ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ: xanthoplac - Δεκ• 07•14

     Τα Χριστούγεννα, όπως και σε κάθε άλλη περίοδο γιορτών (Πάσχα κ.τ.λ.), έχουμε αρκετά έθιμα από την Αρχαία Ελλάδα και άλλες περιόδους.

Μερικά από αυτά είναι:

     Τα καρακατζόλια (Κρήτη):Η κρητική άποψη για τα καρακατζόλια είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται την ημέρα των Χριστουγέννων (άρα έχουνε συλληφθεί την ημέρα του Ευαγγελισμού), μεταμορφώνονται σε καρακατζόληδες κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα τ’ Αγιασμού (όπου ο καθαγιασμός της φύσης διώχνει όλα τα κακά –αρχαία δοξασία κι αυτό), ξαναγίνονται άνθρωποι· αυτό συνεχίζεται κι όταν μεγαλώνουν.

     Το Χριστόψωμο:Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.). Απαραίτητα έπρεπε να είναι χαραγμένος ο σταυρός και γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών. Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας, όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του…).

     Στη Λήμνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σφάζουν γουρουνόπουλα και το βράδυ της ίδιας μέρας χορεύουν.
     Στα Γρεβενά, η κάθε οικογένεια ανάβει ένα μεγάλο κούτσουρο, που καίει από την παραμονή των Χριστουγέννων  μέχρι τα Φώτα, για να τους προστατεύει από τα δαιμονικά.

     Αυτά ήταν κάποια από τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία τηρούνται μέχρι και σήμερα!!!!!

 

   

Σχολιάστε

Top