
Καλή χρονιά για την ομάδα του περιοδικού, με παραδοσιακό τρόπο φυσικά!
Κόψαμε τη βασιλόπιτά μας και τυχερός της ομάδας αποδείχθηκε ο Γιώργος, αλλά και οι άλλοι το χαρήκαμε και ιδιαίτερα επειδή σήμερα λόγω κοπής πίτας είχαμε και επισκέπτες μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κοπή.
Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν το δώρο που συνόδευε το νόμισμα για τον τυχερό: ένα παιχνίδι που όλοι επωφεληθήκαμε και ίσως μας βοηθήσει και στο μέλλον. Ήταν ένα επιτραπέζιο παιγνίδι με κάρτες για την παγκόσμια ιστορία και η κάρτα που έτυχε στον καθένα μας αποτέλεσε έμπνευση για το μίνι συλλογικό άρθρο που διαβάζετε τώρα. Και να που μοιραζόμαστε μαζί σας τις κάρτες μας:
Γιώργος:
Παίζοντας το παιχνίδι παγκόσμια ιστορία πέτυχα μια κάρτα σχετικά με την Βυζαντινή Ιστορία,που είναι ένα θέμα που μ’ ενδιαφέρει και θα ήθελα να το μοιραστώ με εσάς,παρόλο που οι περισσότεροι ήδη θα γνωρίζουν τα περισσότερα λόγω του μκαθήματος του σχολείου.
Αρχικά,διαβάζοντας την κάρτα μου αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση,ήταν ότι στην Βυζαντινή αυτοκρατορία η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες ήταν τα ελληνικά κι όχι τα λατινικά.
Επίσης, κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν η ιδιαίτερη και πανέμορφη αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας «βασιλική μετα τρούλου»,γιατί παρόλο που χτίστηκε περίπου 1000 χρόνια πριν, αρέσει ακόμα και σήμερα παρόλο που έχουν αλλάξει τα σχέδια αρχιτεκτονικής κι οι ιδέες διακόσμησης.
Τέλος, θαύμασα πολύ τον περίεργο, αλλά ταυτοχρόνως κι ωραίο ενδυματολογικό κώδικα και του Ιουστινιανού, αλλά και του Σουλτάνου αφού απεικονίζονται με ρούχα που σήμερα δεν είναι διαδεδομένα. Αυτό που με λύπησε όμως ήταν ότι στο τέλος το Βυζαντιο κατακτήθηκε απ τους Τούρκους και κατέρευσε ο Ελληνικός πολιτισμός για 400 χρόνια
Ηλίας
Παίζοντας αυτό το παιχνίδι πέτυχα πολλες ωραίες κάρτες. Αλλά αυτή που μου κίνησε το ενδιαφέρον περισσότερο ήταν η κάρτα για τον Τζένγκις Χαν. Οι περισσότεροι έχουν ακούσει κάτι για αυτόν από ταινίες ή βιβλία, όμως λιγοστοί ξέρουν αρκετά για αυτό το σπουδαίο πρόσωπο της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Τζένγκις Χαν υπήρξει χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιό χαρισματικούς ηγέτες του κόσμου μαζί με πρόσωπα όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Καίσαρας.Όμως το ήξερες ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν; Ή το ήξερες ότι έζησε μόνο 21 χρόνια όταν απεβίωσε το 1227; Ήταν ο ιδρυτής της Μογγολικής Αυτοκρατορίας που κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ασίας και Κίνας και με τον στρατό του που αποτελούνταν κυρίως από ικανούς ιππείς και τρομερούς τοξότες έγινε ο φόβος και ο τρόμος των γειτονικών χωρών. Είχε ξεκάθαρη επεκτατική στρατηγική κάτι που στοίχισε στο έθνος του, διότι μετά τον θάνατό του τα περισσότερα εδάφη που κατέκτησε επανακτήθηκαν και η Μογγολία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα.
Βασίλης Μ
Καθώς έπαιζα το παιχνίδι παγκόσμια ιστορία σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο σχετικά με την κάρτα που μου έτυχε. Η κάρτα αυτή αναφέρεται στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμερικής, ύστερα έψαξα πληροφορίες για το θέμα αυτό.
Η Αμερική όπως κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν ανεξαρτητοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1776 και ο πρώτος πρόεδρος μετά την ανεξαρτησία ήταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος ανέλαβε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το κείμενο που αναφέρεται στην ανεξαρτησία της Αμερικής γράφτηκε από τον Τόμας Τζέφερσον. Στις 28 Ιουνίου το προσχέδιο της Διακήρυξης διαβάζεται στο Κογκρέσο, όπου μετά από συζητήσεις και αντεγκλήσεις υφίσταται αρκετές τροποποιήσεις. Στις 4 Ιουλίου 1776 το τελικό σχέδιο της Διακήρυξης εγκρίνεται από το Κογκρέσο. Ο Τζων Χάνκοκ, Πρόεδρος του Κογκρέσου, δίνει στις 5 Ιουλίου του 1776 εντολή στον τυπογράφο Ντάνλαπ να τυπώσει το κείμενο.
Στις 19 Ιουλίου το Κογκρέσο διατάσσει την επισημοποίηση του εγγράφου της Διακήρυξης. Το επισημοποιημένο έγγραφο τυπώνεται στις 18 Ιανουαρίου 1777 στη Βοστώνη και διανέμεται σε όλες τις Πολιτείες.
4. Βασίλης Κ
Ενώ έπαιζα το παιχνίδι συνάντησα μπροστά μου την κάρτα για την αυτοκρατορία των Ίνκας ενός λαού ο οποίος μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, έτσι έψαξα και βρήκα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς. Η αυτοκρατορία των Ίνκας είναι προκολομβιανός λαός της νοτίου Αμερικής και η μεγαλύτερη προκολομβιανή αυτοκρατορία της ηπείρου. Οι Ίνκας αποκαλούσαν την αυτοκρατορία τους Ταγουαντινσούγιου ή αλλιώς Αυτοκρατορία των τεσσάρων Βασιλείων και την χώριζαν σε 4 τμήματα, το βόρειο (Τσιντσαϊσούγιου), το νότιο (Κουγιασούγιου), το ανατολικό (Αντισούγιου) και το δυτικό (Κουντισούγιου). Οι ΄Ινκας μέσα σε αυτήν την μεγάλη αυτοκρατορία για να μετακινούνται έφτιαξαν συνολικά ένα οδικό δίκτυο μήκους 25.000 μιλίων. Επίσης είχαν κάνει και μεγάλη προόδο στην ιατρική καθώς Πραγματοποιούσαν επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι. Επίσης ήταν και πολύ καλοί κατασκευαστές έχοντας επινοήσει έναν ιδιαίτερο τρόπο τοιχοποιίας χωρίς κονίαμα χρησιμοποιώντας πέτρες που ταιριάζουν τόσο τέλεια μεταξύ τους ώστε τίποτα δεν μπορούσε να γλιστρήσει μεταξύ τους και αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό στους σεισμούς. Εκτός από καλοί γιατροί ήταν και εξαιρετικοί αγρότες, καθώς Χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές καλλιέργειας όπως κανάλια και τάφρους για άρδευση των καλλιεργειών τους και ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν την πατάτα. Τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά μνημεία για τους Ίνκας σήμερα βρίσκονται στο Κούσκο, το Μάτσου Πίτσου και στη λίμνη Τιτικάκα.
Εικόνα του άρθρου Εικόνα μαζί με το άρθρο
Πηγές
https://www.geografikoi.gr/incas/
http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/magazine/ergasies_foititon/ettap/2014-15/inkas/index.htm