, που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

1930-Ανακαλύπτεται ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Ο πλανήτης παίρνει την ονομασία «Πλούτωνας».

25 Μαΐου

1925 – Η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ: Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε την Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου στο σχολείο.

1973-Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στην στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

26 Μαΐου

1828 – Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Η ιστορία του, που αποτελεί έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, θα αποτελέσει αντικείμενο της λογοτεχνίας.

 1912Η Ελλάδα υπογράφει την συμφωνίαν τών Βαλκανικών λαών εναντίον τής τουρκίας.

 1928-Oι Αθηναίοι πρωτοβλέπουν κινηματογράφο.

  1942-Η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπογράφουν 20ετή συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας.

1970-Το θέμα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τίθεται από τους εκπροσώπους της Νορβηγίας και της Δανίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

   27 Μαΐου

1679-Θεσμοθετείται στην Αγγλία το Habeas Corpus, που καθιερώνει την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία της εξουσίας.

1941-Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά. (Μάχη της Κρήτης).

1963-«Έφυγε» ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ” όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος. Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης.

lamprakis-dolofonia1

 28 Μαΐου

1453 – Ο Μωάμεθ Β΄ ολοκληρώνει την στρατιωτική προπαρασκευή του για την τελική επίθεση στη Κωνσταντινούπολη.

1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τα φρούρια Τεκέ και Πλαγιάς του δυτικού άκρου της Ακαρνανίας.

1941 -Μάχη της Κρήτης – Τις νυκτερινές ώρες οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας Χανίων.

1952 – Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας, η Ελένη Σκούρα.

1961-Το άρθρο του Πίτερ Μπένενσον «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι» δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Observer. Η δημοσίευση του άρθρου θα καθιερωθεί αργότερα ως η ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας.

 1979 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.)  Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.

eok-thumb-large

29 Μαΐου

1453Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.  Ακούστηκε η κραυγή «Η Πόλις Εάλω» και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν οΚωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνοΜωάμεθ Β’. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

30 Μαΐου

1431-Η Ιωάννα της Λωραίνης – γνωστή και ως Ζαν Ντ’ Αρκ – καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους, στη Ρουέν της Γαλλίας.

 1913 – Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος λήγει και επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου.

 1919 - Μικρασιατική Εκστρατεία Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πέργαμο.

 1941 - Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και της Νομικής Αθηνών, αφαιρούν περί τις νυκτερινές ώρες τη γερμανική σημαία από τον ιστό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ως ένδειξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή. Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει. Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου. Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4×2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους. Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό. Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

61605-glezooos

31 Μαΐου

1678 – Η Λαίδη Γκοντάιβα ιππεύει γυμνή στο Κόβεντρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυσβάσταχτη φορολογία.

1806–Οι Τούρκοι κορυφώνουν την καταδίωξη των Κλεφτών στην Πελοπόννησο.

 1911-Καθελκύεται το υπερωκεάνιο «Τιτανικός».

1916 - Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α” Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας.

1952 – Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

 1987 – Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».

 2003-Πραγματοποιείται η τελευταία πτήση του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde, των γαλλικών αερογραμμών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top