ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

melomakaronaΧριστουγεννιάτικα. Για την πιο όμορφη και ζεστή περίοδο του χρόνου σας προτείνουμε διαλεγμένες χριστουγεννιάτικες συνταγές για φαγητό και γλυκό.

 

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων. Και μερικά από αυτά είναι:

Τα Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Μελομακάρονα παραδοσιακά και πετυχημένα. Χριστουγεννιάτικη συνταγή που γίνεται ανάρπαστη στις γιορτές, από μικρούς και μεγάλους.

Υλικά (Σερβίρει 60)

  • 9 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το μείγμα, 1 για το σιρόπι)
  • 1 κ. γλυκού σόδα
  • 2 1/2 φλιτζάνια λάδι
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και τον χυμό του)
  • 1 λεμόνι (σκέτο ξύσμα)
  • 1 κ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι μέλι

 

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάμε την προετοιμασία του σιροπιού μας αρχικά ώστε να κρυώσει μέχρι να είναι ώρα να μελώσουμε τα μελομακάρονα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι μέλι και ένα ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σιρόπι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να έχουμε έτοιμες τις πρώτες ύλες μας ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ (κατά προτίμηση του μίξερ) ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα εκεί όλα τα υγρά του μίγματος (χυμό πορτοκάλι, κονιάκ που έχει αραιωθεί με σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού- λεμονιού, κανέλα, γαρύφαλλο) και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ. Όταν το υγρό ομογενοποιηθεί όσο γίνεται, αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας παράλληλα με ένα κουτάλι καλά. Όσο ρίχνουμε τόσο αρχίζει το μείγμα να στερεοποιείται ώστε καταλήγει στην υφή ζυμαριού. Το επόμενο βήμα είναι να λαδώσουμε το ταψί μας και να προθερμάνουμε το φούρνο στους 170. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε σχήματα της αρεσκείας μας (μακρόστενα, στρογγυλά, γιορτινά σχήματα) και τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί. ΠΡΟΣΟΧΗ να έχουν απόσταση μεταξύ τους και προπάντων το μέγεθός τους να μην είναι πολύ μεγάλο. Παίρνουν αρκετά στο ψήσιμο!!!!Τοποθετούμε τη φουρνιά μας για ψήσιμο στους 170 στη μέση και για μισή περίπου ώρα. Λογικά η παραπάνω δοσολογία θα σας βγάλει 3 φουρνιές. Την κάθε φουρνιά όσο πιο ζεστή είναι τη μελώνουμε. Ρίχνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και το γυρνάμε μέχρι να μελό καλά. Μετά στραγγίζουμε ελαφρά με ένα σουρωτήρι και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.

 

Κουραμπιέδες

 Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Μια καλή συνταγή για τους κουραμπιέδες είναι:

 

Υλικά (Σερβίρει 24)

  • 2 Φλ. βούτυρο (φρέσκο)
  • 1 Φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά (κρόκοι)
  • 5 κ. σούπας κονιάκ
  • 1 κτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 4 Φλ. αλεύρι
  • 1 1/2 Φλ. αμύγδαλο (κοπανισμένο και ξεφλουδισμένο)
  • 300 γρ. άχνη (ζάχαρη)

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C για δέκα περίπου λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι προσεκτικά και προσθέτουμε το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλιες για να γλυκάνουμε τους κουραμπιέδες μας. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι ν” ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αυγά και το κονιάκ και εξακολουθούμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τ’ αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά κουλουράκια. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ελαφρά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη με το κόσκινο.

 

Γαλοπούλα Γεμιστή με Μανιτάρια

Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα με καρύδια, μανιτάρια, γιαούρτι και μυρωδιές από δεντρολίβανο και φασκόμηλο! Διαβάστε προσεκτικά και εντυπωσιάστε!

Υλικά (Σερβίρει 10)

  • 1 γαλοπούλα 5 κιλά

Για τη μαρινάτα:

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 5 – 6 κουταλάκια σούπας μέλι
  • 1 ½ κουταλάκια γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
  • 1 ½ κουταλάκια γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση:

  • 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια λαζαρίνια
  • 250 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • ½ τσαγιού γαλέτα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κουταλάκι σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Μια μέρα πριν ψήσουμε τη γαλοπούλα, την βάζουμε στο ταψί όπου θα ψηθεί, και έχοντας ανακατέψει καλά όλα τα υλικά της μαρινάτας   (λάδι, μέλι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, πάπρικα γλυκιά, αλατοπίπερο), την αλείφουμε καλά με πινέλο και μέσα και έξω και τη γυρνάμε από όλες τις μεριές. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης (μανιτάρια ψιλοκομμένα, γιαούρτι, καρύδι, γαλέτα, αυγό, χυμό λεμονιού) γεμίζουμε τη γαλοπούλα και την ράβουμε, ώστε να συγκρατηθούν μέσα όλα τα υλικά. Την τοποθετούμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την γυρίζουμε και την περιχύνουμε τρεις φορές με τη μαρινάτα (που υπάρχει στο ταψί ως ζουμί).

 

Ιωάννα Νάτση, Β4

Σχολιάστε

Top