ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το θέμα για το οποίο θα ήθελα να σας μιλήσω είναι για τις όμορφες παραδοσιακές  δοκιμασμένες  συνταγές  της  Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα θα μιλήσουμε για :

Αρνάκι με κολοκυθάκια αυγολέμονο!

ένα πραγματικά  πεντανόστιμο  φαγητό  με θεϊκή γεύση.

Τι χρειαζόμαστε

  1 κg. αρνάκι

  1 kg. κολοκυθάκια, τα πολύ λεπτά

  ελαιόλαδο ή 1 κ.σούπας Φυτίνη

  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  3 ποτήρια νερό χλιαρό

  μαϊντανό

  2 αυγά 

  1 λεμόνι (το χυμο)

  1κ.γλ. κορν-φλαουερ ή αλευρι

  αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  • ·  Βάζουμε στην κατσαρόλα να ζεσταθεί  το λάδι, τοποθετούμε το κρέας (αφου το έχουμε πρώτα αλατοπιπερώσει) στην κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει και απο τις δυο πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) μέχρι να σωταριστεί  προσθέτουμε τα 3 ποτήρια το νερό (χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι  σχεδόν να μαλακώσει το κρέας.
  • ·  Σ “ένα τηγάνι, αφού βάλουμε λίγο λάδι να κάψει, ροδίζουμε ελαφρώς τα κολοκυθάκια αφού τα έχουμε αλατίσει κι αυτά. Τα βάζουμε δίπλα στο κρέας, ρίχνουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Εάν δούμε ότι χρειάζεται λίγο νεράκι, προσθέτουμε χλιαρό.
  • ·  Στη συνέχεια χτυπάμε τ’αυγά σ “ένα μπολ προσθέτουμε το λεμόνι και το κορν-φλαουερ να διαλυθεί  καλά , βάζουμε λίγο αλάτι αν χρειάζεται και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζουμάκι από το φαγητό. Όταν κάψει αρκετά το αυγολέμονο το προσθέτουμε στο φαγητό μας και κουνάμε την κατσαρόλα μας να πάει παντού.

 

Καλή σας επιτυχία !!!

Βέβαια για μας που μας αρέσουν τα γλυκά υπάρχουν πολλές  συνταγές .  Εγώ θα σας βάλω την αγαπημένη μου συνταγή που είναι το Ρετζέλι

 Το Ρετζέλι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού της Θεσσαλίας, με κολοκύθα και μούστο. Κολοκύθα και μούστος ένα πάντρεμα δυο ιδιαίτερων γεύσεων που εντυπωσιάζει σε γεύση και εμφάνιση. Είναι ένα γλυκό που έχει αρκετή διαδικασία γι’αυτό και λίγες οικογένειες πλεόν στη Θεσσαλία συνηθίζουν να το φτιάχνουν. Υλικά και θετική διάθεση είναι τα μόνο που χρειάζεστε!

Τι χρειαζόμαστε

1 κιλό κολοκύθα

1 κιλό μούστο

1 κλωναράκι αμπαροριζα

μισό ποτήρι ασβέστη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι στην μέση.

Σε ένα μπολ με νερό διαλύουμε την ασβέστη και προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας. Αφήνουμε την κολοκύθα μέσα στον ασβέστη για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα κομμάτια από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κομμάτια με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα κομμάτια κολοκύθας, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια κολοκύθας, τον μούστο τόσο όσο να σκεπάσει τα κομμάτια και την αμπαρόριζα.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μόλις κρυώσει το γλυκό γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας.

Καλή  σας  επιτυχία

 

Κρεατόσουπα με 2 λαχανικά

Μια θρεπτική σουπίτσα  για τις κρύες μέρες του χειμώνα!!!

Τι χρειαζόμαστε

  • 500-700γρ μοσχάρι σε κομμάτια
  • 2 πατάτες κομμένες
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Μισο  φλυτζάνι καλαμπόκι κατεψυγμένο
  • 1 φλυτζάνι ρύζι
  • σέλινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι
  • λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κρέας και ξαφρίζουμε μέχρι να μαλακώσει.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα και το καλαμπόκι.
  3. Μετά βάζουμε και την ντομάτα τριμμένη, το ρύζι και το σέλινο.
  4. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και στο τέλος το λάδι και το λεμόνι κατά βούληση πάντα.

Καλή  σας  επιτυχία !!!

 

 

Μελιτζανόπιτα  Θεσσαλίας

Μια πραγματικά απολαυστική πίτα που θα σας ξετρελάνει δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε .

Τι χρειαζόμαστε

  15 φύλλα κρούστας

  2 κιλά μελιτζάνες όχι φλάσκες

  750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα σε τρίφτη

  1 κούπα ελαιόλαδο

  350 γρ. κεφαλοτύρι μέτριο ή κεφαλογραβιέρα γλυκιά τριμμένα

  250 γρ. τραχανά γλυκό ή αν δεν έχετε πλιγούρι

  1 μεγάλο ποτήρι γάλα περίπου 300cc

  1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφριά μαρέγκα

  1 μάτσο μαιντανό ψιλοκομμένο

  αλάτι

  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλων

Εκτέλεση

  Καθαρίστε τις μελιτζάνες απ΄όλο το φλούδι τους τρίψτε τις σε χοντρό τρίφτη και βάλτε της σε τρυπητό τουλάχιστον 2 με 3 ώρες να ξεπικρίσουν.

  Περάστε τις μετά από τηγάνι με λίγο λάδι να μαραθούν.

  Σε κατσαρόλα ρίχνετε το ένα φλιτζάνι λάδι και μαραίνετε πρώτα τα κρεμμύδια και στην συνέχεια ξεσβολιάζετε τον κιμά. Προσθέτετε τις ξεπικρισμένες μελιτζάνες ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το γάλα και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.

  Προσθέστε στην συνέχεια τον τραχανά ή το πλιγούρι ανακατέψτε και αφήστε το μίγμα να πιεί όλα τα υγρά του.

  Ενδέχεται να μην έχει βράσει ο τραχανάς ή κυρίως το πλιγούρι και να έχουν σωθεί τα υγρά. Προσθέστε τότε λίγο νερό και συνεχίστε το βρασμό.

  Μόλις δείτε ότι έχει βράσει ο τραχανάς ή το πλιγούρι σβήστε την φωτιά, προσθέστε τον μαιντανό πολύ ψιλοκομμένο, ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε το μίγμα να μισοκρυώσει.

  Ρίχτε το χτυπημένο ασπράδι στο μισοκρύο μίγμα και ανακατέψτε να πάει παντού.

  Λαδώστε πολύ καλά με ελαιόλαδο το ταψί σας. Στρώστε τρία φύλλα καλά λαδωμένα και ρίχτε το 1/6 από μίγμα μας και το 1/6 από το τυρί. Στρώστε δύο φύλα λαδώστε καλά και ρίξτε τα δεύτερα 1/6 από το μίγμα της μελιτζάνας και του τυριού.

  Συνεχίστε με αυτό το ρυθμό και τελειώστε στρώνοντας τα δύο τελευταία φύλα καλά.

  Λαδώστε την επιφάνεια της πίτας και χαράξτε την με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια όπως κάνουμε με τον μπακλαβά.

  Ραντίστε την πολύ καλά με νερό και ψήστε την σε μέτριο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις για μία περίπου ώρα ή αναλόγως με τον φούρνο σας.

  Ελαφρώς ζεστή ή κρύα είναι υπέροχη.

  Για αυτήν την πίτα χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

 

Καλή  σας  επιτυχία !!!

 Αυτές  είναι μερικές από τις παραδοσιακές  συνταγές  της Θεσσαλίας  που  μπορείτε  και ‘σεις και δοκιμάσετε  χωρίς  καθόλου  κόπο  και δουλειά .

 

Μαρία  Ρόκα, Β4.

 

 

Σχολιάστε

Top