ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (SUBBUTEO)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (SUBBUTEO)

Το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, γνωστότερο ως σουμπουτέο (subbuteo) είναι ένα ά-θλημα το οποίο απαιτεί πρακτική εξάσκηση, ευστροφία και δεξιοτεχνία. Το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία το 1930 περίπου από έναν ορνιθολόγο. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1978. Η απήχησή του είναι μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και παντού δημιουργούνται ομάδες-κλαμπ και ιδρύονται εθνικές ομοσπονδίες αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου. Οι Έλληνες παίκτες κατέχουν κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μέσα από διοργανώσεις όπως το Εuropa League και το Champions League.

Συνέντευξη από τον κ.Ευρυπίδη Πραντσούδη (υπεύθυνο του Συλλόγου Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου Larissa FTC).

1) Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το σουμποτέο;
Το 1987 σε ηλικία 7 ετών. Όλοι οι φίλοι μου στην γειτονιά είχαν από ένα σετ με ομάδες, τέρματα, γήπεδο-τσόχα και μπάλες και με την πρώτη ευκαιρία τα στήναμε και παίζαμε για ώρες! Θυμάμαι πως αν και ήμουν πιο μικρός από όλους, η αγάπη μου για το παιχνίδι και η θέληση για νίκη σύντομα με έφερε στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας μου στη Λάρισα κι έπειτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

2) Πιστεύεις ότι το σουμποτέο μπορεί να γίνει Ολυμπιακό άθλημα;
Ένα άθλημα για να χαρακτηριστεί Ολυμπιακό οφείλει να πληροί προϋποθέσεις αλλά και διάφορα κριτήρια τα οποία αναλύονται από διεθνείς φορείς και οι αποφάσεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Η άποψή μου είναι πως είναι θέμα χρόνου το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο να πάρει αυτό το χαρακτηρισμό. Είναι η καλύτερη προσομοίωση του ποδοσφαίρου σε επιτραπέζιο παιχνίδι και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα Ολυμπιακά αθλήματα, όπως το πινγκ πονγκ, το μπιλιάρδο ή το σκάκι.

3) Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να αρχίσει να ασχολείται με το σουμποτέο;
Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη επαφή είναι η ηλικία των 8 ετών.

4) Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια;
Βεβαίως! Το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο παίζεται εξίσου και από άντρες και γυναίκες. Άλλωστε ορισμένες γυναίκες στην Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επίσης είναι κριτήριο ένταξης στα Ολυμπιακά αθλήματα.

5) Υπάρχει κάποιος Σύλλογος στη Λάρισα που να ασχολείται με το άθλημα αυτό;
Το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο έχει ένθερμους υποστηρικτές στη Λάρισα. Ο Όμιλος επιτραπέζιου ποδοσφαίρου της πόλης είναι εν ενεργεία σχεδόν όσα χρόνια υπάρχει και το subboteo στην Ελλάδα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφτεί την σελίδα μας στο facebook ( larissa ftc) και να λάβει όποιες πληροφορίες θέλει.

6) Πιστεύεις ότι έχει μέλλον σαν άθλημα;
Το μέλλον κάθε αθλήματος εξαρτάται από τους ανθρώπους που το περιβάλλουν. Εφόσον υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται για την πρόοδο του αθλήματος τότε σίγουρα το αγαπημένο μας σπορ δεν πρόκειται να χαθεί!

7) Ποιο είναι το μυστικό για να είσαι ένας καλός παίκτης;
Όπως σε κάθε άθλημα, έτσι και στο σουμποτέο η εντατική προπόνηση και η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της επιτυχίας. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η τύχη του καθενός.

 

Οι μαθητές της Β” Γυμνασίου
Τριανταφύλλου Αποστόλης
Χριστόπουλος Ορέστης

Σχολιάστε

Top