Η πρώτη προσπάθεια κατασκευής σχολικών κτηρίων στην Αμαλιάδα είχε την τύχη να συμπέσει χρονικά με το τιτάνιο, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής Υπηρεσίας του Υπουργείου της Παιδείας στην περίοδο 1930-1932 με υπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Έτσι, από το σύνολο των 4000 σχολικών διδακτηρίων, που κατασκευάστηκαν πανελληνίως, στην Αμαλιάδα αποκτήσαμε δύο: το κτίριο του σημερινού 4ου Δημοτικού Σχολείου και το κτίριο του τότε 6τάξιου Γυμνασίου δηλαδή το κτίριο που τώρα στεγάζεται το Γυμνάσιό μας.
Την αρχιτεκτονική μελέτη των 2 αυτών κτιρίων υπογράφουν δύο νεαροί τότε αρχιτέκτονες, που στη συνέχεια μεγαλούργησαν στο χώρο τους. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους:
• Πάτροκλο Καραντινό (4ο Δημ. Σχολείο) μετέπειτα καθηγητή Α.Π.Θ. με πλήθος μελετών ιδιαίτερα για μουσεία και
• Κυριάκο Παναγιωτάκο (1ο Γυμνάσιο) από τους πρωτοπόρους του μοντερνισμού στην Ελλάδα (Μπλέ πολυκατοικία Εξαρχείων)
Με ιδανική χωροθέτηση και προσανατολισμό το κτίριο του Γυμνασίου μας από το 1935 και για περίπου 4 δεκαετίες κάλυπτε τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας.
Όταν οι απαιτήσεις σε χώρους έγιναν ασφυκτικές κατασκευάστηκε το νέο κτήριο, στην ανατολική πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου ,που εγκαινιάστηκε το 1981 από τον συμπολίτη υφυπουργό Β. Κοντογιαννόπουλο.
Ο μεγάλος σεισμός του 2008 έπληξε όλα τα κτίρια του Γυμνασίου μας. Αλλά έτσι δόθηκε η δυνατότητα, εκτός, του ακόμη και σήμερα ημιτελούς, γυμναστηρίου, να γίνει γενική επισκευή και συντήρηση στα 2 κτίρια με τις αίθουσες διδασκαλίας.
Επιμέλεια: Τσίτσος Γεώργιος