Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ΄ Τάξης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι ελληνική δημόσια υπηρεσία, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4610/19 (μέρος ΣΤ΄) και αποτελεί ενιαία αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Κεντρική υπηρεσία εδρεύει σε νεόδμητο κτήριο της οδού Δάφνης στο Ψυχικό ενώ λειτουργούν και περιφερειακές υπηρεσίες, μία ανά πρωτεύουσα νομού και, αν υπάρχει λόγος, και υπηρεσία τοπικού αρχείου σε πόλη πλην της πρωτεύουσας Νομού.

ΓΑΚ3

Η Κεντρική υπηρεσία διευθύνεται από το Διευθυντή των Γενικών Αρχείων του Κράτους και εποπτεύεται από την εννεαμελή Εφορεία των ΓΑΚ. Σε αυτήν μετέχει ως εισηγητής ο Διευθυντής (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Η Εφορεία γνωμοδοτεί και λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις γενικές επιστημονικές κατευθύνσεις και καθορίζει τη γενικότερη πολιτική της υπηρεσίας. Έχει, επίσης, γνώμη σχετικά με τη δημιουργία νέων αρχειακών υπηρεσιών, για το επιστημονικό έργο του προσωπικού και παράλληλα συμβουλεύει σχετικά τον εκάστοτε Υπουργό.

ΓΑΚ2

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες προσπάθησαν να συγκροτήσουν μια «Κεντρική Διοίκηση» για να διαχειρίζεται τη νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία, καθώς η τουρκική διοίκηση είχε καταλυθεί και απομακρυνθεί από τις ελληνοκρατούμενες περιοχές. Ιδρύθηκαν έτσι τα «Μινιστέρια» (πρόδρομοι των σημερινών υπουργείων), που αργότερα μετονομάσθηκαν σε Γραμματείες. Το 1829 δημιουργείται η ειδική υπηρεσία συγκέντρωσης των τεκμηρίων που δημιουργούσαν οι Γραμματείες. Η υπηρεσία αυτή ονομάστηκε «Αρχειοφυλακείον της Επικρατείας». Η υπηρεσία αυτή διαλύθηκε το 1833 και κάθε Γραμματεία πήρε πίσω τα τεκμήρια που είχε εναποθέσει σε αυτήν. Κάθε Γραμματεία τηρεί δικό της αρχείο μέχρι το 1836. Το έτος αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει το δικό του αρχείο και οι Γραμματείες εναποθέτουν εκεί τα αρχεία τους. Το 1846 η Ελληνική Βουλή αποφασίζει να συγκεντρώσει σε ειδικό χώρο και να ταξινομήσει τα αρχεία των Εθνοσυνελεύσεων, ενώ το 1855 εκδίδει τα «Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας». Ο ίδιος νόμος απαγορεύει την εξαγωγή από τη χώρα αρχείων που έχουν χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας». Οργανώνει την υπηρεσία σε τμήματα και δημιουργεί παραρτήματά της στις έδρες όλων των Νομών που ως τότε δεν υπήρχαν. Η υπηρεσία λειτουργεί έκτοτε με βάση αυτό το νόμο, ενώ ο Ν 2846 του 2000 καταργεί την ως τότε αυτοτελή υπηρεσία «Αρχείο Πρωθυπουργού, Υπουργών και Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης» και την υπαγάγει στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ.

ΓΑΚ1

 ΣΚΙΑΔΕΝΗ – ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗ  

 ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

                    ΚΑΤΕΡΙΝΑ   ΠΙΛΑΤΕΡΗ                   

ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΣΧΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης