
Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2023, γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day 2023)
Είχαμε με την ομάδα του ομίλου μεγάλη συζήτηση για το θέμα και σας μεταφέρουμε κάποια συμπεράσματα από τον καθένα μας
Γώργος:
- Δεν πατάμε συνδέσμους που στέλνονται μέσω μηνυμάτων αν δεν είμαστε σίγουροι για τον αποστολέα και δεν έχουμε επικοινωνήσει μαζί του αν είναι γνωστός μας.
- Δεν πρέπει να κάνουμε κλικ σε οποιαδήποτε ελκυστική εικόνα, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλες σελίδες με περισσότερες διαφημίσεις που έχουν και πολλές φορές περιεχόμενο,που δεν πρέπει να βλέπουν τα παιδιά.
- Δεν πιστεύουμε ό,τι είδηση υπάρχει στο διαδίκτυο χωρίς να την διασταυρώσουμε με άλλα ειδησεογραφικά site.
- Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις αναρτήσεις που έχουν στοιχεία υπερβολής ,χωρίς να συμβουλευομαστε μια δεύτερη πηγή.
- Προσοχή στις εικόνες, μην πιστεύετε ότι βλέπετε, κάποιες είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας.
- Σκεφτείτε και κρίνετε πριν μοιραστείτε!
Βασίλης Μ:
- Προσοχή με τους παράξενους συνδέσμους! Πριν κάνετε κλικ, καλύτερα να ελέγξετε εάν το μήνυμα είναι πραγματικό και τι κρύβεται πίσω από το σύνδεσμο.Όσο μεγαλύτερη εντύπωση κάνει ένα δημοσίευμα, τόσο περισσότερο πρέπει να το ελέγχουμε.
- Μην αφήνετε τους επιθετικούς χρήστες να σας εκφοβίζουν. Απλά κάνετε αναφορά ή μπλόκαρετε όποιον σας κάνει να αισθάνεσθε άβολα.
- Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο, προσπαθήστε να βρείτε άλλες πηγές και αποδεικτικά στοιχεία.
- Εάν ανεβάσετε κάτι στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το διαγράψετε στη συνέχεια! Με κάθε κλικ, αφήνετε αποτυπώματα στο διαδίκτυο. Προσέξτε τη φήμη σας!
- Ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να διαγράφετε δυσάρεστες εικόνες από το διαδίκτυο.
- Στο images.google.com μπορείς εύκολα να ανεβάσεις εικόνες και να ελέγξεις αν και πότε έχουν δημοσιευθεί αλλού. Ελέγξτε τις εικόνες με αξιόπιστα εργαλεία πριν τις χρησιμοποιήσετε. Ελέξτε τα πνευματικά δικαιώματα μιας φωτογραφίας. Σεβαστείτε το copyright!
Δημήτρης:
“Συμβουλές Cyber-hygiene”
- Να μην βάζεις για κωδικό : όνομα , ημερομηνία γέννησης διότι είναι εύκολο να τα μαντέψει κάποιος .
- Να βάλεις για κωδικό : αριθμούς και σύμβολα σε τυχαία σειρά ( ενθαρρύνεται επίσεις η χρήση σημείων στίξης και αλλαγή από κεφαλαία σε μικρά και το αντίστροφο χωρίς λογική σειρά ).
- Επίσεις για την δημιουργία ενός ασφαλούς κωδικού θα πρέπει να τον αλλάζεις περιοδικά (τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο) .
- Σημαντική είναι και η χρήση προγράμματος antivirus ακόμα και όταν δεν κατεβάζεις ταινίες και παιχνίδια από το διαδίκτυο .
- Επιπρόσθετα θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να “ψαρέψει” προσωπικές μας πληροφορίες χωρίς την άδειά μας. Για παράδειγμα αν κάποιος, που δεν γνωρίζεις προσωπικά, σου στέλνει ένα μήνυμα και σου γράφει «Γεια, κατά λάθος έστειλαν έναν κωδικό στο κινητό σου σε SMS από το Viber. Κάνανε λάθος και έπρεπε να το στείλουν σε μένα. Μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις τον κωδικό, είναι επείγον” θα πρέπει να μη στείλεις τίποτα, αφού πιθανότατα είναι απάτη για να πάρουν το έλεγχο του λογαριασμού σου στο Viber. Αλλά και αν βρεθείς θύμα απάτης, θα πρέπει να αλλάξεις τους κωδικούς σου και να αναφέρεις το περιστατικό της απάτης στον οργανισμό/ σελίδα όπου έλαβε χώρα και στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
- Οι παραπάνω ήταν πληροφορίες από τον ιστότοπο saferinternet4kids.gr στο οποίο μπορείτε να βρείτε τόσο πληροφορίες quiz και άλλα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Ηλίας:
«Πόσο ευγενικός είσαι στο διαδίκτυο;»
Ένα από τα πολλά θετικά του διαδικτύου είναι η ανωνυμία.Όμως η ανωνυμία οδηγεί πολλές φορές στην αγένεια.Αλλά αλήθεια εσύ πόσο ευγενικός είσαι στο διαδίκτυο;
1. Ρωτάς γιά την άδεια κάποιου πριν ανεβάσεις μία φωτογραφία μαζί του;Το να ζητάς την άδεια του άλλου είναι απαραίτητο,γιατί είναι δικαίωμά του να μην σου επιτρέπει να ανεβάσεις φωτογραφία μαζί του και δεν πρέπει να το παραβιάζεις.
2. Όταν κάποιος κοινοποιεί ένα άρθρο που περιέχει fake news τον προσβάλεις και του επιτίθεσαι δημόσια ή τον ενημερώνεις ευγενικά και προσωπικά ότι αυτό που κοινοποίησε είναι ψευδές για να το κατεβάσει; Αν επέλεξες την πρώτη επιλογή τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το σχόλιο σου θα οδηγήσει σε μία διαμάχη κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
3. Ας πούμε ότι θέλεις να κοινοποιήσεις ένα μήνυμα σε όλα τα μέλη της μπασκετικής σου ομάδας. Τι είναι ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις; Αν επέλεξες να κρύψεις τα email των συμπαικτών σου τότε είσαι σωστός! Δεν πρέπει ποτέ να ρισκάρεις την ιδιωτικότητα άλλων ανθρώπων!
4. Ο συμμαθητής σου ο Θανάσης ανέβασε κάτι που θεωρείς πολυ προσβλητικό και εσύ αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις υβριστικά επίθετα εναντίον του και να τον απειλήσεις με σωματική βία. Καλά δεν έκανες; Εξάλλου του άξιζε! Ελπίζω όλοι να κατάλαβαν ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι λάθος φυσικά! Ακόμα και να μην συμφωνείς με κάποιον δεν πρέπει ποτέ να καταφεύγεις σε βίαιες και βάρβαρες μεθόδους, αλλά να διαφωνείς και να λες την άποψή σου ήρεμα και ψύχραιμα. Έτσι θα έχεις και περισσότερες πιθανότητες να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο και να μεταπείσεις τον κάθε Θανάση!
Τέλος, αν ήθελες για οποιοδήποτε λόγο να επικοινωνήσεις με τον διευθυντή του σχολείου σου, πως θα το έκανες αυτο;
Είναι προφανές ότι θα έπρεπε να φερθείς τυπικά και όχι όπως θα συμπεριφεροσουν απέναντι σε έναν φίλο σου,να προσέχεις την ορθογραφία σου και να αποφεύγεις να γράφεις στα αγγλικά ή να χρησιμοποιείς emojis.
Ευελπιστούμε να έδωσες σωστές απαντήσεις στις περισσοτερες ερωτήσεις και αν όχι δεν είναι καθόλου αργά να αρχίσεις να τηρείς αυτούς τους άγραφους κανόνες ευγένειας του διαδικτύου! Αν θέλεις να συμμετέχεις και σε άλλα τέτοια quiz τότε μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του SaferInternet4Kids
Πηγές:https://saferinternet4kids.gr/sid-2023-info/
Στέλιος:
«Ενημέρωση από το διαδίκτυο; Τι ψάρια πιάνεις;»
-Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το ποιά άρθρα είναι αληθή, ειδικά με αναρτήσεις που έχουν το στοιχείο της υπερβολής στον τίτλο τους.
Αν έχουμε αμφιβολία για το κατά πόσο τα γεγονότα του άρθρου αληθεύουν συμβουλευόμαστε μια δεύτερη ή και τρίτη πηγή!
-Δεν ανοίγουμε συνδέσμους, δεν κάνουμε like και δεν κοινοποιούμε συνδέσμους ή περιεχόμενο για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι αξιόπιστο. Μπορεί να κολλήσουμε κάποιον ιό ή να βοηθήσουμε στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης για κάποιο θέμα.
-Δεν πιστεύω ότι διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα ακόμα και αν το έχουν κοινοποιήσει πάρα πολλοί χρήστες. Διασταυρώνω την είδηση με πιο έμπιστες ή ακόμα και επίσημες πηγές.
-Δεν πατάω συνδέσμους (links) σε διαφημίσεις που μου υπόσχονται δώρα καθώς είναι πιθανότατα επικίνδυνα.
-Είμαι προσεκτικός να μην παρασύρομαι από άρθρα που μιλούν για γεγονότα αλλοτριωμενα από τις προσωπικές αντιλήψεις του συγγραφέα.
-Πολλές εικόνες στο διαδίκτυο είναι και αλλοιωμένες ή και απολύτως κατασκευασμένες. Τα deep fake στις ημέρες μας είναι εξαιρετικά πιστικά με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κοιτάμε εξαιρετικά προσεκτικά για τυχόν λάθη.
Πηγή : https://saferinternet4kids.gr/quiz/parapliroforisi-gym-lyk/#R298465-1C316799
Κλείνοντας (Βασίλης Κ.):
Γενικά στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές παγίδες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις ειδήσεις και να ελέγχουμε από αξιόπιστα site αν είναι αλήθεια μια πληροφορία που πήραμε από ένα άγνωστο σύνδεσμο. Επίσης πρέπει πριν ανοίξουμε έναν σύνδεσμο που έρχεται με μήνυμα να το σκεφτούμε καλά διότι μπορεί να είναι μια διαδικτυακή παγίδα.
Δεν παρασυρόμαστε από τα κοινωνικά δίκτυα πχ μερικά διαδικτυακά παιγνίδια παρακινούν τα παιδιά σε επικίνδυνες πράξεις ή στα κορίτσια μεταδίδουν ψευδή πρότυπα ομορφιάς
Τέλος, προστατεύουμε την ιδιωτικότητά μας και την ψυχική μας υγεία. Ο ψηφιακός κόσμος ΔΕΝ είναι ο πραγματικός κόσμος! Ας μην εγκλωβιζόμαστε για να μην έρθει η στιγμή να πούμε «..ανεπαισθήτως με έκλεισαν από τον κόσμο έξω»