8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία του χθες και του σήμερα.
Η θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα ήταν προορισμένη να φροντίζει τα παιδιά και την οικογένεια. Βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία του άνδρα της. Κατείχε την κατώτερη θέση μέσα στην οικογένεια και ήταν κάτω από την κυριαρχία κάθε αρσενικού του σπιτιού, άνδρα ή πρωτοτόκου γιού αν είχε πεθάνει ο σύζυγος ή κάποιου άλλου συγγενή. Στην αρχαία Ελλάδα προορισμός της γυναίκας ήταν η γέννηση παιδιών για να εξασφαλίζει την διαδοχή της ανδρικής εξουσίας. Οι φτωχές γυναίκες έχουν την επίβλεψη του σπιτιού ενώ οι πλούσιες την επίβλεψη των σκλάβων.
Στην Σπάρτη βέβαια αν και η γυναίκα ήταν κατώτερη από τον άνδρα κυκλοφορεί άνετα στην πόλη και διαχειρίζεται την περιουσία και τα εισοδήματα της οικογένειας καθώς ο άνδρας ασχολείται με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Στην Βυζαντινή περίοδο η γυναίκα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από την δημόσια ζωή και είναι αφοσιωμένη στην οικογένεια και στην θρησκεία. Η ζωή της βυζαντινής είχε μεγάλη διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων γυναικών. Η φτωχή γυναίκα δούλευε σκληρά στο σπίτι και στις κατώτερες εξωτερικές δουλείες. Αντίθετα η πλούσια έκανε άνετη κοσμική ζωή. Προνόμιο των πλουσίων γυναικών ήταν και η μόρφωση. Στην Τουρκοκρατεί η θέση της Ελληνίδας γυναίκας αλλάζει. Αρχίζει να βοηθάει στις γεωργικές και βιομηχανικές δουλειές. Αποκτά εμπειρίες και αντιστέκεται στον τουρκικό ζυγό.
Στους νεότερους χρόνους λίγες μορφωμένες γυναίκες κινητοποιούνται σε ζητήματα ισότητας. Το κίνημα αυτό μαζικοποιείται τον 20ο αιώνα με την ανάπτυξη των προοδευτικών κινημάτων.
Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούνται τα αιτήματα για ουσιαστική ισότητα της γυναίκας στην ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και δημόσια ζωή.
Η θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία έχει αλλάξει χάρη στην οικονομική και κοινωνική δομή. Καθώς και στην απόκτηση μόρφωσης της εργασίας και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.
Σήμερα στο έργο της γυναίκας είναι δυσκολότερο αφού εκτός από σύζυγος και μητέρα είναι και εργαζόμενη.
Στις Ανατολικές χώρες όμως ακόμα και σήμερα η γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα χωρίς αξία. Θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να ασκούν βία προκειμένου να της συνετίσουν αν θεωρήσουν ότι κάνουν κάποιο λάθος. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από γυναικείες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των γυναικών και να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους.
H αντιμετώπιση της γυναίκας από την κοινωνία έχει είδη αρχίσει να αλλάζει με την πάροδο των χρόνων και όσο η κοινωνία και οι αντιλήψεις τις εκσυγχρονίζονται. Ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια οι αγώνες της γυναίκας για να ανεξαρτητοποίηση και αναβάθμιση της θέσης της έχουν βρει ανταπόκριση για αυτό και ως συμβολική μέρα προς τιμή των αγώνων για ισότητα της γυναίκας έχει θεωρηθεί η 8η Μάρτιου.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.