ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

3

Του Ανδριόπουλου Χρήστου

 

2

Μπορεί το νααυάγιο του Τιτανικού να είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο ναυάγιο όλων των εποχών και ο θρύλος του έγινε ταινία, μεγάλα ναυάγια όμως συνέβησαν και στον ελληνικό χώρο και συγκλ.όνισαν την ελληνική και όχι μόνο κοινωνία

Στις 23 Φεβρουαρίου 1868 ναυάγησε το ατμόπολοιο Πατρίς, που ήταν τροχήλατο, και έμοιαζε περισσότερο με ποταμόπλοιο.

Ο Βρετανικός, το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο παγκοσμίως, ο αδελφός του Τιτανικού, βυθίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1916, ημέρα Τρίτη, έξω από το λιμάνι της Κέας. Εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούνταν ως πλωτό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ποτέ δε χρησιμοποιηθήκε ως υπερωκεάνιο γραμμής. Βυθίστηκε λόγω μεγάλης έκρηξης, τα αίτια της οποίας δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ.

Το πιο πολύνεκρο ναυάγιο μετά το 1940 στον ελληνικό θαλάσσιο ώρο έγινε στις 21 Ιανουαρίου 1947. Είναι το ναυάγιο του ατμόπλοιου Χειμάρρα που έγινε ξημερώματα της μέρας αυτής στον Ευβοϊκό κόλπο κοντά στ νησίδα Γάιδαρος. Είναι από τα λιγότερο γνωστά εξαιτίας του γεγονγότος ότι συνέβη την περίοδο του εμφυλίου. Από τους 612 επιβάτες του πνίγηκαν 394. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ο και διατελέσας δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ Ντίνος Κοσμόπουλος. Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν προσέκρουσε σε θαλάσσια νάρκη ή αν  έπεσε σε βράχια λόγω ομίχλης.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1966 έγινε το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειο. Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των μεταπολεμικών ετών εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά του Αιγαίου κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, για να βυθίσει σε οδύνη τα Χανιά αλλά και όλη την Ελλάδα που θρήνησαν το χαμό εκατοντάδων ατόμων. 247 άνθρωποι χάθηκαν στην παγωμ[ενη θάλασσα.

1

Μακρύς ο κατάλογος των ναυαγίων και των ανθρώπινων θυμάτων από αυτά, Ας ελπίσουμε ότι το μέλλον δεν θα επιφυλλάσσει άλλες παρόμοιες τραγωδίες

 

 

Σχολιάστε

Top