Η νέα ταινία μικρού μήκους του ΣΔΕ Χανίων ΄΄Όταν ο ήχος σωπαίνει΄΄

Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους του ΣΔΕ Χανίων με τον τίτλο ΄΄Όταν ο ήχος σωπαίνει΄΄ προβλήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (19 -29/10/2022). Η ομάδα μας μίλησε με τους συντελεστές της ταινίας, τους δύο πρωταγωνιστές και την υπεύθυνη καθηγήτρια. για την εμπειρία τους. Στη συνέντευξη με τη Μαρία Βαρδαξή και τον Χρήστο Γαρεδάκη μας διευκόλυνε η υποψήφια διερμηνέας Στέλλα Λουλάκη και την ευχαριστούμε για αυτό.

Κατ΄ αρχάς ρωτήσαμε τους δύο εκπαιδευόμενους πώς ένιωσαν που ήταν οι πρωταγωνιστές μιας εκπαιδευτικής δράσης. Η Μαρία απάντησε πως ένιωσε πολύ όμορφα, έμεινε πολύ ικανοποιημένη, ήταν ενδιαφέρον που συμμετείχε. Και ο Χρήστος ένιωσε πολύ ωραία για την προβολή, κυρίως για το πώς παρουσιάστηκε η κουλτούρα των κωφών ατόμων. Οι εντυπώσεις εξάλλου των παιδιών και των φίλων τους ήταν θετικές, εισέπραξαν μπράβο και συγχαρητήρια. Το σημαντικό για αυτούς ήταν ότι ο κόσμος έμαθε περισσότερα για τα κωφά άτομα και αντιλήφθηκε ότι έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση.
Και οι δύο παραδέχτηκαν ότι το ΣΔΕ υπήρξε πολύ σημαντικό στη ζωή τους, αφού τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν το απολυτήριο του γυμνασίου ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη εργασία. Όσον αφορά στην υποστήριξη της Πολιτείας επισήμαναν ότι οι κωφοί πρέπει να υποστηρίζονται από διερμηνέα τόσο στο σχολείο όσο και στην καθημερινότητά τους. Και βέβαια να τους προσφέρονται εργασίες βάσει των δυνατοτήτων τους με μόνιμες συμβάσεις και όχι περιστασιακές απασχολήσεις.
Στην ερώτησή μας αν πρόκειται να συνεχίσουν στο Λύκειο απάντησαν αρνητικά γιατί η βοήθεια είναι ελλιπής και δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ακολούθησε κουβέντα με την κ. Γαλημιτάκη Σμαράγδη, τη φιλόλογο του ΣΔΕ Χανίων. Αρχικά επισήμανε ότι η ιδέα του ντοκιμαντέρ ανήκει στη φίλη και συνάδελφό της Φρόσω Τζιαφάλια, που πλέον δεν υπηρετεί στο σχολείο μας. Με πρόσφατη τη συνεργασία τους με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων η κ. Τζιαφάλια πρότεινε να επαναλάβουν τη δημιουργία ταινίας σε σχολικό περιβάλλον με πρωταγωνιστές τους δύο κωφούς εκπαιδευόμενους του Α΄ κύκλου, πάντα στο πλαίσιο σχεδίου δράσης του ΣΔΕ. Με στόχο η ταινία να γίνει η φωνή της Μαρίας και του Χρήστου προς τη χανιώτικη κοινωνία και όχι μόνο. Θα ήταν η δική τους ευκαιρία να ΄΄μιλήσουν΄΄ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην τάξη, ασκώντας το δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν τις γυμνασιακές τους σπουδές με τη φοίτησή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τονίστηκε ότι η ανταπόκριση όλων των εκπαιδευόμενων ήταν ενθουσιώδης. Μια και το σχέδιο δράσης είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, ήταν απαραίτητη η συνεργασία όλων. Πράγματι όλο το τμήμα (12 άτομα) δούλεψε με προθυμία και πολύ καλή διάθεση, πάντα με υποστηρικτική στάση απέναντι στη Μαρία και τον Χρήστο.

Τέλος στην ερώτησή μας αν το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες της, η κ. Γαλημιτάκη απάντησε: <>

Από τη μεριά μας σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δείτε την ταινία και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη. Το αξίζει!

Βάγια Σταυρούλα
Μαυρεδάκη Θεοδώρα
Τσαγκαράκης Αριστείδης
Σχολινάκης Κώστας

Επιμέλεια:
Βογιατζή Χριστίνα
Ράος Τάσος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης