ΤΟ LAPTOP ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία ανακάλυψη της αρχαιότητας που βρέθηκε σε ένα ναυάγιο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη χρησιμότητά του. Είναι κατασκευασμένο από εντυπωσιακά υλικά και είναι ένα εύρημα για το οποίο αξίζει να γνωρίζουμε.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.

Ο μηχανισμός αυτός ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες το 1900 και είναι ένα μηχάνημα που χρονολογείται κατά την Ελληνιστική περίοδο(100-150π.Χ.). Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια και μάλιστα πολύ πολύπλοκο. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο στις διαστάσεις ενός σημερινού laptop. Πολλοί επιστήμονες προβληματίστηκαν με το τι είναι, όμως η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος για να υπολογίζει και να απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης και τις φάσεις της σελήνης. Η μελέτη του συνεχίζεται από Άγγλους και Έλληνες ειδικούς σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

antikithiron

Γραφική αναπαράσταση του μηχανισμού

Ένας ειδικός τομογράφος ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για την έρευνα του μηχανισμού των Αντικυθήρων έδειξε ότι ο μηχανισμός φέρει 30 οδοντωτούς τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από 10 άξονες. Η λειτουργία του μηχανισμού κατέληγε σε τουλάχιστον 5 καντράν, με έναν ή περισσότερους δείκτες για το καθένα. Με τη βοήθεια του τομογράφου έχουν διαβαστεί αρκετές από τις επιγραφές που υπήρχαν στις πλάκες και στους περιστρεφόμενους δίσκους, οι οποίες εμπεριέχουν αστρονομικούς και μηχανικούς όρους, και έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ένα είδος «εγχειριδίου χρήσης» του οργάνου.

antikithiron3-150x150

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη της αρχαιότητας. Σήμερα ο μηχανισμός αυτός μαζί με τις άλλες ανακαλύψεις του ναυαγίου των Αντικυθήρων εκτίθονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

antikythera2

Θεοχαρίδου Ιωάννα

Καραγιώτα Κωνσταντίνα

Καρβέλα Σοφία

Σχολιάστε

Top