ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Νομίζετε πως μόνο η Ελλάδα έχει έθιμα για τα Χριστούγεννα; Αν ναι τότε κάνετε λάθος! Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα των Χριστουγέννων από μερικές χώρες του κόσμου.

Ιρλανδία
Την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

irland_christmas

Κίνα
Αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολίζουν τα »δέντρα του φωτός» με λαμπάκια και λουλούδια.

china_christmas

Γαλλία
Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά
τη διάρκεια του χρόνου

france_christmas

Βενεζουέλα
Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με… πατίνια roller!
Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.
Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

venezouela_christmas

 

Χριστούγεννα

Ξημέρωσαν Χριστούγεννα.
Οι εκκλησιές σημαίνουν, κουνιούνται τα καμπαναριά και οι φωνές που βγαίνουν απ’ το βαθύ, το διάπλατο κάθε καμπάνας στόμα, μοιάζουν χερουβικούς ψαλμούς, σαν απ’ ουράνιο δώμα.
Χιλιάδες τα Χριστούγεννα τα τραγουδούν Αγγέλοι και κάθε αχτίδα από ψηλά, που κάθε αστέρι στέλλει, μοιάζει αγγελική ματιά.
Θρησκεία! Γλυκιά μάνα!
Τι όμορφη δίνεις εσύ λαλιά και στην καμπάνα και πόσο εκείνη η λαλιά σαλεύει στην καρδιά μας!
Πόσες εκείνος ο Σταυρός απ’ τα καμπαναριά μας, στην αντηλιάδα χύνοντας τόσες χρυσές αχτίδες, χύνει βαθιά μας στην ψυχή γλυκές χρυσές ελπίδες!

Ποίημα του Κώστα Κρυστάλλη

Χρήστος Χύτας, A5

Σχολιάστε

Top