Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Ο μουσικός κομήτης: Τι κρύβεται πίσω από τη μελωδία που έρχεται από το Διάστημα

Η Ευρώπη δυναμικά στο διάστημα με την προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67Ρ !

komitis-150x150

O Βαγγέλης Παπαθανασίου υπογράφει τη μουσική της αποστολής Rosetta

Η Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 θα μείνει στην Ιστορία για την προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67P, στο πλαίσιο της αποστολής Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Αυτό, όμως, που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους είναι ότι, λίγες ώρες πριν την ιστορική προσεδάφιση, τα όργανα του Rosetta καθώς πλησίαζαν τον κομήτη συνέλαβαν μυστηριώδεις ήχους, που χαρακτηρίστηκαν από τα μέλη της αποστολής ως ένα «τραγούδι» που λέει ο κομήτης.

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, η Rosetta ενώ βρισκόταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον κομήτη είχε καταγράψει ηχητικά ακούσματα, τα οποία όμως αυτά ακούγονταν μόνο σε χαμηλή συχνότητα.

Προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα αυτό το μοναδικό «τραγούδι», οι επιστήμονες της αποστολής αύξησαν την συχνότητα 10.000 φορές ώστε να ακούγεται στο ανθρώπινο αυτί.

Η πρώτη εκτίμηση των μελών της αποστολής είναι ότι το «τραγούδι» αυτό είναι ήχοι που παράγονται από ένα ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που απελευθερώνονται από τον κομήτη καθώς αυτός διασχίζει το διαστημικό κενό.

Το ρομπότ Philae, που διαχωρίστηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta και προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, έστειλε τα επιστημονικά δεδομένα που κατέγραψε από τον κομήτη στη διάρκεια της αποστολής του προτού αυτή ολοκληρωθεί και σταματήσει να λειτουργεί η μπαταρία του, δήλωσε σήμερα ένας από τους ερευνητές της αποστολής.
«Λάβαμε τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

Στο πείραμα αναλύθηκε δείγμα που ελήφθη από την επιφάνεια του κομήτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης χημικών υπογραφών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Παναγιώτης Καραμαργιός

Σχολιάστε

Top