Θαλάσσιοι καύσωνες και εισβολείς στη Μεσόγειο από τον Οικονομίδη Βασίλη.

Ο χειρότερος θαλάσσιος καύσωνας στη Μεσόγειο, εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, συνέβη φέτος καθώς έλαβε χώρα για περισσότερες από 70 ημέρες στη δυτική Μεσόγειο αγγίζοντας η επιφανειακή θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές τους 31 βαθμούς Κελσίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση θερμοκρασίας των νερών είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή και πολλαπλασιασμό ξενικών ειδών. Παράδειγμα αποτελεί το μπλε καβούρι που έχει κατακλύσει τα νερά της Τυνησίας. Είδος το οποίο αντικατέστησε τα ψάρια και τα χταπόδια που πωλούνταν πριν μια δεκαετία

Στα νησιά Κερνέα της Τυνησίας όπως αναφέρει ο ντόπιος ψαράς Αχμέντ Τσελί. Ο θαλάσσιος οικολόγος Χοακίμ Γκαράμπου του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών και η ομάδα του, σύμφωνα με φετινή μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους χειρότερους καταγεγραμμένους καύσωνες στη Μεσόγειο έχουν συμβεί μετά το 2015. Μετρήσεις δείχνουν αύξηση των θερμοκρασιών κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου στα νερά έξω από τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα πληθυσμοί σπόγγων, αστεριών, ψαριών και μαλακίων να πεθαίνουν μαζικά. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή, ρηχή θάλασσα που ζεσταίνεται εύκολα. Σήμερα η θερμοκρασία του νερού είναι κατά μέσο όρο 0,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ” ότι ήταν πριν από 30 χρόνια. Έξω από την Τυνησία, η υποβρύχια ζέστη ενθάρρυνε τον πολλαπλασιασμό ξενικών ειδών όπως το μπλε καβούρι που έφτασε στη Μεσόγειο από τον Ινδικό ωκεανό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 1898, όμως την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί εκρηκτικά εις βάρος ντόπιων ειδών. Τα μπλε καβούρια όμως δεν είναι οι μόνοι εισβολείς στη θερμαινόμενη Μεσόγειο, καθώς σχεδόν 1000 ξενικά είδη έχουν εμφανιστεί από τα οποία περίπου το 10% θεωρούνται χωροκατακτητικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν περιβαλλοντική ή οικονομική βλάβη.

Αν και οι οικονομικές επιπτώσεις των θαλάσσιων καυσώνων δεν έχουν προσδιοριστεί επαρκώς, πρόσφατα περιστατικά προκαλούν ανησυχία, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας όπου  η παράκτια ζώνη αντιστοιχεί στο 69% της οικονομία, ο περυσινός θαλάσσιος καύσωνας αποδεκάτισε τις καλλιέργειες μυδιών. Η παραγωγή μειώθηκε στο μισό και το 80% του γόνου για φέτος χάθηκε. Οι χώρες της βόρειας Αφρικής ελπίζουν τώρα ότι η σύνοδος COP27 για το κλίμα που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο θα ανοίξει το δρόμο για προγράμματα προσαρμογής των παράκτιων κοινοτήτων στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Όμως χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποδώσουν αυτές οι προσπάθειες. Για την ώρα, οι Τυνήσιοι αλιείς ποντάρουν σε μια άλλη λύση για να αντισταθμίσουν τις απώλειες ψαρεύοντας το μπλε καβούρι, το οποίο επεξεργάζεται και εξάγεται. Και όπως λέει ο Χαμπίμπ Ζρίντα, ιδιοκτήτης εταιρείας που εξάγει τα καβούρια. «Τώρα είναι πηγή εισοδήματος. Πριν ήταν κατάρα».

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Θαλάσσιοι καύσωνες και εισβολείς στη Μεσόγειο από τον Οικονομίδη Βασίλη."

Σχολιάστε

Top