ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Παγκόσμιο δέος και θαυμασμό συνεχίζουν να προκαλούν οι ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, έπειτα από την ανακάλυψη από τους αρχαιολόγους του τάφου και του σκελετού του νεκρού με τους επιστήμονες να προσπαθούν με τα πιο σύγχρονα μέσα να αποκαλύψουν την ταυτότητά του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού, πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίο αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος. Μια συγκλονιστική ανακάλυψη που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό εντός κι εκτός Ελλάδος και αναζωπύρωσε τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού. Oι αρχαιολόγοι εντόπισαν το σκελετό μέσα και έξω από κιβωτιόσχημο τάφο, κάτω από τον τρίτο θάλαμο.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση του ανθρωπολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, σε βάθος 1,60μ. αποκαλύφθηκε ο μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος με διάσπαρτα, σιδερένεια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία φερέτρου, μέσα και έξω από τον οποίο εντοπίσθηκαν τα οστά. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού το μνημείο είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι απίθανο να είχε αντιληφθεί από ιδιώτη.
«Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο» αναφέρει η Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας στις απόψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πορεία του ανασκαφικού έργου, στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.
Η υπεύθυνη ανασκαφέας και διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας, επισημάνει ότι » είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνο σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων τον ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικο μνημείο».
Οι μαθητές του α5,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΝΕΝΟΥΔΗΣ
ΛΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.