Έθιμα της Αποκριάς

Αποκριά σημαίνει η περίοδος αποχής από το κρέας και η ψυχική και σωματική προετοιμασία του ανθρώπου για το Πάσχα και την Ανάσταση. Την περίοδο αυτή έχουν επικρατήσει, από το παρελθόν, κάποια έθιμα. Στην Ξάνθη, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς έχουν ως έθιμο ‘’Το κάψιμο του Τζάρου’’. Ο Τζάρος είναι ένα ανθρώπινο ομοίωμα το οποίο τοποθετείται στο κέντρο της πλατείας πάνω σε πουρνάρια. Εκεί οι κάτοικοι της πόλης τον καίνε έτσι ώστε να μην υπάρχουν ψύλλοι τους θερινούς μήνες σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις. Και έπειτα ρίχνουν πληθώρα πυροτεχνημάτων.

Στην Πάτρα, την τελευταία μέρα της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των Καρναβαλιστών που ελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Επίσης λαμβάνουν μέρος πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις. Κάθε χρόνο συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικά μέρη της χώρας και διασκεδάζουν.

Ένα επιπλέον έθιμο της Αποκριάς είναι ο λεγόμενος ‘’βλάχικος γάμος’’. Στην γιορτή αυτή ο άνδρας υποδύεται την νύφη και η γυναίκα τον γαμπρό όπου τελούνται όλες οι διαδικασίες του γάμου (π.χ. ξύρισμα γαμπρού, στόλισμα νύφης κτλ). Αυτό το έθιμο καταλήγει σε γλέντι με καλεσμένους και χορό. Ο ‘’ Βλάχικος γάμος’’ αποτελεί μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λίνα Παναγοπούλου Γ3