Το Παναθηναϊκό ή Καλλιμάρμαρο Στάδιο βρίσκεται στη θέση αρχαίου ελληνικού Σταδίου και για πολλούς αιώνες φιλοξένησε τη διοργάνωση αγώνων στίβου, κυρίως στο πρόγραμμα των εορτών των Παναθηναίων. Είναι χτισμένο κοντά στον λόφο του Αρδηττού και στις όχθες του ποταμού Ιλισσού. Οι Αθηναίοι των Αρχαίων χρόνων δίκαια ήταν περήφανοι για το Παναθηναϊκό Στάδιο, που σαν αυτό δεν υπήρχε άλλο στον κόσμο. Στην κορυφή του υψώματος αριστερά της εισόδου, δέσποζε για πολλά χρόνια και ο τάφος του Ηρώδη. Με την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας το Στάδιο έχασε σιγά σιγά τη λάμψη του.
Από τις πρώτες προσπάθειες αναβίωσης της ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ηπειρώτης εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας, ο γάλλος βαρόνος Pierre de Coubertin, ο Δημήτριος Βικέλας και άλλοι σκέφτηκαν το Στάδιο αυτό ως έδρα των αγώνων. Την υπέρογκη δαπάνη για την ανακατασκευή του κυρίως ανέλαβε ένας άλλος εθνικός ευεργέτης, ο Μετσοβίτης Γεώργιος Αβέρωφ. Οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν στις 25 Μαρτίου και έληξαν στις 3 Απριλίου του 1986, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τη νίκη του Μαραθωνίου, του δημοφιλέστερου των αγωνισμάτων πήρε ο Σπύρος Λούης. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε για πρώτη φορά και ο Ολυμπιακός Ύμνος σε στίχους του Κωστή Παλαμά και μελοποίηση του Σπύρου Σαμάρα.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, φιλοξένησε πολλές εκδηλώσεις, Πανελλήνιους και Διεθνείς Αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 γνώρισε και πάλι στιγμές αγωνίας και συγκίνησης στο άθλημα της τοξοβολίας και στον τερματισμό του Μαραθώνιου δρόμου. Ως δημιούργημα των Αθηναίων όπως υποδηλώνει το περήφανο όνομά του, Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι προορισμένο από τα αρχαία χρόνια να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα του νου και του σώματος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Αθήνα, δεν μπορούσαμε να μην το επισκεφτούμε και με την ευκαιρία, να το τρέξουμε και λίγο…!!!