Σαν σήμερα
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημερών. Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη November, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό novem, εννέα, επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος κατά σειρά μήνας. Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Νοέμβριος μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.
Στην αρχαία Αθήνα ο Νοέμβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα. Την περίοδο αυτή οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα:
• Απατούρια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι νεαροί Αθηναίοι (Κούροι) εγγράφονταν στη φρατρία (ή φατρία=ευρύτερη οικογένεια), όπου ανήκαν, μία τελετή που παραλληλίζεται με τη βάπτιση των Χριστιανών. Ο πατέρας του παιδιού ήταν υποχρεωμένος να θυσιάσει αρνί ή κατσίκι και να δώσει μισή δραχμή στον ιερέα που θα τελούσε τη θυσία. Το εορταστικό τραπέζι, που ακολουθούσε, περιείχε κρέας, πίτες και κρασί.
• Χαλκεία, κατά τα οποία οι σιδεράδες της πόλης τιμούσαν τον προστάτη Θεό τους Ήφαιστο.
• Μαιμακτήρια, για να τιμήσουν τον θεό των καιρικών συνθηκών, Δία τον Μαιμάκτη, δηλαδή τον θυελλώδη και να του ζητήσουν ήπιο καιρό, σε μια εποχή που το κρύο δυνάμωνε. Από το προσωνύμιο αυτό του Δία πήρε το όνομά του τόσο η γιορτή, όσο και ο μήνας.
Στο λαϊκό καλεντάρι ο Νοέμβριος ονομάζεται:
• Σποριάς και Μεσοσπορίτης, λόγω της σποράς δημητριακών και οσπρίων.
• Βροχάρης για τις βροχές του.
• Ανακατωμένος, λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών.
• Κρασομηνάς, επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά.
• Αϊ Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αρχαγγελιάτης, Αϊ Στράτης και Αϊ Στράτηγος, από την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου.
• Αγιομηνάς, από την εορτή του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου).
• Φιλιππιάτης, από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου).
• Αντριάς, από την εορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου).
Τα γεγονότα… σαν σήμερα
1η Νοεμβρίου
1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μάχη στα Βασιλικά Φθιώτιδας.
1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Παύλος Μάριος (Μαρία) Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντος, φθάνει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα.
1830 - Το Βέλγιο εξεγείρεται κατά της Ολλανδίας.
1898 – Κρητική Επανάσταση (1895-1898): Σφαγή 700 Ελλήνων και 15 Άγγλων στο Ηράκλειο (Κρήτη) από τους Τούρκους (η σημερινή κεντρική «οδός 25ης Αυγούστου» στην πόλη ονομάσθηκε έτσι από αυτό το γεγονός).
1914 – Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1920 – Τελειώνει η Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία άρχισε στις 13 Αυγούστου. Ο σοβιετικός κόκκινος στρατός ηττάται.
1921 – Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1922 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Χάνει τη μάχη ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρνης παραδίνεται στους Συμμάχους. Αρχίζει η έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο Λόρδος Κώρζον προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών.
1939 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας για να την αναβάλει λίγες ώρες αργότερα.
1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1975 - Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, μετατρέπει με απόφασή του τις θανατικές καταδίκες των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου σε ισόβια δεσμά, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης κυρίως για το εσπευσμένο της ενέργειας.
1989 - Έπειτα από ταξίδι 12 χρόνων στο Ηλιακό Σύστημα, η αμερικανική διαστημοσυσκευή Βόγιατζερ 2 πλησιάζει τον πλανήτη Ποσειδώνα.
1990 – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.
1991 – Η Λευκορωσία ζητάει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
2004 - Ένα ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο στη Χιλή εντοπίζει το μικρότερο γνωστό εξωηλιακό πλανήτη.
2007 - Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.
2 Νοεμβρίου
1904 – Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας «Daily Mirror».
1912 – Α” Βαλκανικός πόλεμος: Το αντιτορπιλικό «Θύελλα» αποβιβάζει στη Δάφνη του Αγίου Όρους άγημα από 40 άντρες, οι οποίοι κινούνται για να απελευθερώσουν τις Καρυές. Αργότερα το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τα αντιτορπιλικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» αποβιβάζουν στην Αμμουλιανή της Χαλκιδικής άγημα από 200 άντρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη διώρυγα του Ξέρξη. Έτσι απελευθερώνεται ολόκληρο το Άγιο Όρος και υψώνεται η Ελληνική Σημαία στο χωριό Καρυές.
1914 – Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία .
1917 - Με τη διακήρυξη του Μπάλφουρ η Βρετανία υποστηρίζει την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στην Παλαιστίνη.
1940 – Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940: Από ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζονται τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Πύλος, το Αιτωλικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές. Συμμετέχουν συνολικά 170 ιταλικά αεροσκάφη. Την ίδια μέρα βομβαρδίζονται ιταλικοί στρατιωτικοί στόχοι στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά, από 4 και 7 ελληνικά αεροσκάφη αντίστοιχα.
1947 - Ο Χάουαρντ Χιουζ πετάει στην Καλιφόρνια, (μοναδική φορά), με το μεγαλύτερο με σταθερές πτέρυγες αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Spruce Goose. Η διάρκεια της πτήσης ήταν μόλις 8 λεπτά.
1950 – Ορκίζεται νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
1955 – Ανακαλύπτεται από τους Κλάρτον Σβερτ και Φ. Λ. Σάφερ ο ιός της πολιομυελίτιδας.
1956 – Το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα.
1963 – Για πρώτη φορά γίνονται δεκτές στο Βατικανό από τον Πάπα πέντε γυναίκες ως αντιπρόσωποι στη 2η Σύνοδο του Βατικανού.
1967 – Πραγματοποιείται στον «Ευαγγελισμό» η πρώτη εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.
1976 – Ο Τζίμι Κάρτερ εκλέγεται νέος Πρόεδρος στις ΗΠΑ και είναι ο πρώτος Πρόεδρος από νότια πολιτεία από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.
1982 – Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
1991 – Ενθρονίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄.
1995 – Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική.
1998 – Ο ΟΤΕ γίνεται η πρώτη ελληνική επιχείρηση που φιγουράρει στη Γουόλ Στριτ (Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης).
1999 – Πρώτη απονομή του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» από την ΟΥΝΕΣΚΟ (απονέμεται σε 3 περιοχές, στην κοιλάδα Βινάλες της Κούβας, στο υπαίθριο μουσείο Πεντβάλ της Λιθουανίας και στο Πάρκο Ελίσα στην Ιεριχώ).
2000 – Το πρώτο πλήρωμα (1 Αμερικανός αστροναύτης και 2 Ρώσοι κοσμοναύτες) φτάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (αρχίζει η τετράμηνη αποστολή των προαναφερθέντων).
3 Νοεμβρίου
1493 – Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τη Δομινίκα.
1679 – Πολλοί κάτοικοι της Ευρώπης διακατέχονται από πανικό για το τέλος του κόσμου, λόγω επικείμενης έλευσης κομήτη.
1794 - Γαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μάαστριχτ.
1898 – Από το λιμάνι της Σούδας εγκαταλείπει την Κρήτη και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης. Μετά από 229 έτη, ο ήλιος της ελευθερίας ανατέλλει και πάλι στην πολυτάραχη νήσο.
1903 – Εφευρίσκεται ο ηλεκτροκαρδιογράφος, από τον Ολλανδό Βίλελμ Αϊντχόβεν.
1912 – Βαλκανικοί Πόλεμοι: Σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στρατού στον οικισμό Άρνισσα Πέλλας.
1918 – Η Πολωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γερμανία.
1927 – Το υποβρύχιο Παπανικολής Ι υψώνει την Ελληνική Σημαία στο Τουλόν Γαλλίας.
1928 – Ο Κεμάλ Ατατούρκ συνεχίζει την προσέγγιση της Δύσης, καταργώντας το αραβικό αλφάβητο και υιοθετώντας το λατινικό.
1932 – Ο Παναγής Τσαλδάρης αναλαμβάνει 142ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας .
1935 – Δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την επαναφορά της Βασιλείας. Το 97,8% ψηφίζει υπέρ και ο Γεώργιος Β” επανέρχεται στο θρόνο.
1942 – Στην Αίγυπτο, στο Ελ Αλαμέιν, τα γερμανικά αφρικανικά στρατεύματα και οι ιταλικές δυνάμεις υπό τον Ρόμελ οπισθοχωρούν, μετά τη νέα εκστρατεία των Συμμάχων υπό τον Μοντγκόμερι.
1944 – Η Εθνική Λυρική Σκηνή δίνει την πρώτη της παράσταση και συναυλία, με εορταστικό χαρακτήρα.
1953 – Βγαίνει στον αέρα στις ΗΠΑ, σε πανεθνική μετάδοση, η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή.
1957 – Ο Έλληνας καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Ι. Σπυρόπουλος εκλέγεται μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
1961 – Αρχίζει η παραγωγή υγραερίου στα ελληνικά διυλιστήρια.
1964 – Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται ο Λίντον Τζόνσον, με τη συντριπτική νίκη που έχει πετύχει ποτέ υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές, κερδίζοντας το 60% των ψήφων. Η διαφορά των 15,5 εκατομμυρίων ψήφων που έλαβε ο Τζόνσον έναντι του αντιπάλου του Μπάρι Γκολντγουότερ, υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, είναι κάτι χωρίς προηγούμενο για τα αμερικανικά χρονικά.
1968 – Ο Αλέκος Παναγούλης δικάζεται από το Στρατοδικείο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968.
1971 – Εκδίδεται το πρώτο εγχειρίδιο για προγραμματιστές του λειτουργικού προγράμματος UNIX.
1986 – Ξεσπάει το σκάνδαλο Ιράν Γκέιτ. Το λιβανέζικο περιοδικό «Ας Σίρα» αποκαλύπτει μυστικές αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν, με στόχο την απελευθέρωση επτά Αμερικανών ομήρων, που είχαν απαχθεί από εξτρεμιστές.
1987 - Συνάντηση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ για το ζήτημα της εκκλησιαστικής-μοναστικής περιουσίας (η οριστική συμφωνία για την παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο κράτος, εκτός αυτής των Ιερών Μονών, υπογράφηκε το Μάιο του 1988).
1990 – Εγκαινιάζεται η σήραγγα του Αρτεμισίου, που μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Τρίπολη κατά 35 χλμ, περίπου κατά μία ώρα.
2001 – Ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Η ΟΥΝΕΣΚΟ εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσεται παράνομη κάθε εκμετάλλευση και λεηλασία σε θαλάσσια περιβάλλοντα.
2003 – Εγκρίνεται ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία που σχεδίασε και προώθησε η ελληνική διπλωματία. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν την πρόταση της Ελλάδας που προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου του 2004.
4 Νοεμβρίου
1783 – Ο Μότσαρτ παρουσιάζει την Συμφωνία αριθ. 36 για πρώτη φορά στο Linz της Αυστρίας .
1798 – Έναρξη της ρωσο-οθωμανικής πολιορκίας της Κέρκυρας .
1804 – Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Μανιατών και των Ενετών για την εκδίωξη των Τούρκων.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και στη συνέχεια ξεκινούν νέα πολιορκία στην Ακρόπολη της Αθήνας.
1826 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Δεύτερη νίκη του Καραϊσκάκη στη Δόμβραινα.
1912 - Α” Βαλκανικός πόλεμος: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις με ορεινή πυροβολαρχία προσβάλλουν τη Σιάτιστα. – Σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στρατού στον οικισμό Άρνισσα Πέλλας.
1918 – Ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.
1922 - Στην Αίγυπτο, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ και οι άντρες του ανακαλύπτουν την είσοδο του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
1940 - Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940: Ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Μέτσοβο, πολλές γέφυρες, τον Βόλο, τον Πειραιά κ.ά.
1942 – Β” Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν , Ο Γερμανός Στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ οδηγεί τις δυνάμεις του σε συνεχή υποχώρηση.
1944 – Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα υπό ιταλική κατοχή νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, καθώς και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι τον Μάιο του 1945.
1950 – Η Ισπανία γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.
1957 – Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν στο Διάστημα τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στην ιστορία, τη σκυλίτσα Λάικα, με τον δορυφόρο Σπούτνικ 2.
1995 – Δολοφονείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν από έναν ορθόδοξο Εβραίο εξτρεμιστή που επικαλέστηκε εντολή από θεϊκό όραμα.
1998 - Ο Έλληνας υποσμηναγός Νίκος Παρούσης, διαπιστώνοντας βλάβη του Μιράζ στο οποίο επέβαινε πετώντας πάνω από τον Ωρωπό, την τελευταία στιγμή και χωρίς να το εγκαταλείψει, απέτρεψε την πτώση του σε σχολείο οδηγώντας το εκτός πόλης όπου και συνετρίβη μαζί του. Τιμήθηκε μετά θάνατο από την Ακαδημία Αθηνών.
2008 – Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.
5 Νοεμβρίου
1821 – Ο Άγγλος αρμοστής των Ιονίων νήσων Θωμάς Μαίτλαντ εκδιώκει τους Έλληνες πρόσφυγες από τα Επτάνησα.
1828 – Η Λιβαδειά καταλαμβάνεται από τις ελληνικές δυνάμεις του Δ. Υψηλάντη μετά από συνθηκολόγηση. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι 1.000 περίπου πεζοί και ιππείς της τουρκαλβανικής φρουράς της πόλεως θα αποχωρήσουν με συνοδεία του Δ. Ευμορφόπουλου για τη Λαμία και την Εύβοια.
1912 – Το Άγιο Όρος εντάσσεται με πράξη στο ελληνικό κράτος.
1913 – Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά την Κύπρο υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης, και μαζί με την Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1935 – Οι αφοί Πάρκερ βγάζουν στην αγορά το παιχνίδι «Μονόπολι».
1940 – Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ εκλέγεται για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
1959 – Απελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, ο Μέρτεν (απελάθηκε στη Δυτική Γερμανία).
1963 – Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ίχνη που αποδεικνύουν ότι οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική 500 χρόνια πριν την άφιξη του Κολόμβου.
1968 – Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκλέγεται 37ος πρόεδρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
2004 – Υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, φτάνοντας σε 126 τις χώρες που δεσμεύονται από αυτό. Έτσι, το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ.
6 Νοεμβρίου
1825- Aποβιβάζονται στη Ρούμελη 15.000 Αιγύπτιοι υπό τον Ιμπραήμ, προκειμένου να ενισχύσουν την πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ιερή πόλη άντεξε ακόμα πέντε μήνες και τέσσερις ημέρες. Έπεσε στις 10 Μαΐου 1826.
1912- Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Αμύνταιο.
1913- Ο Μαχάτμα Γκάντι συλλαμβάνεται καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.
1921- Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και αποσπάσματα εφόδου εναντίον των Τούρκων.
1928- H Ελλάδα αποδέχεται την κυριαρχία της Αλβανίας στη Βόρεια Ήπειρο.
1943- Kατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.
1962- H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων.
1985- Ο αμερικανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν πούλησαν όπλα στο Ιράν και με τα κέρδη χρηματοδότησαν τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαντινίστας. Η υπόθεση μένει στην ιστορία ως το σκάνδαλο “Irangate”.
1992-Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν. [Άλλη μια τεράστια «επιτυχία» των ελληνικών κυβερνήσεων…].
7 Νοεμβρίου
1912 – Ο Ελληνικός Στρατός (1ο Σύνταγμα Ιππικού) απελευθερώνει τη Φλώρινα από τους Τούρκους μετά τη μάχη.
1917-«Οκτωβριανή Επανάσταση». Οι Μπολσεβίκοι του Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία. (25/10/1917 με το παλιό ημερολόγιο).
1926-Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (Φιλελεύθερο και Λαϊκό) δε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1929- Η κυβέρνηση Βενιζέλου προσπαθεί να καταπνίξει κάθε γιορτασμό της Οχτωβριανής Επανάστασης στην Ελλάδα με δεκάδες «προληπτικές» συλλήψεις, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περιπολούν τους δρόμους. Ωστόσο, στην Αθήνα γίνονται 2 συγκεντρώσεις, στο εργοστάσιο φωταερίου και τη λαχαναγορά. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα κι άλλες εργατουπόλεις. Δεκάδες εργάτες σύρθηκαν στα δικαστήρια για παράβαση του Ιδιωνύμου.
1949-Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
8 Νοεμβρίου
1687 – Επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Ανατρέπεται ο Σουλτάνος Μωάμεθ Δ΄.
1895 – Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
1901 - Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά). Κατά τις συγκρούσεις σκοτώνονται 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.
1903 – Δύο χρόνια μετά τα «Ευαγγελικά» ξεσπούν εκ νέου ταραχές, με αφορμή αυτή τη φορά την παράσταση της «Ορέστειας» του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο, όπου το κείμενο είχε μεταφραστεί σε απλή καθαρεύουσα, ούτε καν δημοτική. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και 10 τραυματίες.
1912 – Η πόλη της Φλώρινας, απελευθερώθηκε τελικά στις 8 Νοεμβρίου του 1912. Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1000 άντρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκι, που επέβαιναν στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια αποβιβάζονται στις 14:00 στη Μυτιλήνη. Η Τουρκική φρουρά από 2000 άντρες συμπτύχθηκε στο εσωτερικό νησιού, όπου και υποχρεώθηκε να παραδοθεί στις 8-12-1912 μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδου. Έτσι ολόκληρη η Λέσβος καθίσταται πλέον ελεύθερη.
1923 – Αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο, που έμεινε στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας.
1929 – Η Ελβετία γίνεται η έδρα της Διεθνούς Τράπεζας.
1971 – Αθήνα – Δικτατορία: Καταδικάζεται από το καθεστώς σε φυλάκιση 7 μηνών ο Γιάννης Χορν, εκδότης της αγγλόφωνης εφημερίδας «Athens News».
1976 – Αλλεπάλληλες σεσμικές δονήσεις σπέρνουν τον πανικό στη Θεσσαλονίκη. Αδειάζει η πόλη, έντρομοι οι κάτοικοι μπροστά στο φόβο μεγάλων καταρρεύσεων.
1977 – Ανακάλυψη των «τάφων της Βεργίνας» από τον Μανόλη Ανδρόνικο
9 Νοεμβρίου
694 – Ο βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους Μουσουλμάνους και τους καταδικάζει όλους σε δουλεία.
1729 – Η Γαλλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης, τερματίζοντας τον Αγγλοϊσπανικό Πόλεμο του 1727.
1866 – Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου της Κρήτης.
1918 – Ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν κηρύττει τη Γερμανική Δημοκρατία.
1938 – Μαζικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία και στην Αυστρία γνωστό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων).
1985 – Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στην ιστορία, νικώντας τον Ανατόλι Καρπόφ.
1989 – Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.
2005 – Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη.
10 Νοεμβρίου
1775 – Ιδρύεται το Ναυτικό των ΗΠΑ.
1885-Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα. Είναι 264 κ.ε. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα. Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.
1913-Η τουρκική Κυβέρνηση κλείνει επτά ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη.
1924-Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.
1949-Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.
1959 – Το αντιτορπιλικό Ασπίς ΙΙ υψώνει την ελληνική σημαία στο Long Beach των Η.Π.Α..
1961 – Το Στάλινγκραντ ξαναπαίρνει το παλιό του όνομα: Βόλγκογκραντ.
1989 – Απομακρύνεται ο κομμουνιστής ηγέτης της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίβκοβ
1997-Στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
11 Νοεμβρίου
1912-Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.
1918-Η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων ως ηττημένη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου…
O Α” Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος , ήταν μια σύγκρουση που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως την 11η Νοεμβρίου 1918.
1924 – Σαν σήμερα, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ανακήρυξε την Α” Ελληνική Δημοκρατία.
1940 – Μετά από την οικτρή ιταλική επιθετική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εκδίδει την πρώτη του εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.
1942-Η τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων
1953- Γίνεται σε εργοστάσιο της Καλλιθέας η πρώτη επίδειξη τηλεόρασης στην Ελλάδα.
1975 – H Πορτογαλία παραχωρεί ανεξαρτησία στην Ανγκόλα.
1990 – Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος.
«(…) να μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας που σου δόθηκε στ’ όνομα του μεγαλύτερου ιδανικού της ελευθερίας,
να μην κάνεις κατάχρηση περιαυτολογίας στ’ όνομα του αντιατομισμού,
να μην κάνεις αγώνα προσωπικής επικράτησης στ’ όνομα της σεμνής, ανώνυμης μάζας (…)».
Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909 – Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν κορυφαίος Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του.
Το 1921 άρχισε να συνεργάζεται με τη «Διάπλαση των Παίδων». Συνεισέφερε επίσης ποιήματα στο φιλολογικό παράρτημα της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» του Πυρσού. Το 1934 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Τρακτέρ», ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει στον «Ριζοσπάστη» τη στήλη «Γράμματα για το Μέτωπο». Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι τον θάνατό του. Το 1935 κυκλοφορούν οι «Πυραμίδες», το 1936 ο «Επιτάφιος» και το 1937 «Το τραγούδι της αδελφής μου».
Έλαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Συγκεκριμένα συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1948 και εξορίζεται στη Λήμνο, κατόπιν στη Μακρόνησο (Μάιος 1949) και το 1950 στον Άγιο Ευστράτιο. Μετά την απελευθέρωσή του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προσχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύεται με την παιδίατρο Γαρυφαλλιά (Φαλλίτσα) Γεωργιάδη κι ένα χρόνο αργότερα γεννιέται η -μοναδική- κόρη τους Ελευθερία (Έρη). Το 1956, τον ίδιο χρόνο δηλαδή, τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ, το οποίο δεν πήρε διότι θεωρήθηκε στρατευμένος ποιητής (δηλαδή ήταν μέλος του ΚΚΕ). Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν.
12 Νοεμβρίου
333 π.Χ.-Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό. (Η Μάχη της Ισσού)
1824- Εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.
1825- Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον κλοιό των τουρκικών πλοίων περί το Μεσολόγγι και μεταφέρει τρόφιμα στους πολιορκημένους Έλληνες.
1912– Οι Ελληνικές δυνάμεις εισέρχονται επισήμως στην Καστοριά απελευθερώνοντάς την μετά από πέντε αιώνες τουρκικής κατοχής. Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει την πόλη της Χίου. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί την προηγούμενη μέρα στα περίχωρα της πόλης της Χίου, αντιμετωπίζουν με επιτυχία μια απρόσμενη τουρκική επίθεση και υψώνουν τελικά την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα του νησιού.
1919- Στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος, από απότακτους αξιωματικούς. Σκοπός τους ήταν η δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1922- Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία τη διοίκηση της Ανατολικής Θράκης, μετά και την αποχώρηση του τελευταίου έλληνα στρατιώτη.
…. Την ίδια μέρα, παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά και αναλαμβάνει νέα στρατιωτική Κυβέρνηση, υπό τον Στ. Γούναρη. Η επαναστατική επιτροπή μετονομάζεται σε »Επανάσταση του 1922» και τελεί υπό την αρχηγία του Νικολάου Πλαστήρα.
1981-Καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
13 Νοεμβρίου
1002 – Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσσεξ διατάσσει τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.
1646 - Οι Οθωμανοί υπό τον Ντελή Χουσεΐν Πασά καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο από τους Ενετούς.
1821 - Κυριεύεται η Άρτα από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1822 – Υδραϊκός στόλος, υπό το Λάζαρο Παναγιώτη, αποβιβάζει στο Μεσολόγγι 1.500 άντρες υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους Ηλία Τσαλαφαντινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη, για ενίσχυση της Φρουράς του Μεσολογγίου.
1864 – Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας με το οποίο καθιερώνεται ως πολίτευμα η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.
1887 – Η διαδήλωση αριστερών πολιτών στο Λονδίνο, κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία πνίγεται στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις με απολογισμό τρεις νεκροί και 400 περίπου τραυματίες. Η ημέρα αυτή που ήταν Κυριακή χαρακτηρίστηκε «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday), η 1η από τις τέσσερις συνώνυμες στη βρετανική ιστορία.
1907 – Ο Γάλλος Πολ Κορνί πραγματοποιεί την πρώτη στον κόσμο πτήση με ελικόπτερο.
1928 - Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.
1930 - Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην χώρα.
1964 – Αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας.
1985 – Η έκρηξη του ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, Κολομβία, δημιουργεί ένα τεράστιο λαχάρ που προκαλεί περίπου 23.000 θανάτους.
1987 – Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού, από την τηλεόραση του BBC.
1994 – Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52,20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
14 Νοεμβρίου
1832 – Κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης το πρώτο λεωφορείο που το σέρνουν άλογα.
1851 – Ο Αμερικάνος συγγραφέας Χέλμαν Μέλβιλ εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του Μόμπι Ντικ, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
1908 – Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.
1912 – Οι Οινούσσες απελευθερώνονται από τον τουρκικό ζυγό.
1919 – Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
1920 – Ήττα υφίσταται ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις ελληνικές εκλογές.
1922 - Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Στυλιανός Γονατάς.
1926 – Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
1960 – Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
1961 – Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».
1968 – Γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ευρώπη.
1969 – Εκτοξεύεται το «Απόλλων 12» από τη NASA και γίνεται η 2η επανδρωμένη αποστολή που φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης.
1988 – Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακηρύσσει αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος.
1989 - Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».
2000 – Το Βατικανό αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
2006 – Τo Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.
15 Νοεμβρίου
1920 – Πραγματοποιείται στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
1922 – Ώρα 11:30 εκτελούνται στου Γουδή οι έξι θεωρούμενοι ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής.
1951 – Καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης, με κατηγορία την παράβαση του νόμου 509/1947 για απόπειρα ανασυγκρότησης του Κ.Κ.Ε.
1956 – Αίγυπτος: Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ φθάνουν οι πρώτες μονάδες του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1983 – Η τουρκική διοίκηση ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου).
1988 – Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο διακήρυξε την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.
16 Νοεμβρίου
1825 – Ελληνική Επανάσταση: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ, στην μονή Δομνούς.
1828 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.
1946 - Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η UNESCO.
1973-Δεύτερη μέρα κατάληψης του Πολυτεχνειου από τους φοιτητές. Κλείνει η οδός Πατησίων αό πολίτες της Αθήνας που έχουν κατέβει να τους συμπαρασταθούν.
1994-Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
17 Νοεμβρίου
1902-Εθνικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και του Γεώργιου Θεοτόκη, εκλέγουν από 102 βουλευτές, γεγονός που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια. Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων καταλήγουν σε σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματίες, που έμειναν στην ιστορία ως Σανιδικά.
1968-Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρεται στις φυλακές της Αίγινας.
1973-Το τανκ μπαίνει στο Πολυτεχνείο για να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας και αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες.
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.
Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.
Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.
Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.
Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα – νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.
Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.
Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ” Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
1974-Στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ποσοστό 54,37%. Ακολουθούν η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο με 20,42%, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 13,58% και η Ενωμένη Αριστερά (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ.) με 9,47%.
2008-Η ΠΓΔΜ προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Την κατηγορεί για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το 1995 και προέβλεπε τη μη υποβολή βέτο από τη χώρα μας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.
18 Νοεμβρίου
1626-Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της νέας Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
1826-Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.
1902-Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. (Σανιδικά)
1912-Ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει την Ίμβρο, στην διάρκεια του Α` Βαλκανικού Πολέμου.
1916-Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ήδη χωρισμένοι στα «κράτη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. (Νοεμβριανά)
1935-Mε συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.
1976-Εγκαθιδρύεται δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.
1992-1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.
1999-Λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγγνώμη για τη στήριξη από τη χώρα του της χούντας των συνταγματαρχών. «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος» δικαιολογείται.
19 Νοεμβρίου
1703-Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, η ζωή του οποίου υμνήθηκε από τον Βολτέρο και τον Αλέξανδρο Δουμά.
1794-Οι ΗΠΑ και η Αγγλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία έλυναν όσα προβλήματα εκκρεμούσαν από τον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας.
1942-Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ” εφαρμογή της Επιχείρησης Ουρανός. (Η Μάχη του Στάλινγκραντ)
1952-Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελληνικού Συναγερμού, με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο.
1969-Προσεδαφίζεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο Απόλλων 12, που μεταφέρει τους αστροναύτες Τσαρλς Κόνραντ και Άλαν Μπιν, τη δεύτερη αμερικανική αποστολή.
1990-Υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο.
1999-Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία Σενζού 1.
20 Νοεμβρίου
1407 – Υπογράφεται επίσημη ανακωχή μεταξύ του Δούκα της Βουργουνδίας, Ιωάννη και του Δούκα της Ορλεάνης, Λουδοβίκου. Τρεις μέρες αργότερα, ο Δούκας της Βουργουνδίας θα δολοφονήσει τον Δούκα της Ορλεάνης.
1700 – Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος: Σουηδικές δυνάμεις υπό τον βασιλιά Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας νικούν τον Ρωσικό στρατό του Τσάρου Πέτρου του Μέγα στην Μάχη της Νάρβας.
1873-Η Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.
1912 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Συνάπτεται δεκαπενθήμερη ανακωχή στο Μπαχτσέκιοϊ της Τσατάλτζας, μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βουλγαρίας, η οποία εκπροσωπούσε και τις Κυβερνήσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Έτσι, μόνο η Ελλάδα συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.
1933 – Θεμελιώνεται το νέο μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδας, σε οικόπεδό της οδού Πανεπιστημίου.
1945 – Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο.
1959 - Ο ΟΗΕ μετά από γενική συνέλευση ψήφησε ομόφωνα τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
1985 – Κυκλοφορούν τα Microsoft Windows 1.0.
21 Νοεμβρίου
1783 – Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη πτήση επανδρωμένου αερόστατου. Εφευρέτες οι Αδελφοί Μονγκολφιέ και επιβάτες ο Γάλλος καθηγητής Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Φρανσουά Λοράν ντ” Αρλάντ. Η πτήση τους διήρκεσε 25 λεπτά.
1877 – Ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει ότι ανακάλυψε το φωνόγραφο, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου.
1897 – Μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδας και επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση.
1912 – Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ του τότε Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιεί την πρώτη πολεμική περιπολία υποβρυχίου στη παγκόσμια ιστορία. Περιοχή περιπολίας ήταν το Βόρειο Αιγαίο.
1916 - Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός και αδελφό πλοίο του Τιτανικού βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα.
1940 – Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επιθετικές επιχειρήσεις από τις 14-11-40, απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.
22 Νοεμβρίου
1699 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Πρεομπραζένσκογιε ανάμεσα στη Ρωσία, τη Δανία, τη Σαξονία και την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Σε εφαρμογή της συνθήκης, ξεκινά τρεις μήνες αργότερα ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος.
1897-Μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Ολυμπο και τα Καμβούνια Ορη. Η συνθήκη επιβάλλει στην Ελλάδα Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.
1906-Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας).
1920 – Διενεργείται δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη.
1940 – Τρία αεροσκάφη Henschel Hs 126 εντόπισαν εχθρική φάλαγγα μήκους οκτώ χλμ. που υποχωρούσε από την Κορυτσά προς το Πόγραδετς. Ισχυρή δύναμη 15 αεροσκαφών Potez 63, Bristol Blenhein και Fairey Battle των Μοιρών Βομβαρδισμού έσπευσε για ενίσχυση, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση της ιταλικής φάλαγγας. Κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο ένα από τα Henschel συναντήθηκε με 15 ιταλικά καταδιωκτικά και χτυπήθηκε στο λέβητα βενζίνης. Το ελληνικό αεροσκάφος έπιασε φωτιά και το πλήρωμα το εγκατέλειψε. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο παρατηρητής επέζησε.
1955 – Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.). Θεμελιώθηκε το 1948.
1957-Το απολυτήριο του Δημοτικού γίνεται απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.
23 Νοεμβρίου
1248 – Τα χριστιανικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Γ” της Καστίλλης καταλαμβάνουν τη Σεβίλλη.
1510 - Εκστρατεία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά του βασιλείου του Ιμερέτι. Τα οθωμανικά στρατεύματα λεηλατούν την πρωτεύουσα Κουτάισι και καίνε το μοναστήρι Γκελάτι.
1803-Οι αντιπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών σε ειδική συνέλευση ψηφίζουν νέο Σύνταγμα. Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως ενιαίο κράτος με ολιγαρχική κυβέρνηση. Την εκτελεστική εξουσία ασκεί η Γερουσία. Η κληρονομική αριστοκρατία καταργείται. Επιβάλλεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε όλους τους τομείς του κράτους.
1826 – Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτίθεται στην Αράχοβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη και πετυχαίνει σημαντική νίκη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 1.300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 4 νεκροί και 9 τραυματίες.
1828 - Δύναμη από 3.000 περίπου Έλληνες, υπό τον Κίτσο Τζαβέλα πετυχαίνει νίκη κοντά στο Καρπενήσι εναντίον 4.500 Τούρκων υπό τον Καριοφίλμπεη. Οι Τούρκοι είχαν σοβαρές απώλειες και τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή προς τη Ρεντίνα της περιοχής των Αγράφων.
1916 - Α” Παγκόσμιος Πόλεμος: Η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.
1942 – Β” Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί αρχίζουν επίθεση στο Στάλινγκραντ εναντίον των Γερμανών.
1981 - Καταργείται το πολυτονικό σύστημα, τόσο στη διοίκηση όσο και στην εκπαίδευση, και καθιερώνεται το μονοτονικό. Ψιλές, δασείες και περισπωμένες εξαφανίζονται.
1989 - Δόθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι.
24 Νοεμβρίου
380 – Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των Γότθων, ο Θεοδόσιος Α” επιστρέφει θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη.
1639 – Ο Τζερεμάια Χόροκς παρατηρεί το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη που είχε κάνει ο ίδιος.
1822 - Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης πηγαίνουν στην Ιταλία ως αντιπρόσωποι του Έθνους για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
1826 – Μεγάλη νίκη του Καραϊσκάκη στην Αράχοβα κατά των Τουρκαλβανών, οι οποίοι χάνουν 1300 άνδρες.
1859 – Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».
1953 – Στην Ελλάδα εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο. Εξαλείφονται τα τρία μηδενικά όλων των χαρτονομισμάτων και κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.
1969 - Επιστροφή (προσθαλάσσωση) της αποστολής «Απόλλων 12» από τη Σελήνη.
1972 – Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
25 Νοεμβρίου
1783 - Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1826 – Η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του ελληνικού επαναστατικού στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις Η.Π.Α.
1916 – Επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της Παλιάς Ελλάδας, που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο για να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να εγκαταστήσει έλεγχο στον Ισθμό και στην Πάτρα.
1936 – Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942 – Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών κομάντος.
Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι (6) κρίσιμες εβδομάδες.
1973 – Με αφορμή την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκδηλώνεται νεο πραξικόπημα κατά του Παπαδόπουλου από τον ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη
26 Νοεμβρίου
1918 - Η Εθνοσυνέλευση της Ποντγκόριτσα αποφασίζει την ένωση του Μαυροβουνίου με τη Σερβία.
1925 – Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, αντισυνταγματάρχες Διονύσιο Δρακάτο και Γεώργιο Ζαριφόπουλο.
1943 - Τα Γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο ιατρός Χρίστος Καρβούνης, ο οποίος δεν δέχθηκε να φύγει, όπως τού επρότειναν οι Γερμανοί (είχε σπουδάσει στην Γερμανία), αλλά τοποθετήθηκε μόνος του εμπρός στο εκτελεστικό απόσπασμα.
1963 – Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την εφαρμογή του μέτρου της Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
1998 – Ο Τόνι Μπλερ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που απευθύνεται στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
27 Νοεμβρίου
1095 – Στο Συμβούλιο του Κλερμόν στη Γαλλία, ο Πάπας Ουρβανός Β” κηρύσσει την Α” Σταυροφορία.
1868 – Ο παλαίμαχος αγωνιστής από το Γύθειο, Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 Μανιατών, συνοδευόμενος και από τον γιό του Λεωνίδα, μεταβαίνει για δεύτερη φορά στο Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Κρητική Επανάσταση.
1895 - Ο Άλφρεντ Νομπέλ υπογράφει στο Παρίσι τη διαθήκη του, με την οποία προσφέρει την περιουσία του για τη θέσπιση των Βραβείων Νόμπελ μετά το θάνατό του.
1912 – Η Γαλλία και η Ισπανία υπογράφουν συνθήκη για το Μαρόκο, με την οποία το βόρειο τμήμα της χώρας γίνεται προτεκροτάτο της Ισπανίας.
1944 - Σαν σήμερα o καθηγητής και υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων φτάνει τις 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 80.280.000.000 νέες δραχμές ή 500 πεντάκις εκατομμύρια κατοχικές δραχμές.
1958 - Οι Σοβιετικοί ζητούν με τελεσίγραφο τον τερματισμό της τετραμερούς κατοχής του Βερολίνου.
1971 – Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Mars 2 προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη.
2005 – Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε άνθρωπο ολοκληρώνεται με επιτυχία στην Αμιένη.
28 Νοεμβρίου
1520 – Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
1814 – Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1909 - Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θεσπίζει για τις εργαζόμενες γυναίκες άδεια οκτώ εβδομάδων μετά τον τοκετό.
1910 – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1912 – Η Αλβανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1944 – Απελευθέρωση Αλβανίας από τους Γερμανούς
1964 – Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη
29 Νοεμβρίου
1777 – Ιδρύεται το Σαν Χοσέ (Καλιφόρνια). Είναι η πρώτη αποικία πολιτών στην Άνω Καλιφόρνια.
1781 – Το πλήρωμα του βρετανικού δουλεμπορικού πλοίου Ζονγκ δολοφονεί Αφρικανούς σκλάβους, πετάγοντάς τους στη θάλασσα, για να διεκδικήσουν την ασφάλεια.
1830 – Εξέγερση του Νοεμβρίου: ξεσπάει στην Πολωνία ένοπλη εξέγερση κατά του κράτους της Ρωσίας.
1850 – Η Πρωσία συνθηκολογεί στο Όλομουτς με την Αυστριακή Αυτοκρατορία, η οποία θα αναλάβει την ηγεσία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.
1864 – Σφαγή στο Σαντ Κρικ: Αμερικανοί εθελοντές σφαγιάζουν άμαχους Ινδιάνους των φυλών Τσεγιέν και Αραπάχο στο Κολοράντο.
1877 – Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά το φωνογράφο.
1890 – Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.
1912 – Αρχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια του Α” Βαλκανικού Πολέμου.Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις οχυρωμένες θέσεις Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι και Πεστά.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: απελευθέρωση της Αλβανίας.
1975 – Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ονομάζουν τη νέα εταιρία που ίδρυσαν Microsoft (Microcomputer Software).
30 Νοεμβρίου
1782 – Αμερικανική Επανάσταση: Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.
1900 - Γερμανός μηχανικός επινοεί αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.
1903 – Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ενας ποιητής» για τον Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικόκοινό.
Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα «Ολύμπια», ιδιοκτησίας Ιμπροχώρη και Λάιτμερ.
1912 – Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.
1919 – Οι γυναίκες της Γαλλίας ψηφίζουν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές.
1925 – Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.
1934 – Μονογραφείται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.
1940 – Οι Ελληνες καταλαμβάνουν το Πόγραδετς, ιταλική βάση στην Αλβανία.
1958 – Υποβάλλεται στην κυβέρνηση Καραμανλή η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα. Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια.
1966 – Εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πατρών.
1979 – Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.