«Οι άθλιοι του Β. Ουγκώ. Το αριστούργημα που διατρέχει τους αιώνες».

ο7υγκω

Οι «Άθλιοι» γράφτηκαν για όλα τα έθνη, για όλους τους αιώνες. Είναι ένας καθρέφτης που μας δείχνει τον πραγματικό μας πρόσωπο. Που αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα που μας είναι άγνωστη κι όμως δημιουργημένη από εμάς τους ίδιους.

 Σε μια εποχή που ο πόλεμος μαστίζει την κοινωνία μας , που το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη, που η γυναίκα πουλά το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, και ο πολιτισμός βυθίζεται στο σκοτάδι,  «οι άθλιοι» είμαστε εμείς! Άθλιος είναι κάθε άνθρωπος που υποφέρει και υπομένει την βαναυσότητα μιας άδικης κοινωνίας.

Ο Ουγκώ μας μεταφέρει στους υγρούς δρόμους μιας Γαλλίας με άρωμα επανάστασης. Μας παρουσιάζει την πατρική αγάπη, την αφοσίωση στην πατρίδα, τον νεανικό έρωτα, την κακία των μίζερων ανθρώπων, την δύναμη της πίστης στα ιδανικά και την «κατάρα» της καλοσύνης μέσα από ένα έργο πολλών πτυχών και όψεων. Κατηγορεί αλλά και επευφημεί την ανθρωπότητα ενώνοντας την μοίρα ανθρώπων από διαφορετικές τάξεις και κοινωνικά στρώματα ,καταργώντας τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των εποχών μας και αναδεικνύοντας  την ενότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζούμε διαβαίνοντας ξυπόλητοι, με τα μάτια ανοιχτά, προσπαθώντας να κρατηθούμε από την σβησμένη δόξα του πολιτισμού μας , ψάχνοντας ένα κουρέλι να καλύψουμε την εξαθλίωση μας. Χάσαμε την ανθρωπιά μας με τον πρώτο ήχο των όπλων που ακούστηκε, βυθιστήκαμε σε μια απύθμενη άβυσσο με το πρώτο παιδί που βρήκε νεκρό η ανατολή ενός μαύρου ήλιου. Η αμάθεια μας χτυπά, γελώντας , σπέρνοντας τον πόλεμο και τον φόβο. Η κακοήθεια και οι τυφλοί νόμοι μας τυραννούν, κι εμείς μένουμε άπραγοι αναζητώντας ένα θαύμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Το δίχως άλλο βιβλία σαν αυτό αντανακλούν το χαμένο μεγαλείο του άλλοτε ένδοξου κόσμου μας και μας αφυπνίζουν διασώζοντας τα τελευταία δείγματα αξιοπρέπειας που μας απέμειναν. Βιβλία σαν αυτό φωτίζουν τον δρόμο για το μέλλον που μας περιμένει…

 

 

Επιμέλεια άρθρου.: Λόγγου Χριστίνα.

Σχολιάστε

Top