ERASMUS + ΛΕΜΕΣΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ 28/1/2017 -12/2/2017

IMG_5460

Του Παναγιώτη Φωτακόπουλου

 Επέστρεψαν από την Κύπρο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus + ,μαθητές της ειδικότητας των Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί.

Οι συμμετέχοντες μαθητές:

Από την ειδικότητα των Μηχανολόγων

Δούκας Ιωάννης

Ζωγόπουλος Γεώργιος

Καρίνα Άντισον

Κορκός Αλέξιος

Κοτζάι Κλέιβη

Κανάνι Νικόλα

Μάλλιαρης Νικόλαος Χρήστος

Παναγόπουλος Ορέστης

Τσίπηρας Ιωάννης

Τσουραπάς Αθανάσιος

Από την ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων

Διονυσοπούλου Θεοδώρα Νίκη

Ραυτόπουλος Νικόλαος

Σκουρλής Κωνσταντίνος

Φωτακόπουλος Παναγιώτης

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:

Μαυρουδή Άννα και Στεργιόπουλος Κωνσταντίνος την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος

Ζαχαρία Κυριακή και Μπάλλα Σταυρούλα τη δεύτερη εβδομάδα του προγράμματος

 Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και να βιώσουν την σύγχρονη πραγματικότητα στην αγορά εργασίας σε μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Φωτογραφικό υλικό από τις επιχειρήσεις:

Στην εταιρία ΚΕΟ (Κυπριακή Εταιρία Οίνων):

KEO (3)

KEO (13) KEO (14) KEO (15)

KEO (19) KEO (20)

Στην εταιρία ΚΕΑΝ (Κυπριακή Εταιρία Αναψυκτικών ):

ΚΕΑΝ (1)  ΚΕΑΝ (3)  ΚΕΑΝ (5)ΚΕΑΝ (19) ΚΕΑΝ (32) ΚΕΑΝ (33) ΚΕΑΝ (34) ΚΕΑΝ (35) ΚΕΑΝ (36) ΚΕΑΝ (37) ΚΕΑΝ (38) ΚΕΑΝ (39)

Ταυτόχρονα, γνώρισαν τον πολιτισμό, τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής μιας χώρας με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα την Κυπριακή διάλεκτο και εισηγητή τον κ Καϊκίτη Λάμπρο, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τις ιδιαίτερότητες της ξεχωριστής αυτής διαλέκτου της ελληνικής γλώσσας και να συνειδητοποιήσουν τις κοινή γλωσσική παράδοση. Επίσης, παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα την νεανική επιχειρηματικότητα και εισηγητή τον κ Γιαννούλη Χρήστο, ο οποίος με παραστατικό τρόπο παρουσίασε στους μαθητές τον δρόμο για τη δημιουργία μιας υγιούς επιχείρησης.

Φωτογραφικό υλικό από τα σεμινάρια:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (1) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (2) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (3) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (4) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (5)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (8) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (9) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (10) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (11)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (1) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (3)

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και τη Β Τεχνική Σχολή της Λεμεσού και ξεναγήθηκαν στα εργαστήριά της.

Στη Β Τεχνική Σχολή:

Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (12) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (13) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (14)

Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (19) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (20) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (21) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (22) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (23)

Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (26) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (27) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (28)

Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (32) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (33) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (34)

Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (52) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (53) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (54) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (55) Β ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (56)

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά συμμετοχής:

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ  (1) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ  (2)

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (1) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (2) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (3) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (4) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (5) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (6) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (7) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (8) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (9) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (10) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (11) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (12) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (13)

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (17) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (18) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (19) ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (20)

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην πόλη της Λεμεσού, επισκέφθηκαν σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Λευκωσίας και της Πάφου καθώς και περπάτησαν στην όμορφη παραλία της Λάρνακας λίγο πριν από την αναχώρηση τους από το νησί.

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις πολιτιστικές επισκέψεις:

Χαρουπόμυλος Λιανίτη: Το συγκρότημα Χαρουπόμυλου Λιανίτη βρίσκεται δίπλα στο Μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού και χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του1800. Αρχικά, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μετατράπηκε σε χαρουπόμυλο και έπειτα μέχρι το 2000 σαν αποθήκη λιπασμάτων. Σήμερα στο χώρο αυτόν στεγάζεται το μουσείο επεξεργασίας χαρουπιού, στον οποίο διατηρούνται τα παραδοσιακά μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία των χαρουπιών, και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες της πόλης.

 Στον Χαρουπόμυλο Λιανίτη:

ΛΕΜΕΣΟΣ ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΣ

ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΣ3 ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΣ ΧΑΡΟΥΠΟΛΥΛΟΣ2

Μεσαιωνικό κάστρο Λεμεσού: Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, πάνω από το παλιό λιμάνι. Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημρομηνία κατασκευής του αλλά ,σύμφωνα με τον Etienne de Lusignan, χτίστηκε το 1193 από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών. Η πρώτη επίσημη αναφορά στο κάστρο χρονολογείται από το 1228. Ανά τους αιώνες δέχτηκε επιθέσεις διαφόρων εισβολέων αλλά έπαθε τις μεγαλύτερες ζημιές από τους σεισμούς του 1567 και 1568. Το 1590 οι Οθωμανοί ξανάχτισαν το κάστρο στην υφιστάμενη μορφή του. Σήμερα το Κάστρο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου.

Στο Μεσαιωνικό  κάστρο  της Λεμεσού:

ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ (3)

ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ (9)

 ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ (33)  ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ (43) ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ (44) ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ (47) ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ 2

Στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού:

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (1)

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (17) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (18)

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (129)

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (120) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (121) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (122) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (123)

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (70) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (71) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (72)

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (59) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ (60)

Στη Μακεδονίτισσα ,συνοικία του Δήμου Εγκωμής στη Λευκωσία, βρίσκεται ο τύμβος – στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκύπριων Αγωνιστών πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα που έγινε το κοιμητήριο, στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πήγαιναν στην Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου.

Μνημείο πεσόντων Ελλήνων και Κυπρίων αγωνιστών κατά την τουρκική εισβολή το 1974:

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 (2) ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 (4) ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 (5)

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 (7) ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 ΛΕΥΚΩΣΙΑ (1) ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 ΛΕΥΚΩΣΙΑ (2)

IMG_5411

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1974 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κεντρικές φυλακέςΛευκωσίας – Φυλακισμένα Μνήματα: Χτίστηκαν το 1894 από τους Άγγλους και ως το 1955 χρησιμοποιούνταν ω χώρος κράτησης όσων καταδικάζονταν σε φυλάκιση , αλλά και ως χώρος κράτησης προσώπων με βάση δικαστικό διάταγμα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ φυλακίστηκαν 1104 αγωνιστές. Στον χώρο των κεντρικών φυλακών βρίσκονται και τα “Φυλακισμένα Μνήματα” , το κοιμητήριο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Εκεί οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά τη διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955 -1959 για την απελευθέρωση της νήσου από τους Άγγλους και την Ένωση με την Ελλάδα. Στα Φυλακισμένα μνήματα είναι θαμμένοι 13 αγωνιστές της ΕΟΚΑ, από τους οποίους οι 9 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό, 3 έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.

Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών

•  Μιχαήλ Καραολής

•  Ανδρέας Δημητρίου

•  Ανδρέας Ζάκος

•  Ιάκωβος Πατάτσος

•  Χαρίλαος Μιχαήλ

•  Μιχαήλ Κουτσόφτας

•  Στέλιος Μαυρομάτης

•  Ανδρέας Παναγίδης

•  Ευαγόρας Παλληκαρίδης

.Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι και οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους.

•  Μάρκος Δράκος

•  Γρηγόρης Αυξεντίου

•  Στυλιανός Λένας

•  Κυριάκος Μάτσης

Σε τέσσερις τάφους του κοιμητηρίου των Κεντρικών Φυλακών οι Άγγλοι έθαψαν οκτώ νεκρούς για εξοικονόμηση χώρου. Στον ίδιο τάφο βρίσκονται ανά δύο οι:

•  Ανδρέας Δημητρίου και Στυλιανός Λένας

•  Ανδρέας Ζάκος και Κυριάκος Μάτσης

•  Ανδρέας Παναγίδης και Μιχαήλ Κουτσόφτας

•  Γρηγόρης Αυξεντίου και Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας/ Φυλακισμένα Μνήματα:

ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (1)

ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (4) ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (5) ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (6) ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (7)

ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (15) ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (16) ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1955-59 (18)

Το Κάστρο του Κολοσσιού είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λεμεσού. Το κτίριο έχει τρεις ορόφους , είναι χτισμένο με λίθους και οι τοίχοι του έχουν πάχος ενάμισι μέτρο. Είχε μεγάλη στρατηγική σημασία αφού έλεγχε την περιοχή Κολόσσι που υπήρχαν φυτείες ζαχαροκάλαμου και παραγόταν ζάχαρη. Αρχικά χτίστηκε το 1210 από τους Φράγκους. Το 1306 πέρασε στη κατοχή των Ναϊτών ιπποτών. Το κτίριο αποτελούσε κατοικία του επικεφαλής του τάγματος. Το φρούριο καταστράφηκε από τους Γενουάτες και τους Μαμελούκους για να ξαναχτιστεί το 1454.

Στο κάστρο στο Κολόσσι:

μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (1)

μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (6)

μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (10) μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (11)

μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (18) μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (19) μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (20) μεσαιωνικο καστρο κολοσσιου (21)

Την πέτρα του Ρωμιού  Η περιοχή «Πέτρα του Ρωμιού» είναι μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα. Η ονομασία «Πέτρα του Ρωμιού» («η πέτρα του Έλληνα») σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, θρυλικό βυζαντινό ήρωα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του (7ος-10ος αιώνας). Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον «Πενταδάκτυλο», τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών που προσπαθούσαν να δέσουν. Η περιοχή οφείλει στο βράχο αυτόν το όνομά της, ο οποίος υπάρχει ακόμα.

 Στην “Πέτρα του Ρωμιού”:

ΠΕΤΡΑ ΡΩΜΙΟΥ ΠΑΦΟΣ  (3) ΠΕΤΡΑ ΡΩΜΙΟΥ ΠΑΦΟΣ 3 ΠΕΤΡΑ ΡΩΜΙΟΥ ΠΑΦΟΣ ΠΕΤΡΑ ΡΩΜΙΟΥ ΠΑΦΟΣ2

Τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κουρίου, το οποίο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την αρχαιότητα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού.

Η πόλη-βασίλειο χτίστηκε πάνω στους λόφους της περιοχής. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το Κούριο συνδέθηκε με τον ελληνικό μύθο του Άργους της Πελοποννήσου, όπου οι κάτοικοί του πίστευαν ότι ήταν απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο από το Άργος. Η κάποτε ακμάζουσα πόλη-βασίλειο καταστράφηκε μετά από το μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ.

Το υπέροχο Ελληνορωμαϊκό θέατρο, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου, χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και επεκτάθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το θέατρο έχει αποκατασταθεί και τώρα χρησιμοποιείται για μουσικές υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις,  καθιστώντας το έναν από τους πιο δημοφιλείς χώρους για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και κύρους.

Ανατολικά του θεάτρου βρίσκονται τα ερείπια της επιφανούς Οικίας του Ευστόλιου, η οποία ήταν αρχικά μια ιδιωτική έπαυλη που μετατράπηκε σε δημόσιο κέντρο αναψυχής κατά την Παλαιοχριστιανική Περίοδο.Η έπαυλη ήταν μέτρια σε μέγεθος, αλλά καλά εξοπλισμένη και πλούσια διακοσμημένη. Αποτελείται από ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα στην κεντρική αίθουσα κι ένα συγκρότημα λουτρών.

Μαζί με την Οικία του Ευστόλιου, υπάρχουν κι άλλα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα στην «Οικία του Αχιλλέα» και την «Οικία των Μονομάχων», με τις επαύλεις να έχουν πάρει το όνομά τους από τις σκηνές που απεικονίζονται στα ψηφιδωτά.

Τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς είναι επίσης ορατά στο χώρο. Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου δημόσιου κτιρίου, το οποίο χρησιμοποιείτο από το τέλος του 4ου αιώνα μέχρι το τέλος της Ελληνιστικής Περιόδου. Η Αγορά της πόλης περιβάλλεται από στοές με μαρμάρινες κολόνες και στις δύο πλευρές, ενώ στην βορειοδυτική πλευρά της βρίσκονται τα εντυπωσιακό δημόσια λουτρά και ένας μικρός ναός, το Νυμφαίο, αφιερωμένο στις νύμφες των νερών.

Μια Παλαιοχριστιανική Βασιλική βρίσκεται επίσης στο χώρο και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, με ξεχωριστό βαπτιστήριο στην εξωτερική βόρεια πλευρά.

Στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου:

αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (11) αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (12)

αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (4)

αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (6)

αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (31)  αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (33) αρχαιολογικος χωρος κουριου,θεατρο, οικια ευστολου (34)

κουριο (3) κουριο (4)

κουριο (7) κουριο (8)

κουριο (10)

κουριο (19)

κουριο (15)    κουριο (19)

κουριο (21)

κουριο (20)

κουριο (16)

Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα: Η υπέροχη πέτρινη Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται στη δική της πλατεία και στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Η Εκκλησία βρίσκεται πάνω ακριβώς από τον τάφο του Αγίου.

Χτισμένος από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ τον 9ο αιώνα, ο ναός ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι οι τρεις τρούλοι και το πρωτότυπο καμπαναριό της εκκλησίας καταστράφηκαν κατά τα πρώτα έτη της Τουρκοκρατίας, το τέμπλο που καλύπτεται από χρυσό έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μπαρόκ ξυλογλυπτικής.

Ο Άγιος Λάζαρος ήρθε στην Κύπρο μετά την Ανάσταση του Ιησού. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και έζησε στην πόλη για 30 χρόνια. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον τάφο του κάτω από το Ιερό της εκκλησίας.

Ο Άγιος είναι τόσο σεβαστός, ώστε μια πομπή πραγματοποιείται προς τιμήν του οκτώ ημέρες πριν από το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της πομπής η εικόνα του Αγίου Λαζάρου περιφέρεται στους δρόμους της Λάρνακας.

Στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου:

ΛΑΡΝΑΚΑ (7)

ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (1)

Φυσικά, οι μαθητές δεν μπόρεσαν να μείνουν μακριά από το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο, και έτσι ο υπεύθυνος του φορέα υποδοχής οργάνωσε έναν ποδοσφαιρικό ομάδα μεταξύ μεικτών ομάδων του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και του ΕΠΑΛ Λεχαινών.

Φωτογραφικό υλικό από τον ποδοσφαιρικό αγώνα:

IMG_5791 IMG_5790

IMG_5777 IMG_5776

IMG_5772

IMG_5765 IMG_5762

IMG_5760 IMG_5758

IMG_5750

IMG_5733 IMG_5732

IMG_5718

20170208_181727 20170208_181706

IMG_5715 IMG_5714 IMG_5713

Στιγμές ξεκούρασης και διασκέδασης:

IMG_5918

IMG_5919

IMG_5805 IMG_5804

4DD6E05C-134D-4E73-9562-CF40F7BDF33F A609DD64-4870-4292-A43F-FA2A956A10F9

IMG_5504 IMG_5503 IMG_5502 IMG_5501 IMG_5500 IMG_5499 IMG_5498 IMG_5497 IMG_5496

IMG_5489 IMG_5486 IMG_5485 IMG_5484

IMG_5480

IMG_5462 IMG_5464 IMG_5465 IMG_5466 IMG_5467 IMG_5468 IMG_5469 IMG_5470 IMG_5471

IMG_5449 IMG_5448 IMG_5447

IMG_5456 IMG_5455 IMG_5454IMG_5453

Η αναχώρηση:

20170212_130732 20170212_130727

20170212_130659 20170212_130655

20170212_130718

20170212_130650

20170212_130644 20170212_130639 20170212_13063520170212_125039

Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν κρατώντας ζωντανές στην καρδιά και στη σκέψη τους τις όμορφες και πρωτόγνωρες εμπειρίες που έζησαν για δύο εβδομάδες μακριά από τον τόπο τους.

Σχολιάστε

Top