Γνωρίζουμε πως στις μέρες μας ο Μάρτης σημαίνει το ξεκίνημα της άνοιξης, το άνθισμα των λουλουδιών. Ωστόσο, τα παλαιότερα χρόνια, οι άνθρωποι θεωρούσαν τον Μάρτη ύπουλο μήνα, καθώς μαζί με την ζέστη του ηλίου επέστρεφαν και τα αποδημητικά πουλιά κουβαλώντας διάφορες ασθένειες.
Για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκε το έθιμο του «Μάρτη», ένα από τα πιο γνωστά και ίσως πιο διαδεδομένα έθιμα του μήνα που συναντάμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές γειτονικές βαλκανικές χώρες!
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, ο συνδυασμός λευκού και κόκκινου χρώματος εξυπηρετούσε τον ρόλο του φυλαχτού, προκειμένου να αποτραπεί το κακό. Πηγαίνοντας λοιπόν πίσω στο χρόνο, βρίσκουμε τους αρχαίους Έλληνες να φοράνε δεμένες κόκκινες κλωστές στο δεξί χέρι και πόδι κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων με αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Από αυτή την αντίληψη, δημιουργήθηκε η παράδοση κατά την οποία το ερυθρόλευκο βραχιολάκι έπρεπε να φορεθεί την πρώτη ημέρα του Μαρτίου για να προφυλάξει το άτομο, κυρίως τα παιδιά, να «μην καούν» με τον πρώτο ήλιο της εποχής. Το έθιμο αυτό ποικίλλει σε εκδοχές και ονομασίες, κάνοντας την εμφάνιση του σε χώρες όπως τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, την Αλβανίακ.α.
Ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, όταν τα παιδιά βγάζουν το βραχιολάκι-μαρτάκι και το αφήνουν στις τριανταφυλλιές για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.
Κοντοδήμου Λυδία Γ1