Το καλωσόρισμα της «Άλκης»

IMG_1516

   Η συγγραφέας Άλκη Ζέη επισκέφτηκε το σχολείο μας την 1η Απριλίου 2016 και συνομίλησε με μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τίτλο «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη», που οργανώθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τη συγγραφέα προσφώνησε η Βάσια  Παππά, μαθήτρια του Γ3,  με το ακόλουθο κείμενο που συνέγγραψε για την περίσταση

            Είναι πολύ τιμητικό για μένα σήμερα να υποδεχτώ εκ μέρους του σχολείου μου την Άλκη Ζέη, μια συγγραφέα που από πολύ μικρή ακόμα, όταν διάβαζα τα βιβλία της, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα την είχα μπροστά μου.

            Η «Μωβ Ομπρέλα» ήταν το πρώτο δικό σας βιβλίο που διάβασα αλλά και το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο της ζωής μου… Τόσο πολύ μου άρεσε που υπήρξε η αιτία να συνεχίσω να διαβάζω λογοτεχνία… Συνέχισα με τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου», «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Κοντά στις Ράγες», την «Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» και άλλα ακόμα…

            Πάντα μου άρεσε αυτός ο ανάλαφρος τρόπος να παρουσιάζονται τα γεγονότα και πρόσωπα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση με έκανε πάντα να μπαίνω μέσα στην ιστορία, να ταυτίζομαι και έτσι, και εγώ ξαφνικά απέκτησα μία γιαγιά Φάρμουρ, δύο αδέρφια, τον Ορέστη και τον Φίλιππο, μία διευθύντρια Σανίδα, έναν θείο Άγγελο και τόσα πολλά πρόσωπα ακόμη.. Όλοι μας πιστεύω πως ζήσαμε μέσα από τα βιβλία σας την πραγματικότητα του πολέμου… των ναρκωτικών και τα βαθιά συναισθήματα της φιλίας, της αληθινής αγάπης.

Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων σας ήταν σχεδόν πάντα τα παιδιά και πιστεύω φάνηκε η μεγάλη αγάπη σας γι” αυτά. Τα παιδιά όμως σας ανταπόδωσαν την αγάπη διαβάζοντας τα βιβλία σας. Προσωπικά κάθε φορά που τελείωνα ένα βιβλίο ένιωθα τόσο γεμάτη από εμπειρίες… που δεν είχα καν ζήσει και μου ήταν πολύ δύσκολο να βγω από τον κόσμο τους, στεναχωριόμουν που τελείωνε!

            Κυρία. Άλκη Ζέη, ευχαριστώ για τον θησαυρό που μοιράσατε απλόχερα σε εμένα και χιλιάδες παιδιά. Σταθήκατε και θα στέκεστε πάντα ψηλά στα μάτια όλων μας, όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως άνθρωπος, που αγωνίστηκε για τις ιδέες του. Πάντα θα μας θυμίζετε πως υπήρξαμε παιδιά και πως μέσα στην κάθε μας χαρά, θυμό, λύπη είχαμε συντροφιά τα βιβλία σας.

IMG_1507
Επιπλέον, στην κυρία Ζέη οι μαθητές έδωσαν αναμνηστική κάρτα με το ακόλουθο κείμενο

«Κυρία Ζέη,

Σας ευχαριστούμε για το θησαυρό που μοιράσατε σε χιλιάδες παιδιά. Σταθήκατε και θα στέκεστε πάντα ψηλά στα μάτια όλων μας, όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως άνθρωπος που αγωνίστηκε για τις ιδέες του. Πάντα θα μας θυμίζετε που υπήρξαμε παιδιά και πως μέσα στην κάθε μας χαρά, θυμό και λύπη είχαμε συντροφιά τα βιβλία σας… »
Χωρίς τίτλο   IMG_1520

Σχολιάστε

Top