Επαγγελματικός προσανατολισμός

Μαριάννα Πασσάδη, Αθηνά Παυλίδη, Β3

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Όλοι άνθρωποι και κυρίως οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουμε την  χρήση και την σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός αποτελούν έναν ενιαίο θεσμό, ο οποίος είναι ενεργός καθ΄ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής του ατόμου. Ουσιαστικά η Επαγγελματική Συμβουλευτική είναι μία διαδικασία όπου ο/η Σύμβουλος καλείται να βοηθήσει τους συμβουλευμένους να αναγνωρίσουν τις δυνατότητές τους, τις ικανότητές τους , τις αξίες τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις γνώσεις τους.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός για εφήβους

Μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με τις πρώτες επιλογές ανάμεσα στην γενική και επαγγελματική εκπαίδευση. Μία επιλογή η οποία φαντάζει στα μάτια ενός εφήβου, αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον ως η πρώτη σημαντική απόφαση που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του εκπαιδευτικά αλλά και επαγγελματικά.

Εδώ είναι απαραίτητο να  επισημάνουμε ότι σε αυτή την ηλικία επιλέγουμε σπουδές και όχι απαραίτητα επάγγελμα διότι «αυτονόητες διαδρομές» δεν υπάρχουν όπως στο παρελθόν. Γι’ αυτό και  η δυναμικότητα που χαρακτηρίζει την πραγματικότητα και οι έντονες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα κάνουν όλο και πιο περίπλοκη την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.

e17

ο ρόλος ενός συμβούλου σταδιοδρομίας είναι καθοριστικός, διότι μπορεί να ενημερώσει μαθητές – γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο ποιες είναι οι «έξυπνες επιλογές». Είναι ένα πεδίο που συχνά εστιάζει ένας σύμβουλος ώστε να αναδείξει τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και της αγοράς εργασίας.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν σταματά  στην συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού αλλά αφορά και τους ενήλικες σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκεται κάποιος. Επομένως  μετά την ολοκλήρωση των αρχικών ακαδημαϊκών του επιλογών, ίσως χρειαστεί βοήθεια για την ανεύρεση του κατάλληλου για τον ίδιο μεταπτυχιακού. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με τον συνδυασμό των ενδιαφερόντων του, των επιπλέον δεξιοτήτων που έχει αναπτύξει, με την αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης