Μια επίσκεψη στο φράγμα Διποτάμου-τεχνητή λίμνη και στο διυλιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Α.

Μια επίσκεψη στο φράγμα Διποτάμου-τεχνητή λίμνη

και στο διυλιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Α.

 

Στις 25 Απριλίου του 2023 η Δ΄τάξη του σχολείου μας πήγε στο Φράγμα Διποτάμου και στην τεχνητή λίμνη της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο χημείο-διυλιστήριό της.

Για να πάμε στη λίμνη πήραμε λεωφορείο. Η διαδρομή ήταν περίπου 40 λεπτά. Όταν βγήκαμε από την πόλη, από τα παράθυρά μας βλέπαμε αμέτρητα καταπράσινα δάση και όμορφα λουλούδια. Λίγα λεπτά μάλιστα είχε χωματόδρομο.

Όταν φτάσαμε αυτό που αντικρίσαμε ήταν απίστευτο!  Είχε δάση με τεράστια δέντρα, πολλά λουλούδια με διάφορα χρώματα, ένα μεγάλο φράγμα και μία τεράστια λίμνη που έμοιαζε με έναν μεγάλο καθρέφτη. Εκεί μας περίμενε ένας χημικός και μας είπε ότι η λίμνη φτιάχτηκε το 2005 και είναι τόσο μεγάλη που χωράει 4.000 αυτοκίνητα. Μας εξήγησε πως φέτος δεν έβρεξε πολύ και γι΄αυτό η στάθμη του νερού έπεσε. Επίσης, μέσα στη λίμνη υπάρχουν λίγες τεράστιες σημαδούρες οι οποίες παράγουν με συλλέκτες ενέργεια. Από κάτω από αυτές τις σημαδούρες φεύγουν σωλήνες με νερό που έχουν μήκος 35 χιλιόμετρα και καταλήγουν στο χημείο της πόλης.

Αυτή ήταν και η επόμενη στάση μας. Αφού φάγαμε, ξεκινήσαμε για το χημείο-διυλιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Εκεί μας περίμενε άλλος χημικός, ο κύριος Κακαλής. Αφού μας μίλησε, μας πήγε στις δεξαμενές όπου γίνεται η επεξεργασία του νερού.  Μας εξήγησε τα πέντε στάδια του. Στην πρώτη δεξαμενή το νερό περνάει από μεγάλες σχάρες οι οποίες συγκρατούν τα μεγάλα κλαδιά, τα φυτά και τα ψάρια κ.α. Το δεύτερο στάδιο είναι της ανάμιξης. Εκεί βάζουν το νερό σε δεξαμενές όπου υπάρχουν μηχανήματα που ανακατεύουν το νερό. Το επόμενο είναι το στάδιο της καθίζησης. Eκεί ρίχνουν τα κροκιδοτικά που αγκαλιάζουν τη λάσπη, τη βαραίνουν και τη ρίχνουν κάτω. Έπειτα ακολουθεί η τέταρτη δεξαμενή, της φίλτρανσης. Το νερό περνάει από την άμμο για να καθαρίσει ακόμα πιο πολύ. Στο πέμπτο στάδιο, της χλωρίωσης, ρίχνουν χλώριο για να καθαρίσει από τους μικροοργανισμούς.

Αφού περάσαμε από τις παραπάνω δεξαμενές, πήγαμε στο χημείο. Εκεί ο κύριος μας έδειξε κάτι πειράματα για να ελέγξει αν το νερό της βρύσης είναι καθαρό. Επίσης, μας εξήγησε για τα οξέα και τις βάσεις και μας έκανε πειράματα με αυτά. Όταν τελείωσε ο κύριος μπήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Σίγουρα αυτή η επίσκεψη ήταν πολύ ωραία και εύχομαι να ξαναπάμε!

 

20230425_100507 20230425_101155  20230425_115637 20230425_121615 20230425_101153 20230425_095449