ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Η φύση μοιάζει να απειλείται όσο ποτέ από τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες και όλο και περισσότερα ζώα φέρουν τον τίτλο «είδος υπό εξαφάνιση». Καταστροφές του οικοσυστήματος, λαθροθηρία, αλλά και φυσικές καταστροφές είναι μερικά μόνο από τα αίτια που οδήγησαν αρκετά ζώα στην εξαφάνιση και δυστυχώς απειλούν πολλά ακόμη. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
ΤΙΓΡΗΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ
Το είδος τίγρης που απειλείται περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς λιγότερες από 400 απομένουν εν ζωή. Οι περισσότερες ζουν στο νησί της Σουμάτρας αλλά η αποψίλωση των δασών κάνει το μέλλον τους δυσοίωνο.
ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΕΔΙΝΟΣ ΓΟΡΙΛΑΣ
Κάποτε ήταν από τα πολυπληθέστερα είδη γορίλα στο Κονγκό. Την τελευταία 25ετία ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 60% λόγω λαθροθηρίας.
Η ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΑΜΟΥΡ
Ζουν στην Ανατολική Ρωσία και χαρακτηρίζονται για την ικανότητα τους ως κυνηγοί. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση του αριθμού τους, αφού σήμερα ζουν μόλις 60.
ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΤΖΑΒΑΝ
Το δέρμα τους είναι γκρι και δίνει την εντύπωση πανοπλίας. Δυστυχώς αυτό δεν τους προστάτεψε από τους λαθροκυνηγούς και σήμερα ζουν περίπου 34 στον πλανήτη.
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ
Ο ελέφαντας της Σουμάτρας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση του οικοσυστήματος όπου ζει, καθώς όπου μετακινείται μεταφέρει μαζί του και σπόρους από τα διάφορα φυτά με τα οποία τρέφεται. Ο κίνδυνος εξαφάνισης τους λοιπόν θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η «οικογένεια» τους αποτελείται από περίπου 2.500 μέλη.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΧΟΚΣΜΠΙΛ
Κολυμπούν στους ωκεανούς για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ζωτικός κρίκος στην αλυσίδα του οικοσυστήματος καθώς βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των κοραλλιογενών υφάλων και του θαλάσσιου πλαγκτόν. Το πολύχρωμο κέλυφος τους ωστόσο «πιάνει» μεγάλα ποσά στη μαύρη αγορά και ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
ΤΙΓΡΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ
Έπεσαν θύμα λαθροθηρίας κατά χιλιάδες έως ότου η κινέζικη κυβέρνηση απαγορεύσει διά νόμου το κυνήγι τους το 1979. Στην τελευταία «καταμέτρηση» το 1996 είχαν εντοπιστεί γύρω στις 30-80 τέτοιες τίγρεις, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους για ολική εξαφάνιση τους.
ΓΟΡΙΛΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ
Ζουν σε δάση στα βουνά του Κονγκό και χαρακτηρίζονται για το ιδιαίτερα παχύ τρίχωμα τους. Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από 800.
ΦΩΚΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΓΚΤΣΕ
Είναι γνωστές για το «παραπλανητικό» χαμόγελο τους και για την ιδιοφυία τους. Η περιβαλλοντική μόλυνση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχει μειώσει τον πληθυσμό τους σε περίπου 1.500 μέλη.
ΜΑΥΡΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ
Ένα από τα γηραιότερα θηλαστικά του πλανήτη, οι μαύροι ρινόκεροι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ζωντανά απολιθώματα. Παλαιότερα ζούσαν σε πολύ μεγάλες ομάδες στις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Σήμερα απομένουν λιγότεροι από 5.000.
ΤΑ ΡΕΪΛ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΜ
Πρόκειται για πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν τα οποία κατοικούσαν κατά χιλιάδες στο νησί του Γκουάμ. Ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται γεωμετρικά όταν αποτέλεσαν θήραμα για ένα είδος φιδιών που εισέβαλε στο νησί. Σήμερα ζουν σε προστατευόμενο περιβάλλον τόσο στο Γκουάμ όσο και σε ζωοολογικούς κήπους στις Η.Π.Α. ενώ τελευταία γίνονται προσπάθειες να τα αφήσουν να αναπαραχθούν στη φύση.
ΤΑ «ΠΥΓΜΑΙΑ» ΠΟΣΟΥΜ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Μικρά θηλαστικά που ζουν στην Αυστραλία και από το 1896 θεωρούνταν εξαφανισμένα. Το 1966 βρέθηκε ένα εξ αυτών σε χιονοδρομικό κέντρο και τελικά σήμερα έχουν παρατηρηθεί περίπου 2.500 εκπρόσωποι του είδους. Εξακολουθούν πάντως να θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση.
ΛΕΥΚΗ ΑΝΤΙΛΟΠΗ
Ζούσαν σε μεγάλους αριθμούς στο θερμό κλίμα της ερήμου της Σαχάρα για χιλιάδες χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και το αλόγιστο κυνήγι τους έχει πλέον φέρει το είδος στο χείλος της εξαφάνισης: λιγότερες από 200 τέτοιες αντιλόπες υπάρχουν στη φύση.
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής, το αφρικανικό λιοντάρι κινδυνεύει να εξαφανιστεί κυρίως λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους και της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Ο σημερινός πληθυσμός σήμερα ανέρχεται στα 30.000 με 100.000 ζώα.