Θεσσαλονίκη, η Νύμφη του Θερμαϊκού

Θεσσαλονίκη, Κάστρα

Θεσσαλονίκη, η Νύμφη του Θερμαϊκού. Σύντομη ιστορία

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, Μακεδόνα στρατηγό, το 315 π.Χ. Ο Κάσσανδρος έδωσε το όνομα της πόλης  από το όνομα της συζύγου του, Θεσσαλονίκη,  κόρη του Φίλιπου Β΄ και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και υπήρξε έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Ο Γαλέριος, Καίσαρας της Ρώμης από το 305 έως το 311 μ.Χ.,  έκτισε στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο παλάτι. Για τη νίκη του εναντίον των Περσών έχτισε την Θριαμβική Αψίδα, γνωστή σήμερα και ως Καμάρα. Σε μικρή απόσταση έχτισε την Ροτόντα ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή για άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου.

Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Μέγα Κωνσταντίνο, από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη γίνεται μια σημαντική πόλη και κατασκευάζονται έργα από τον Ιουλιανό και τον Θεοδόσιο. Στα μετέπειτα χρόνια δέχεται την εισβολή των Γότθων και κατόπιν των Σλάβων, των Αβάρων, των Περσών, των Σαρακηνών και των Νορμανδών. Αργότερα πέρασε στα χέρια των Φράγκων και του Δεσπότη της Ηπείρου.

Το 1261, ο Αυτοκρατορίας της Νίκαιας Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος κατέλυσε τη Λατινική αυτοκρατορία και επανάκτησε την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Με αυτοκράτορα πλέον τον Μιχαήλ Η” Παλαιολόγο, η Κωνσταντινούπολη ξανάγινε και πάλι πρωτεύουσα των Βυζαντινών και η θέση της Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε.

Το 1432 μ.Χ.  η πόλη αλώθηκε από τους Οθωμανούς. Όταν εκδιώχτηκαν οι Εβραίοι από την Ισπανία το 1492 μ.Χ., η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ένας από τους επόμενους προορισμούς τους, αποκτώντας και τη δική της εβραϊκή κοινότητα.

Ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ημέρα του Αγίου Δημητρίου και πολιούχου της και αποτελεί μέχρι σήμερα βασικό κορμό  του Ελληνικού Κράτους.  Ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε σημαντικές μεταβολές. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκαν στην πόλη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης