Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 

 

την-γλώσσα-μου-έδωσαν-ελληνικη-kalliopia.blogspot-copy

 

H 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν θεωρείται καθώς η 9η Φεβρουαρίου 1857 είναι η ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού (8 Απρίλιου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857).

Η θέσπιση αυτού του εορτασμού στοχεύει στην ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου της ελληνικής γλώσσας και της σημαντικής συνδρομής της στην ανάπτυξη και εδραίωση του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Η Ελληνική είναι η γλώσσα που εμπλουτίζει ακόμα τον διεθνή επιστημονικό λόγο, είναι η γλώσσα που ανέπτυξε, μορφοποίησε και αποτύπωσε την απαρχή των περισσότερων επιστημονικών θεωριών των φιλοσοφικών στοχασμών και ρευμάτων, αλλά και των λογοτεχνικών ειδών, σημαντικών θεολογικών και χριστιανικών κειμένων και με μια πορεία πολλών αιώνων έχει καταστεί ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών»

Με τη φράση αυτή ο Βολταίρος έδειξε τον βαθύ σεβασμό του για την ελληνική γλώσσα, καθώς ο ανυπέρβλητος πλούτος και η ομορφιά της τον ώθησαν να την αγαπήσει και να υποστηρίξει

την άποψη ότι η ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η κοινή όλων των λαών . Άλλωστε, η ίδια η ελληνική γλώσσα θεωρείται η μητέρα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Για να αγαπήσεις την ελληνική γλώσσα, πρέπει πρώτα να τη γνωρίσεις”

Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς και να τη μάθει και να την αγαπήσει. Και για τις αρετές της, αλλά κυρίως διότι έχει εκφράσει έναν μεγάλο πολιτισμό, ο οποίος στην αρχή της μακράς διάρκειάς του διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και του εννοιολογίου του δυτικού πολιτισμού, και που δεν έπαψε έκτοτε, σε όλη την ιστορική συνέχειά του, να ζυμώνεται με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ανατολής και της Δύσης. Αξίζει όντως να τιμάται μια γλώσσα πολύτιμη ως παρακαταθήκη για τη Δύση και αναντικατάστατη ως θεμέλιο για την εθνική ταυτότητα του ελληνισμού. Για να την αγαπήσεις πρέπει να την γνωρίσεις.

Στις 9 Φεβρουαρίου στο σχολείο μας οι μαθητές και οι καθηγητές αφιέρωσαν μία διδακτική ώρα για την ελληνική γλώσσα και αναφέρθηκαν και σε αξιοσημείωτες προσωπικότητες ,όπως ο Οδυσσέας Ελύτης , οι οποίες σημάδεψαν την Ελληνική ,και όχι μόνο, Λογοτεχνία. Έγινε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξη του σχολείου μας.

                                                                                                                                                                        Παπαδοπούλου Ελένη Γ1

 

Βιβλιογραφία