Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη  στις 3 Φεβρουαρίου του1791 και πέθανε στην Αίγινα  στις 6 Αυγούστου του 1865. Ήταν κυρίαρχη προσωπικότητα στις τάξεις των εκσυγχρονιστών, διπλωμάτης και πολιτικός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου κατά την Επανάσταση και στις πρώτες μετεπαναστατικές  δεκαετίες.

Έδρασε αρχικά στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες λαμβάνοντας πολιτικές θέσεις δίπλα στον θείο του Ιωάννη Καρατζά, αργότερα εγκαταστάθηκε στην Πίζα και στη συνέχεια κατέβηκε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στην επανάσταση του 1821.Γρήγορα αναρριχήθηκε στα ανώτατα αξιώματα αναλαμβάνοντας διαδοχικά πρόεδρος της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης, του Εκτελεστικού Σώματος και του Βουλευτικού.

Με το ξέσπασμα της επανάστασης του ’21 ο Μαυροκορδάτος εξόπλισε ένα πλοίο, έπλευσε από το Λιβόρνο και την Μασσαλία, πήρε μαζί του Έλληνες της Ευρώπης και φιλέλληνες και αναχώρησε για την Πάτρα πιστεύοντας ότι είχε ελευθερωθεί. Στην πορεία όμως έμαθε ότι βρισκόταν ακόμα στα χέρια των Οθωμανών γι” αυτό εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Εκεί άρχισε αμέσως τις ενέργειες για τοπική πολιτική οργάνωση.

Την άνοιξη του 1822 ο Χουρσίτ  Πασάς   ύστερα από διαταγή της Πύλης αναχώρησε για την Πελοπόννησο και την Ήπειρο· αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων διορίστηκε ο Ομέρ Βρυώνης με εντολή να πολιορκήσει το Σούλι. Ο Μαυροκορδάτος  ο οποίος συγκέντρωσε στρατό 3.000 ατόμων καθώς και σώμα Φιλελλήνων η αρχηγία των οποίων ανατέθηκε στον Γερμανό αξιωματικό Κάρολο Νόρμαν. Η πρώτη νικηφόρα μάχη δόθηκε στο Κομπότι της Άρτας  στις 10 Ιουνίου 1822. Τρεις εβδομάδες αργότερα στα υψώματα του Πέτα τα δύο στρατεύματα ήρθαν σε αποφασιστική σύγκρουση αλλά στην κρίσιμη στιγμή της μάχης ο οπλαρχηγός Γώγος Μπακόλας άφησε τους Τούρκους να περάσουν με αποτέλεσμα να χαθούν τα  δυο τρίτα του στρατού τον φιλελλήνων.

Σχολιάστε

Top