Συνέντευξη στο Πλανητάριο!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

από: Μωραϊτη Ελευθερία, Νάννου Αμαλία- Τσαμπίκα, Νίκα Αργυρώ, Χαντζή Αλεξάνδρα-Ανθή

 Συνεντευξιαζόμενος: κ. Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Πλανηταρίου

 Το πλανητάριο που στεγάζεται στο ίδρυμα Ευγενίδου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1966 μέχρι το 1999. Το 2003 με τα εγκαίνια του νέου ψηφιακού πλανηταρίου σηματοδοτήθηκε η έναρξη ενός νέου τρόπου εκμάθησης. Συνδυάζοντας τη ψυχαγωγία με την εκπαίδευση έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς μαθητές/τριες.

Στις 4/10/2023 το 1ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας επισκέφτηκε το πλανητάριο. Οι μαθήτριες της Β΄2 τάξης (Αμελί Νάννου, Αλεξάνθη Χατζή, Ηρώ Νίκα, Ελευθερία Μωραϊτη) είχαν την τιμή να πάρουν συνέντευξη από τον διευθυντή του πλανηταρίου: Μάνο Κιτσώνα. Η συνέντευξη διήρκησε 8 λεπτά.

Το κτηριακό κομμάτι ήταν αυτό που μας απασχόλησε στην πρώτη ερώτηση. Ερώτηση 1:Πόσοι όροφοι και αίθουσες υπάρχουν στο ίδρυμα;

Απάντηση: «Υπάρχουν υπόγεια, ισόγειο, 1ος όροφος και 2ος όροφος.Έχει πάρα πολλές αίθουσες και δραστηριότητες, μια μεγάλη αίθουσα είναι το πλανητάριο.Μια επίσης μεγάλη αίθουσα είναι το αμφιθέατρο που είναι τετρακοσίων θέσεων  και υπάρχουν και άλλες πολλές μικρότερες που τις χρησιμοποιούμε για διαφορετικές παρουσιάσεις, δραστηριότητες κλπ. Υπάρχει και ένα μικρό αμφιθέατρο στην αίθουσα τεχνολογίας κ επιστήμης όπου γίνονται επιδείξεις».

 Η δεύτερη ερώτηση της συνέντευξης είχε να κάνει με τα σχολεία που επισκέπτονται κάθε χρόνο το πλανητάριο.

 Ερώτηση 2: Πόσοι μαθητές/σχολεία σας επισκέπτονται κάθε χρόνο και σε ποιες ηλικιές σας επισκέπτονται;

 Απάντηση: «Περίπου 100.000 μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα περισσότερα παιδιά που μας επισκέπτονται είναι παιδιά της 5ης και της 6ης δημοτικού καθώς και του γυμνασίου,σπανιότερα μας επισκέπτονται μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες». 

Στην 3η και 4η ερώτηση συζητήσαμε για τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται εικόνες.

Ερώτηση 3: Ποιες είναι οι παραστάσεις σας, τι θέμα έχουν;

Απάντηση: «Υπάρχει μια κυρία παράσταση για κάθε ηλικία αλλά και μια δευτερεύουσα σε περίπτωση που χρειαστεί φέτος το θέμα μας είναι η δημιουργία της γης.Για μεγάλα παιδιά και μεγάλους οι παραστάσεις διαρκούν περίπου 40 λεπτά ενώ οι παιδικές είναι 30 λεπτά».

Ερώτηση 4: Για ποιο λόγο οι διδακτικές ώρες είναι μικρής διάρκειας;

 Απάντηση: «Ο λόγος που συμβαίνει αυτό και δεν είναι σαν ταινία σινεμά και δεν είναι 2 ώρες επειδή είναι τεράστιος θόλος(είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο),το πλανητάριο μας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο η εικόνα που μας περιβάλλει είναι σχεδόν ένα στρέμμα όποτε οι προσλαμβανόμενες  εικόνες είναι πολύ έντονες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί ο ήχος ο οποίος είναι σαν ένα roundsystem, έρχεται ο ήχος από παντού όποτε περνούν πάρα πολλές πληροφορίες τις οποίες δεν μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος αλλά προσλαμβάνει και αυτό τον φορτίζει δεν μπορεί να παρακολουθήσει 2 ώρες γιατί γίνεται κουραστικό».

 Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μάνο Κιτσώνα για την συνέντευξη που μας έδωσε και ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε στην αίθουσα του Πλανηταρίου!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης