Το πλοίο πάει σχολείο

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025 ζήσαμε στο σχολείο μας μια ξεχωριστή εμπειρία, διαφορετική από το συνηθισμένο μάθημα. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή σύνδεση με το δεξαμενόπλοιο PORTO της εταιρείας Tsakos Energy Navigation, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το πλοίο πάει σχολείο», μέσω του οποίου τα σχολεία μας υιοθετούν το συγκεκριμένο πλοίο.

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ ΕΠΑΛ είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε για πρώτη φορά τον καπετάνιο του πλοίου και να συνομιλήσουμε μαζί του ζωντανά. Μας μίλησε για την καθημερινότητα πάνω στο πλοίο, τις ευθύνες του πληρώματος, τα ταξίδια, αλλά και τις δυσκολίες και τις όμορφες στιγμές της ζωής στη θάλασσα. Για πολλούς από εμάς, που ζούμε σε ένα ναυτικό νησί όπως οι Οινούσσες, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούσουμε από πρώτο χέρι πώς είναι η πραγματική ζωή ενός ναυτικού σήμερα.

Μέσα από τη σύνδεση αυτή αποκτήσαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς λειτουργεί ένα σύγχρονο δεξαμενόπλοιο, ποια επαγγέλματα υπάρχουν πάνω σε αυτό και ποιες σπουδές χρειάζονται για να ακολουθήσει κανείς ναυτικό επάγγελμα. Μπορέσαμε να κάνουμε ερωτήσεις, να λύσουμε απορίες και να καταλάβουμε ότι η ναυτιλία δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά ένας ολόκληρος τρόπος ζωής.

Η δράση αυτή ήταν πολύ σημαντική για εμάς, γιατί μας έφερε πιο κοντά στην πραγματική ναυτιλία και μας βοήθησε να σκεφτούμε πιο σοβαρά το μέλλον μας και τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό. Παράλληλα, είδαμε πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά στο σχολείο, κάνοντας το μάθημα πιο ζωντανό, βιωματικό και ενδιαφέρον.

Η πρώτη αυτή επαφή με το πλοίο PORTO μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις και ανυπομονούμε για τις επόμενες συνδέσεις. Ήταν μια εμπειρία που μας έκανε να νιώσουμε πιο κοντά στη ναυτική παράδοση του τόπου μας και μας έδειξε ότι το σχολείο μπορεί να ανοίγει δρόμους και να μας φέρνει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης