Η καριέρα του Lionel Messi

messi

Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι  γεννημένος το 24 Ιουνίου 1987, γνωστός και ως Λέο Μέσι, είναι Αργεντινός διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός για την Ίντερ Μαϊάμι και είναι αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής. Θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα και ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος όλων των εποχών.

Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν και ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση στην οποία έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ τέσσερεις συνεχόμενες σεζόν. Αγωνιζόταν με τη Νιούελς Ολντ Μπόις στην Αργεντινή προτού μετακομίσει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 13 ετών στην οποία και παρέμεινε για δύο δεκαετίες.

Μεταξύ των πολλών τίτλων που έχει κατακτήσει περιλαμβάνονται τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, δέκα Πρωταθλήματα Ισπανίας και δύο Γαλλίας, τρία Ευρωπαϊκά Σούπερ Κύπελλα, τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνικών, ένα Κόπα Αμέρικα, ένα Τρόπαιο Αρτέμιο Φράνκι, ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20. Είναι ο ποδοσφαιριστής στην ιστορία με τον μεγαλύτερο αριθμό βραβείων της IFFHS, καθώς και ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει βραβεία της IFFHS σε τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες, Ανακηρύχθηκε από την IFFHS ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για τη δεκαετία (2011–2020). Έχει ανακηρυχθεί επίσης καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία 20 χρόνια από την ΟΥΕΦΑ. Έχει λάβει 8 φορές τον τίτλο του Παίκτη της Χρονιάς της ΦΙΦΑ και ισάριθμες το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, 6 φορές τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της χρονιάς στην Ευρώπη (Χρυσό Παπούτσι), άλλες δύο τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη στην Ευρώπη της ΟΥΕΦΑ (2009 και 2015), δύο του πολυτιμότερου σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2014, 2022, ο μόνος στην ιστορία που έχει πετύχει κάτι τέτοιο) και δύο του Κόπα Αμέρικα (2015 και 2021). Είναι κάτοχος του ρεκόρ διεθνών τερμάτων της ζώνης  ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ από το Σεπτέμβριο του 2021. Έχει σημειώσει περισσότερα από 800 γκολ σε επίσημους αγώνες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 350 τελικές πάσες (ασίστ) σε επίσημους αγώνες μέχρι σήμερα.

 

Τζαφκολλάρι Νίκος, Β1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης