Ελληνική κουζίνα και παραδοσιακά πιάτα

 

Στ’ Τάξη

 

(από τις Αθανασία-Μαρία Αν., Ειρήνη Κ.,

 Έλλη-Μαρία Λ. και Άννα Σ.)

 

Η κουζίνα των Ελλήνων χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακή, ενώ επίσης έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της  Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες (τμήμα της Μέσης Ανατολής). Η γεύση των φαγητών της Ελληνικής κουζίνας είναι απερίγραπτη. Όλα τα παραδοσιακά της πιάτα είναι λατρεμένα και πεντανόστιμα.

 

Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική χρησιμοποιεί πολύ ελαιόλαδο, δημητριακά, κρασίκρέαςλαχανικά και ψάρια-θαλασσινά. Άλλα σημαντικά προϊόντα είναι οι ελιές, οι ντομάτες, το τυρί, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα, κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού, αλλά επίσης και ζυμαρικά για ορισμένες συνταγές.

Κάποια πολύ γνωστά παραδοσιακά πιάτα της Ελληνικής κουζίνας είναι τα ακόλουθα:

 

α. Χωριάτικη Σαλάτα

 

στ9

Βάζετε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε μια σαλατιέρα, προσθέτετε το ξίδι και αλάτι και τα χτυπάτε μέχρι να σμίξουν. Βάζετε μέσα το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τα αγγουράκια, την πιπεριά και τις ελιές και τα ανακατεύετε όλα ώστε να πιάσουν λαδόξιδο παντού.

 

Τοποθετείτε τη φέτα πάνω από τη σαλάτα, τη ραντίζετε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, την πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σκορπίζετε πάνω και τριγύρω την κάπαρη.

β. Τζατζίκι

 στ8

Βάζετε το αγγούρι σε ένα σουρωτήρι και το αλατίζετε να φύγουν τα περιττά υγρά. Το αφήνετε για περίπου 5 λεπτά και το πιέζετε με τις παλάμες για να στραγγίξει εντελώς και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το γιαούρτι, το σκόρδο, το δυόσμο, το λεμόνι ή ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και βάζετε το τζατζίκι στο ψυγείο να παγώσει για 2-3 ώρες ή και περισσότερο για να δέσουν οι γεύσεις και μετά να σερβίρετε.

 

γ. Σπανακόπιτα

 

Κόβουμε τα χόρτα σε μεγάλη μπασίνα (μπολ). Ρίχνουμε ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

 

Με τα χέρια, τρίβουμε όλα τα υλικά μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε. Σε μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μισό υγρό μείγμα στη γέμιση με τα χόρτα και ανακατεύουμε.

 

Το υπόλοιπο μισό μείγμα αυγού, το κρατάμε για τα φύλλα. Αραιώνουμε το μείγμα αυγού που κρατήσαμε προσθέτοντας 50 γρ. νερό, για να αραιώσει η υφή του.

 

 

δ. Γιουβαρλάκια

 στ6

Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αυγό, αλατοπίπερο και 40 ml από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε περίπου 25 γιουβαρλάκια.

 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1.200 ml νερό, το καρότο, τη δάφνη, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βράζουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.

 

Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια με τρυπητή κουτάλα (σε δόσεις) στο υγρό που κοχλάζει και ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί (περίπου 10 λεπτά). Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.

 

Για το αυγολέμονο:

 

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ, ώσπου να διαλυθεί. Σε άλλο βαθύ μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά μαρέγκα και σε τρίτο μπολ χτυπάμε τους κρόκους.

 

Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.

 

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα (περίπου 2 – 3 κουτάλες) και το ρίχνουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.

 

Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, σείουμε να πάει παντού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας. Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί, ελιές και φέτα.

 

ε. Σουβλάκι Τυλιχτό

στ5

Κόβουμε τις μπριζόλες σε κύβους πάχους 2-2 1/2 εκ. Σε βαθύ σκεύος χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι, τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πιπέρι και πάπρικα και βάζουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον 30′ σκεπασμένο. Βάζουμε τις φέτες του κρεμμυδιού σε ένα μπολ με νερό για 20′ και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους. Αφαιρούμε τα πολλά υγρά από το κρέας και περνάμε τα κομμάτια στα σουβλάκια. Λαδώνουμε ένα τηγάνι με αυλάκια και ακουμπάμε τα σουβλάκια να ψηθούν σε μέτρια φωτιά.

 

Τα γυρίζουμε και προσέχουμε να μην παραψηθούν και στεγνώσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο σκεπασμένα. Ακουμπάμε στο τηγάνι τις πίτες ώστε να λαδωθούν ελαφρά με το λίπος που άφησε το κρέας και τις ψήνουμε για 2′-3′ από κάθε πλευρά. Βγάζουμε το κρέας από ένα καλαμάκι στην κάθε πίτα, τοποθετούμε κατά μήκος μερικά φετάκια ντομάτας και κρεμμυδιού, λίγο μαϊντανό, αλάτι και, αν θέλουμε, λίγη πάπρικα. Προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά τζατζίκι εφόσον μας αρέσει. Τυλίγουμε την πίτα σφιχτά και δένουμε το κάτω μέρος σε αλουμινόχαρτο.

 

 

στ. Μουσακάς

στ4

Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε λεπτές φέτες και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε για 15-20 λεπτά να κατεβάσουν το νερό τους. Ακολούθως, τις τοποθετείτε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητική λαδόκολλα, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Κάνετε το ίδιο με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τα οποία όμως, δεν αλατίζετε αλλά τα βάζεις κατευθείαν στο φούρνο.

 

Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και όταν κρυώσει ο κιμάς τον σουρώνετε. Απλώνετε τις πατάτες στη βάση ενός πυρίμαχου ταψιού. Από πάνω βάζετε μια στρώση κολοκυθάκια και μια στρώση μελιτζάνες. Μετά ρίχνετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα λαχανικά τελειώνοντας με τις μελιτζάνες.

 

 

ζ. Μακαρόνια με κιμά

 στ3

Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά 100 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσουμε να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα. Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν. Αλατοπιπερώνουμε.

 

Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη δάφνη και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση πριν χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προς το τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο. Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε με μια πηρούνα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.

 

Σουρώνουμε τα μακαρόνια  και ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και κρατάμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια  με τον κιμά και σερβίρουμε ζεστά, πασπαλισμένα με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.


 

η. Πορτοκαλόπιτα

στ2

Για την πορτοκαλόπιτα:

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αβγά, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το μπέικιν, αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες και τις ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε το 1/5 από τα φύλλα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.

 

Λαδώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και μεταφέρουμε μέσα όλο το μείγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

 

Για το σιρόπι:

 

Σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας και θυμάρι.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τις φλούδες από τα πορτοκάλια, την κανέλα και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και λιώσει τελείως η ζάχαρη.

 

 


θ. Γαλακτομπούρεκο

στ1

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και ανακατεύω και την κρέμα. Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα 10 λεπτά μέχρι να πήξει. Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν αρχίσει να βράζει και μόλις βγάλει φουσκάλες. Σε πυρέξ βουτυρωμένο στρώνω 6 φύλλα κρούστας, αφού τα βουτυρώσω ανάμεσα. Ρίχνω πάνω στα φύλλα την κρέμα και τη στρώνω.

 

Γυρνώ το περίσσευμα του φύλλου πάνω στην κρέμα και βουτυρώνω κι αυτό το φύλλο. Πάνω βάζω και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας που τα έχω βουτυρώσει. Ότι περισσεύει, το γυρίζω προς τα μέσα.

 

Βουτυρώνω την επιφάνεια του γλυκού και χαράζω ελαφρά σε κομμάτια. Προσέχω να μη χαράξω μέχρι κάτω και κοπούν τα κάτω φύλλα και χυθεί η κρέμα.

 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180ο πάνω κάτω για περίπου 60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια φτιάχνουμε το καυτό σιρόπι και περιχύνουμε το κρύο γλυκό.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ελληνική κουζίνα και παραδοσιακά πιάτα"

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top