Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (HANDBALL)

handballΜια έμπρακτη εφαρμογή … του αρχαίου ρητού  «Νους υγιής εν σώμα τι υγιεί». Η χειροσφαίριση ή αλλιώς handball είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί το συνδυασμό του μυαλού και της καλής φυσικής κατάστασης .

Η χειροσφαίριση ή αλλιώς handball είναι ομαδικό άθλημα και ένα από τα παλαιότερα αθλήματα καθώς οι ρίζες του φτάνουν και στην αρχαία Ελλάδα από όπου έχουμε το χαρακτηριστικότερο ίσως εύρημα, που επιβεβαιώνει την καλλιέργεια ενός είδους χάντμπολ. Είναι ένα χάλκινο αγαλματίδιο (στη Δωδώνη) που απεικονίζει ένα παιδί με μία σφαίρα στο χέρι και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Επίσης στην Ομήρου Οδύσσεια περιγράφεται το παρακάτω παιχνίδι το οποίο παραπέμπει στην χειροσφαίριση :
«Τότε ο Αλκίνος πρόσταξε το Λαοδάμα κι Άλιο
μόνοι να πιάσουν το χορό, που δεν τους έφτανε άλλος.
Κι αυτοί μια κόκκινη όμορφη σφαίρα στα χέρια παίρνουν
Που ‘χε φτιασμένη ο Πόλυβος, κι ο ένας την πετούσε,
Πίσω λυγώντας το κορμί, στα σύγνεφα τα μαύρα,
Κι ο άλλος απ’ τη γη ψηλά πηδώντας στον αέρα
Την έπιανε εύκολα, προτού στο χώμα να πατήσει.»

Ο αγγλικός όρος προέρχεται από το hand (χέρι) και το ball (μπάλα). Παίζεται με τα χέρια και εάν η μπάλα χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από το γόνατο τότε είναι «πόδια» και η μπάλα πάει στον αντίπαλο ο οποίος εκτελεί ελεύθερη βολή. Κάθε ομάδα αποτελείται από επτά παίκτες. Ο ένας από αυτούς είναι τερματοφύλακας. Αναγνωρίζεται εύκολα αφού φορά διαφορετική στολή.

Η χειροσφαίριση είναι ένα απαιτητικό άθλημα με απίστευτη ένταση και δυναμισμό, και γι “αυτό είναι ένα συναρπαστικό και ελκυστικό παιχνίδι! Προωθεί διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές χωρίς να είναι μονότονο και προβλέψιμο. Είναι δυναμικό, γρήγορο και διασκεδαστικό. Ενισχύει το ομαδικό πνεύμα, επειδή πρέπει όλη η ομάδα να ενεργεί από κοινού και οι αποφάσεις να παίρνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυξάνει την αντίληψη του παίκτη και απαιτεί όχι μόνο να τρέχει μέσα στο γήπεδο, αλλά και να σκέφτεται γρήγορα και σωστά. Το άθλημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1972 .

Όσο αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού, τις βασικές αρχές, τη φιλοσοφία και το στόχο του παιχνιδιού σάς προτείνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Στην ομάδα μας υπάρχει σίγουρα κάτι το οποίο θα σας γοητεύσει: μπορείς να σουτάρεις, να πασάρεις, να υποδεχτείς, να μπλοκάρεις, να αποκρούσεις.

Ελάτε να νιώσετε και εσείς τον δυναμισμό του Handball !!!

Νίκου Αθανάσιος
Α1 Λυκείου

Σχολιάστε

Top