Έκφραση μέσω της μόδας

Όλγα Γρηγορίαδου, Αναστασία Αυγέρου

Έκφραση μέσω της μόδας

 Η μόδα ήταν ανέκαθεν μεγάλης σημασίας τόσο για την προσωπική έκφραση των ανθρώπων, όσο και για την έκφραση των κοινωνικών φαινομένων και της νοοτροπίας της κάθε εποχής. Το γεγονός αυτό είναι διακριτό και από την εξέλιξη της μόδας ανά τους αιώνες παράλληλα με την αλλαγή του τρόπου σκέψεις της κοινωνίας.

Βασικά χαρακτηριστικά του 16ου αιώνα είναι τα πλούσια βαριά υλικά σε μεγάλες ποσότητες, μεγάλα μανίκια, εφαρμοστά ενδύματα και καλυμμένα κεφάλια , κορσέδες που κάλυπταν από τους ώμους μέχρι τους γλουτούς και κορσέδες από ξύλο η μέταλλο. Αυτό συνέβη γιατί οι έμποροι και οι αστοί είχαν αρχίσει να αποκτούν ολοένα περισσότερα χρήματα και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν πιο ακριβά υφάσματα και κοσμήματα για την ένδειξη της πολυτέλειας.

Στον 17ο αιώνα συναντάμε πιο υπερβολικά ρούχα σε σχέση με τον 16ο και κάποιες μετατροπές σε αυτά που τα κάνουν πιο αποκαλυπτικά , γιατί πλέον τα ρούχα δεν έκρυβαν τα γυναικεία σώματα αλλά τα έκαναν πιο θελκτικά και τα αναδείκνυαν .Ο λόγος που τους οδήγησε σε αυτό είναι γιατί κάθε κύριος που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να έχει τουλάχιστον από μια «metressa».

Τον 18ο αιώνα συναντάμε αρκετές και ουσιαστικές αλλαγές στον χώρο της μόδας, διότι όλοι θέλουν πιο άνετα ρούχα αλλά χωρίς βέβαια να λείπει το στυλ. Οι γυναίκες αρχίζουν να φοράνε φαρδιά , άνετα χωρίς φόρμα ενδύματα με μόνο δύο μικρές πιέτες στο πίσω μέρος .

Τον 19ο αιώνα ήταν μια ρομαντική αλλά και συντηρητική εποχή, στην οποία γεννήθηκε η ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να αναδεικνύουν τα λεφτά των συζύγων τους, να είναι όμορφες και να προσέχουν τα παιδιά τους. Οι γυναίκες που εργάζονταν ήταν δείγμα ότι προέρχονταν από την «κατώτερη τάξη».

Η ελευθερία στον τρόπο έκφρασης άρχισε να αναπτύσσεται κατά τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων, καθώς σε αυτή τη περίοδο υπήρξε σημαντική ανάγκη για την απελευθέρωση των ανθρώπων από στερεότυπα και με τη διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φαινόμενο που  είναι ιδιαίτερα συχνό μέχρι και στη σημερινή εποχή.

Εν κατακλείδι, η μόδα γενικότερα εκφράζει την κοινωνική κατάσταση της εποχής και αυτό αποδεικνύεται ιστορικά και από τις τάσεις της μόδας που επικρατούσαν τόσο παλιότερα όσο και στις μέρες μας, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις ιδέες, την εξέλιξη της κοινωνίας και την ανάγκη των ανθρώπων να επαναστατήσουν ενάντια των κοινωνικών στερεοτύπων.

pic13

 

pic14

pic9

 

pic10

 

pic2

 

pic15

 

Όλγα Γρηγορίαδου, Αναστασία Αυγέρου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης