Ταξιδιωτικοί προορισμοί!

 

Γ’ Τάξη

 

Κρήτη

1

 

Ένας από τους πιο όμορφους και διάσημους προορισμούς είναι το νησί της Κρήτης.

 

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, γνωστό για τις κρυστάλλινες παραλίες του, τα κακοτράχαλα, αλλά μεγαλοπρεπή, βουνά του και τα εντυπωσιακά σπήλαιά του.

 

Στην Κρήτη θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ελλάδας και διάσημους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα ανάκτορα της Μινωϊκής Κρήτης, την Κνωσσό και τη Φαιστό.

Η Κρήτη, όμως, φημίζεται και για τα προϊόντα της. Μερικά από αυτά είναι το λάδι, το τυρί, το μέλι, τα παξιμάδια, η ρακή και το κρασί.

Αν θέλετε έναν προορισμό που να τα συνδυάζει όλα, τότε πρέπει να επισκεφθείτε την Κρήτη.

2 Άκης Χ. (Γ’ 1)

 

Ένας καλοκαιρινός προορισμός που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το μαγευτικό νησί της Κρήτης. Η Κρήτη βρίσκεται στη νότια πλευρά του Αιγαίου. Κάποιες από τις πόλεις της είναι: το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τα Χανιά και ο Άγιος Νικόλαος. Επίσης, η Κρήτη φημίζεται για τη φιλοξενία της.

Έχει μαγευτικές παραλίες, όπως τον Μπάλο του νομού Χανίων και τα Φαλάσαρνα. Επίσης, το εξωτικό Ελαφονήσι που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία της Κρήτης, με μήκος 12χλμ.

Η Κρήτη αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλων των ειδών τα σπορ και τις δραστηριότητες. Για canyoning: ξακουστή για τα φαράγγια της η Κρήτη αποτελεί ξεχωριστό φυσικό πεδίο. Κορυφαίο το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και του Αμπά, της Τρυπητής, το Κουρταλιώτικο, το Καμαραϊκό, της Εθιάς, του Έλιγκα και του Χα. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το παλάτι του μυθικού βασιλιά Μίνωα, δηλαδή, το ανάκτορο της Κνωσσού.

 

4

Στην Κρήτη μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητο κρίθινο παξιμάδι με χοντρό αλάτι, λάδι, ελιές, ωμή αγκινάρα και τυρί. Ανακαλύψτε τα μυστικά της κρητικής διατροφής. Άλλωστε, θεωρείται το καλύτερο παράδειγμα δίαιτας, διεθνώς αποδεκτής ως το πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Διάσημα προϊόντα της Κρήτης είναι η κρητική γραβιέρα, τα μυρωδικά και τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στην κρητική γη, όπως το σταμναγκάθι. Επίσης, η πικραλίθρα, τα διάφορα είδη αγρίου ή γλυκού ραδικιού. Περίφημη είναι η στάκα, ένα είδος κρέμας από πρόβειο γάλα που χρησιμοποιούν στο πιλάφι, σε πίτες και γλυκά.

 3

5

Αλέξανδρος Δ. (Γ’ 1)

 

 

Καλαμάτα

6 

Ένας ωραίος καλοκαιρινός προορισμός είναι η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Εκεί θα βρεις υπέροχες παραλίες με θέα το βουνό Ταΰγετο. Μπορείς να περπατήσεις από τη Βέργα και να φτάσεις στο λιμάνι της Καλαμάτας. Θα βρεις μεγάλα ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες και ουζερί.

Επίσης, θα δεις το κάστρο με τα τείχη του, τη Μονή Καλογραιών όπου φτιάχνουν τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια. Υπάρχουν πολλά καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ, καταστήματα τέχνης και παραδοσιακά καφενεία. Θα συναντήσεις αξιοθέατα όπως: την εκκλησία της Υπαπαντής, το Δημοτικό Ωδείο, το νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Ακόμη, αξίζει να πας στο Θεματικό πάρκο Σιδηροδρόμων όπου υπάρχουν παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομος, πεζογέφυρα, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και τρένα.

 

Αξίζει να φας τα παραδοσιακά λαλάγγια, τραβηχτές πίτες και τη γουρουνοπούλα.

 

Αξίζει να την επισκεφτείτε, γιατί οι διακοπές στην Καλαμάτα προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης.

 

Κυριακή Δ. (Γ’ 1)

 

Λευκάδα

 7

Τι θα δείτε:

Στην είσοδο της Λευκάδας υψώνεται το κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο προστάτευε τους κατοίκους από τους πειρατές. Φτάνοντας στην πόλη, μαγεύεσαι από τη γέφυρα, τα καντούνια, τα μαγαζιά και τις εκκλησίες της.

 

Πού θα κολυμπήσετε:

Μπορείς να επισκεφθείς μερικές από τις ωραιότερες θάλασσες της Ελλάδας: Πόρτο κατσίκι, Κάθισμα, Εγκρεμοί, Άγιος Νικήτας…Λευκή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και μια καταπράσινη φύση…

 

Τι θα ανακαλύψετε:

Στον δρόμο για τον Άγιο Νικήτα, θα συναντήσετε την Ιερά Μονή Παναγιάς Φανερωμένης, από την οποία μπορείτε να απολαύσετε τη θέα όλου του λευκαδίτικου πανοράματος. Στη διαδρομή προς το Νυδρί, μπορείτε να επισκεφθείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και να ταξιδέψετε στα απέναντι νησάκια.

 

Τι να δοκιμάσετε:

Τις φακές της Εγκλουβής και φυσικά το περίφημο σαλάμι αέρος.

Το πανέμορφο αυτό νησί του Ιονίου με τους εύθυμους κατοίκους σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τις ομορφιές του και να μαγευτείς…

 

Μιχάλης Κ. (Γ’ 2)

 

 

Γύθειο

 

8

Το Γύθειο είναι ιστορική κωμόπολη και λιμάνι που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, δυτικά του μυχού του Λακωνικού κόλπου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα. Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζαννετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου. Το Γύθειο αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου που περιλαμβάνει 18 δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης.

 

Νίκος Β. (Γ’ 2)

 

 

Παξοί

 

9Πυκνή βλάστηση και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά δε θα βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Φέτος οι Παξοί αποτελούν μοναδικό ταξιδιωτικό προορισμό. Αν και ανήκουν στους μικρότερους εκπροσώπους των Επτανήσων, δεν υπολείπονται σε ομορφιά και χάρη.

 

 

Άγγελος Π. (Γ’ 2)

Σύβοτα

 

10

Τα Σύβοτα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας. Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το 1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος, καθώς και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά. Κυριότερες παραλίες της περιοχής είναι η Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η Μπέλα Βράκα, η Ζάβια, η Πισίνα, η Ζέρη και η Αγία Παρασκευή. Επίσης, υπάρχει τουριστικό τρενάκι που πρέπει να επισκεφθείτε για μια βόλτα στο κέντρο του χωριού.

 

Στέλιος Κ. (Γ’ 2)

 

 

Μήλος

 11

Η Μήλος είναι ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους. Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο:

οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη.

 

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα.

 

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.

 

Εύα Κ. (Γ’ 2)

 

 

Μετέωρα

 12

Καμία περιγραφή δεν μπορεί να περιγράψει αυτόν τον τόπο. Τα Μετέωρα διαθέτουν μία γεωλογική ομορφιά που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο!

 

Στη Θεσσαλία, το συγκρότημα των επιβλητικών βράχων υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα, ανάμεσα στην Πίνδο και τα Αντιχάσια. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία, για να ασκητέψουν στις σπηλιές των βράχων.

 

Οι σκουρόχρωμοι βράχοι μοιάζουν να έπεσαν από τον ουρανό και να καρφώθηκαν στη γη! Και σα να μην έφτανε αυτό, στις κορυφές και στις κοιλότητές τους δεσπόζουν ασκητικά και επιβλητικά μοναστήρια. Τα Μετέωρα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα, αφού προσελκύουν 2,5 εκ, επισκέπτες κάθε χρόνο! Χειμώνα ή καλοκαίρι, με χιόνι ή με ήλιο, με σύννεφα ή ομίχλη, οι βράχοι στέκουν αγέρωχοι και μαγεύουν τον επισκέπτη από το πρώτο κιόλας λεπτό.

 

Γιάννης Χ. (Γ’ 2)

 

 

Τήνος

 13

Στην Τήνο πάω το καλοκαίρι διακοπές μαζί με την οικογένειά μου. Έχει τέλειες παραλίες και καθαρές. Οι θάλασσές της είναι βαθιές, αλλά και ρηχές, και τα βουνά της είναι πολύ ωραία για περπάτημα.

Έχει πολύ ωραίες εκκλησίες και περιστερώνες. Οι περιστερώνες είναι σπίτια φτιαγμένα για πουλιά. Συνήθως είναι τετράγωνα και πάνω οι φωλιές των περιστεριών έχουν σχήμα τριγώνου ή ρόμβο.

Για περπάτημα πηγαίνουμε συνήθως στον Προφήτη Ηλία, ένα ξωκκλήσι στο χωριό μου, τον Μαρλά. Στον δρόμο, μπορεί να συναντήσεις κατσίκια. Η θέα από το εκκλησάκι είναι πανέμορφη!

Άλλο ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος στην Τήνο είναι ο Βώλακας. Λέγεται έτσι επειδή έχει κάτι παράξενους βράχους, πολύ μεγάλους και στρογγυλούς, που μοιάζουν με το φεγγάρι.

Αγαπώ πολύ την Τήνο! Πολύ θα ήθελα να έμενα εκεί. Σίγουρα όταν πάτε, δε θα θέλετε να φύγετε!

 

Γιώργος Κ. (Γ’ 2)


 

Λέσβος

 14

Η Λέσβος, το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, είναι ένας τόπος μαγευτικός, που σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μυτιλήνη, η οποία είναι μία πόλη ζωντανή, που συνδυάζει μοναδικά την κρυστάλλινη θάλασσα με τα καταπράσινα δάση.

 

Τοποθεσίες που πρέπει να επισκεφθώ:

Κάστρο στην πόλη της Μυτιλήνης, αρχαίο υδραγωγείο, πάρκο Απολιθωμένου Δάσους.

Παραλίες:

Ο ερημικός Άγιος Ερμογένης, οι βοτσαλωτές παραλίες της Σκάλας των Μυστεγνών και της Σκάλας Ν. Κυδωνιών.

Φαγητό και εστιατόρια:

Στη Μυτιλήνη θα βρείτε ελληνικά και διεθνή εστιατόρια, αλλά και όλα τα χωριά έχουν επίσης μικρές παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό. Το νησί είναι γνωστό για τις ελιές και το ούζο του, που είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, και υπάρχουν και πολλά τοπικά γλυκά.

Δραστηριότητες: 

Πολλές παραλίες του νησιού έχουν θαλάσσια σπορ. Φημίζεται, ακόμη, για πεζοπορία και οδήγηση και πολλοί παρατηρητές πουλιών έχουν βρει τον παράδεισό τους στο νησί, δεδομένου ότι υπάρχουν αξιόλογοι υδροβιότοποι, όπως αυτός στον κόλπο της Καλλονής.

 

Νίκος Κ. (Γ’ 2)

 

 

Σέρβια Κοζάνης

 15

Τα Σέρβια είναι μια από τις σημαντικότερες κωμοπόλεις της Π.Ε. Κοζάνης. Βρίσκονται μεταξύ των βορειοδυτικών απολήξεων των Πιερίων ορέων και του ποταμού Αλιάκμονα, 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης.

Η ονομασία των Σερβίων προήλθε από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ», το οποίο ανταποκρίνεται στη γεωγραφία της περιοχής αφού για αιώνες, λόγω της θέσης του, ήταν ένα απόρθητο φρούριο που έλεγχε τις μοναδικές διόδους μεταξύ Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Η Βυζαντινή πόλη των Σερβίων είχε την Ακρόπολη, την Άνω Πόλη και την Κάτω Πόλη. Υπήρχαν δηλαδή τρία τείχη άμυνας για τους επιδρομείς, τα οποία προφύλασσαν ταυτόχρονα το στρατιωτικό διοικητή που ζούσε στην Ακρόπολη, τόσο από τους εξωτερικούς, όσο και από τους εσωτερικούς εχθρούς.

Η λίμνη Πολυφύτου δημιουργήθηκε το 1974 όταν γέμισε η λεκάνη του ποταμού Αλιάκμονα κατά την κατασκευή του φράγματος «Πολυφύτου». Το εν λόγω φράγμα βρίσκεται πλησίον του ομώνυμου οικισμού «Πολύφυτος» στους πρόποδες των Πιερίων στην ανατολική πλευρά του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

 

Λουκάς Κ. (Γ’ 2)

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ταξιδιωτικοί προορισμοί!"

Σχολιάστε

Top