Η όμορφη πόλη της Μυτιλήνης

Μυτιλήνη

Μυτιλήνη

 

Οδοιπορικό στη Λέσβο!

Η όμορφη πόλη της Μυτιλήνης είναι κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της Λέσβου. Είναι πρωτεύουσα του νησιού και του νομού της Λέσβου. Έχει μεγάλη έκταση και ο πληθυσμός της φτάνει περίπου στους 30.000 κατοίκους. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η εκκλησία του Αγίου θεράποντα που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο της πόλης και το μοναστήρι του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο. Από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία είναι το κάστρο της Μυτιλήνης που αποκαλείται και φρούριο, το Γενί Τζαμί αλλά και το άγαλμα της ελευθερίας. Ξεχωριστά μέρη του νησιού είναι η Πέτρα με τον πολύ όμορφο και αρχοντικό Μόλυβο. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που φτάνουν στις αλυκές Καλλονές την εαρινή περίοδο για να θαυμάσουν τα υπέροχα ροζ Φλαμίνγκο που φιλοξενούνται στην περιοχή την περίοδο εκείνη. Το λιμάνι της πόλης είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια του  Αιγαίου ενώ διαθέτει διεθνές σύγχρονο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης».

Τα αγαπημένα μέρη του νησιού σύμφωνα με τους μαθητές του Α1

Μαθητής 1: Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στην Λέσβο είναι το Σίγρι. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι το οποίο είναι τοποθετημένο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκεί  έχει ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα, το απολιθωμένο δάσος, το οποίο έχει μέσα προϊστορικά ζώα και δέντρα απολιθωμένα. Στο Σίγρι υπάρχει πολύ όμορφη και αμμώδης παραλία.

Μαθητής 2: Εμένα πάλι μου αρέσει η Ερεσός. Είναι ένα ορεινό χωριό αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν τη σκάλα Ερεσού που είναι παραθαλάσσια. Οι θάλασσες στη σκάλα είναι αμμουδερές αλλά βαθαίνουν σε κάποια σημεία απότομα, ενώ το γύρω τοπίο είναι νησιώτικο με πολλά γραφικά μαγαζάκια και εστιατόρια με γευστικότατους μεζέδες. Το παγωτό στα παγωτατζίδικα είναι ιδιαίτερο και  αποτελείται από μεγάλες μπάλες. Το ποταμάκι κερδίζει επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών καθώς είναι εντυπωσιακές οι χελώνες που φιλοξενούνται εκεί.

Μαθητής 3: Θα έλεγα ότι η Πέτρα ξεχωρίζει από πολλά μέρη του νησιού. Το χωριό πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας που στηρίζεται πάνω σε ένα μεγάλο βράχο και σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού που κερδίζει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών και επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου. Σε αυτό το χωριό  θα  βρείτε μία παραλία πολλών χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα έχει πολλές επιλογές φαγητού από ψητοπωλεία μέχρι και ουζερί. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται ο γνωστός σε όλους για τη γραφικότητα του Μόλυβος το χωριό που εντυπωσιάζει από τη πρώτη στιγμή που το αντικρίζει κάποιος με την επιβλητικότητα  του και το εντυπωσιακό του κάστρο.

Μαθητής 4Η Φίλια είναι ένα μικρό αλλά ωραίο χωριό 45 χιλιόμετρα μακριά από τη Μυτιλήνη και σχετικά κοντά στην Καλλονή. Τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού είναι αυτά που ξεχωρίζουν και οι κάτοικοι του χωριού είναι πολύ φιλόξενοι και πολύ φιλικοί. Το επισκέπτομαι συχνά λόγω καταγωγής αλλά και επειδή μ αρέσει η γραφικότητα του, τα σοκάκια τα στενά που σε παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, αλλά και οι δυνατότητες πεζοπορίας που διαθέτει καθώς κοντά σε αυτό το χωριό υπάρχουν πολλοί καταρράκτες. Τόπος ξεκούρασης αλλά και εξερεύνησης. 

Σχολιάστε